Obavijesti

Sport

Komentari 164

Hrgović: Hunter je ljigav borac, a ja imam psihološku prednost jer znam da se nije htio boriti

Hrgović: Hunter je ljigav borac, a ja imam psihološku prednost jer znam da se nije htio boriti
8

Nema puno mjesta euforiji, ništa još nismo odradili, treba pobijediti taj meč i poslije toga onaj za svjetsku titulu pa je obraniti 15-20 puta i to je to. A to što neću na OI velika je greška saveza i nek se nose s tim

VIDEO

Pristajem!, odaslao je Filip Hrgović u boksački svijet poruku prije nekoliko dana.

Na stolu je bila ponuda za meč s Michaelom Hunterom, a ulog meč za titulu s pobjednikom okršaja Anthonyja Joshue i Tysona Furya.

Filip Hrgović danas se obratio javnosti i navijačima uoči odlaska u SAD na trening kamp i pripremu za meč karijere.

To mu je 13. u karijeri, nakon 12 pobjeda. Hrgović (28) je četiri godine mlađi od Huntera, koji ima 19 pobjeda (13 nokautom), jedan remi (Povetkin) i jedan poraz (Usik).

Hrgović je borbu najavio u 'svojoj' dvorani u Jelkovcu. Kasnio je 20-ak minuta pa u dvorani čije zidove krase crteži boksačkih asova Tysona, Holyfielda, Lewisa... govorio:

- Nisam se javljao medijima kako bih sačuvao mir i koncentraciju za velike izazove i sve ću se manje oglašavati jer idemo na svjetsku titulu - rekao je u uvodu pa nastavio:

- Preda mnom je borba karijere za obaveznog izazivača po IBF verziji, velika stvar za mene, prilika bogomdana i sretan sam što su se tako stvari posložile. Uz moj trud i trud mog tima, bilo je i malo sreće što su se neki ljudi na ljestvici zaobišli... Nema puno mjesta euforiji, ništa još nismo odradili, treba pobijediti taj meč i poslije toga onaj za svjetsku titulu pa je obraniti 15-20 puta i to je to. Ali ako Bog da, bit će prekretnica u mom životu.

Hunter je rekao da još niste spremni za tu borbu...

- Realno, boksači jedno pričaju u medijima, drugo iza kulisa. On nije htio prihvatiti borbu sa mnom, moj tim mu je nudio, on je tražio razne razloge, od premalo novca nadalje. Tako da on u regularnim uvjetima nije htio prihvatiti tu borbu, a u medijima me prozivao. A ja samo šutim i radim, nisam to komentirao, a u ovu borbu koju je naredio IBF idem s tom psihološkom prednoću jer znam da nije htio prihvatiti ući u ring sa mnom. U ovim uvjetima, kad je to borba za obaveznog izazivača, nitko to ne bi odbio, ali zapravo je nije htio. A ja sam htio i borio bih se i za manje novca jer znam da ga mogu pobijediti.

- Ako pobijedim, ja sam prvi izazivač IBF-a, što znači da me unutar godine dana čeka borba za naslov. Protiv Joshue ili Furyja, ili nekog trećeg ako netko od njih uprazni mjesto. Borba će biti najkasnije sredinom svibnja, ali ne znam gdje. Moram dati ponudu svom promotoru, pa ako on odbije, moram je dati na tržište i može uzeti bilo koji promotor pa borba može biti u SAD-u, Engleskoj, Njemačkoj... ovisno o promotoru.

Kako vam se uklapa taj termin?

- Termin mi se odlično uklapa jer sam se trebao 24. travnja boriti s Martinom Bakoleom, tako da samo moram promijeniti sparing partnere, ne znam tko će mi biti novi, i nastaviti pripreme.

Biste li više voljeli Furyja ili Joshuu, ako pobijedite Huntera?

Joshua je bolji od Furyja

- Ne znam. Svjedno mi je, obojica su vrhunski boksači, zvijezde, s komercijalne strane nema puno razlike... Stilski su različiti, ali pravi borac se mora prilagoditi svakome. A u njihovoj borbi očekujem... pa, jako je teško prognozirati, obojica imaju adute, ali Joshua mi je kompletniji borac, ima više toga u arsenalu, bolji je u bliskoj borbi, ali je dobar i na distanci, serijski je bolji, razorniji... Ima više oružja.

Hunter je niži i brži i posve drugačiji borac nego Bakole. Što sve treba mijenjati u trenigu?

- Osim sparing partnera i taktičke pripreme, nemam što puno mijenjati. Trener Pedro Diaz je bio osam tjedana u Zagrebu, odradio sam bazu, sad me čeka osam do deset tjedana sparinga u Miamiju. Spreman sam fizički, tehnički, mentalno, samo treba taktiku prilagoditi. Meni čak ta promjena više paše, više mi odgovara Hunter nego Bakole. Imao sam odlične mečeve u amaterskom boksu protiv nižih boraca, s višima sam imao problema, više nemam ni to, ali stilski mi više odgovara Hunter.

Hunter kaže da se još niste borili s takvim borcem kao što je on.

- Istina, ima veće borbe, veće pobjede, na papiru je favorit, ali papir svašta trpi. Ja nisam imao priliku boriti se s takvim borcima kao on. On je remizirao s Povetkinom, ja bih ga nokautorao ili u najmanju ruku pobijedio. Na OI je on ispao u prvom kolu, ja sam osvojio medalju. To što nisam imao priliku protiv takvih boraca... No, realno je da na papiru nisam favorit. Odgovara mi i presing i manji presing, na sve sam spreman.

Jednom rukom drži, drugom udara, ali ostavlja rupe za kontru

Što se događa s onim tko ovu borbu izgubi?

- Važno je na kakav način izgubiš, ali gubitnik će ispasti iz top 10 i mora ostvariti puno pobjeda da opet dođe u tu poziciju, ode ne jedan nego pet koraka unazad. Ne razmišljam o tome, ali i da se to dogodi, imam pred sobom još sedam do deset godina karijere i opet ću doći u tu poziciju. Nije smak svijeta. Ali sportski, to je pet koraka unatrag. Jer opet moram doći u poziciju obaveznog izazivača, što znači sigurno pet pobjeda protiv dobrih protivnika. Nije poželjno, ali jedan od nas će to morati proći.

Što je njegova prednost?

Zagreb: U palači Dverce gradonačelnik primio vrhunske sportaše 2018. godine

- Niži je, došao je iz niže kategorije, pokretan je i nezgodan. Lošije izgleda oku nego što zapravo jest, takvi borci su ljigavi i teško je boksati s njima, baca udarce iz svih pozicija, jednom rukom drži, drugom udara, hrabar je, ulazi u izmjenu, svakako će krenuti jako, tako uvijek radi, pa se ispuše. Htjet će me iznenaditi i krenut će jako. Ja ga moram iskontrolirati i iskontrirati u prvih par rundi, to je ključ. Mora osjetiti moju snagu, da vidi da nisam Bakole ili Povetkin, a onda će se drugačije ponašati. Lijevi direkt mu je dobar i ne smijem mu dati šansu da me pogodi, ni direktom ni eksplozivnim naletima. Pokazat će se sve što sam pričao kad sam se spremao za puno lošije protivnike, a ja sam se spremao kao da idem na Huntera ili Joshuu. On nije na mojoj razini fizičke spreme, što će se vidjeti u kasnijim rundama. Neće moći izdržati tu snagu i spremnost. Može biti i nokaut, njega je i Povetkin uzdrmao par puta, a ja sam jači od Povetkina. On je hrabar i otvoren, gubi balans, dosta rupa ima iz te želje i tempa, ostavlja prostora za kontre. Vjerujem da ga u kasnijim rundama mogu nokautirati, iako nisam imao težak meč na 12 rundi, ali imao sam teške kampove kakve on nikad nije. A možda ga nokautiram i u prvima.

OI bi mi se savršeno uklopile

Trener Yousef Hasan je naglasio:

- I Wilder je bio bolji na papiru protiv Furya pa je ispao smiješan u toj borbi. Bilo je još takvih primjera. Filip je bolji od Huntera, gledali smo ga više puta, pokazivao je neki respekt prema Filipu, znam da je odbio više puta taj meč, a ovdje nije imao drugu šansu nego prihvatiti jer to se ne odbija. A onda u medijima govori da je Filip zelen, nije za to... Taj meč Filip dobiva.

Ipak, Hrgovićev je san o olimpijskom zlatu prekinula pandemija, zbog čeka su otkazali svjetski kvalifikacijski turnir na koji je trebao.

Filip Hrgović vratio se u Zagreb nakon meča s Rydellom Bookerom.

- Da, nažalost... Sjetimo se prošle godine što se događalo. Ni tad nisam puno pričao, šutim i radim, ali ja sam prihvatio izazov od Hrvatskog boksačkog saveza da se borim s najboljim amaterom i rekao sam da tko pobijedi, nek ide na oba kvalifikacijska turnira ili izabere koji mu paše. Oni su to odbili i rekli da Marko Milun ide na europske, ja na svjetske kvalifikacije. Da je bio taj scenarij koji sam ja htio, pobijedio bih Marka, izabrao europske kvalifikacije i bio jedini naš boksač na OI. To je pogreška vodstva hrvatskog boksa. OK, nisu mogli predvidjeti pandemiju, ali nažalost, ja sad svoju priliku gubim, šansu ostvarenja svog sna. Nadam se da će se ovaj dečko, Marko, oporaviti od teškog nokauta koji je dobio u Bugarskoj, i da će otići na OI i osvojiti medalju. Iako će to biti jako teško. Doživio je sad teški nokaut, ne krivim njega, ali vodstvo saveza je pogriješilo. Imali su boksača koji je u svjetskom vrhu i spreman promijeniti svoj plan priprema da ode na OI. Sad nek se nose s tim.

No, da olimpijske kvalifikacije nisu otkazane, kako bi se sad pripremao za njih i za Huntera?

Andy Ruiz Jr v Anthony Joshua - Diriyah Arena

- Bilo bi izvrsno! Sad da pobijedim ovaj meč, imao bih kvalifikacije pa OI, ne moram godinu dana boriti se profesionalno. Ali mali problemčić: sve je propalo. Marko je dobar, nije nikad ništa loše pričao, pričali su oni oko njega. Nadam se da će se kvalificirati i osvojiti medalju.

To je bila zadnja šansa za OI

Da možete birati olimpijsko zlato ili titulu svjetskog prvaka, što biste radije?

- Što bi bilo, nećemo o tome. Oboje mi puno znači. Koji je vama prst draži, koje biste dijete dali? Jednako mi znače.

Ubacio se i trener Hassan i pojasnio:

- Ovo mu je bila zadnja šansa za OI jer nakon 15 profesionalnih mečeva više ne smijete među amatere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom