Obavijesti

Sport

Komentari 121

'Gvardiol je bio na injekcijama, a Argentincima sam čestitao i prije kraja. Nisam bio kao oni'

'Gvardiol je bio na injekcijama, a Argentincima sam čestitao i prije kraja. Nisam bio kao oni'

Nije isto vratiti se kući treći ili četvrti. Nadam se da će Modrić igrati i nakon SP-a, ali odluka je na njemu. Želimo se vratiti s broncom i za Ćiru, znam da mu je teško...

VIDEO

Bolan je bio poraz Hrvatske od Argentine u polufinalu Svjetskog prvenstva, mnogi su sanjali novi finale, pa i zlato, ali umjesto toga slijedi nam subotnja bitka za broncu protiv poraženoga iz okršaja Francuske i Maroka.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Slavlje na Trgu bana Jelačića 00:55

Kako je to običaj na ovom Mundijalu, izbornik Zlatko Dalić iz kampa reprezentacije podijelio je dojmove s medijima na konferenciji za medije. Nakon toga igrači su na terenu Al Ersal 3 u Onaiza Parku održali regeneracijski trening.

POGLEDAJTE VIDEO:

U kakvom je psihološkom stanju momčad, kako ste vidjeli utakmicu sinoć?

- Lijep pozdrav svima. Još bih jednom čestitao Argentini na plasmanu u finale, a isto tako i našim dečkima. Dali smo maksimum, sve od sebe. Kad pogledamo cijelu utakmicu, mi smo 35 minuta imali potpunu kontrolu, sve što smo htjeli i tako smo držali. Lopta, kontrola, posjed, Messi daleko od gola i lopte. A onda je sve presjekao taj dosuđeni penal i dosta toga se poremetilo. Mi smo 35 minuta radili što smo htjeli, nismo napravili puno prema naprijed, ali to nije bilo toliko važno. Jučer sam govorio, taj gol je definitivno usmjerio utakmicu, presjekao je odveo je u krivom smjeru. Nakon toga primili smo drugi gol iz nekoliko vezanih pogrešaka i našeg kornera. Tužni smo i razočarani, ali moramo skupiti snage da se vratimo do utakmice za broncu u subotu.

Na stranu penal, zašto je toliko iskusnoj momčadi taj detalj poremetio koncentraciju? Pa i vi ste pokazivali rukama igračima da stanu i smire se.

- Da, govorio sam to, znao sam da je bitno ne primiti gol pet, šest minuta i vratiti se u igru. Ali iritira te korner koji je bio, mi imamo kontru, a četiri igrača raspravlja je li bio korner, onda primiš brzi drugi gol. Trebalo je sačuvati mir. Nakon prvog gola krenuli smo prema naprijed, govorio sam da stanemo i smirimo se da ne bi krenula kontra, što se dogodilo. To se događa, ali je drugi gol bio korner za nas. Opet potpuna kontrola utakmice i primimo gol nakon što se lopta nekoliko puta odbije protivniku. Trebalo je sačuvati koncentraciju, pogotovo nakon prvog gola.

Nakon gola izostala je agresija, imali smo samo osam faula!? Je li trebalo igrati puno agresivnije nego protiv Brazila i Japana?

- Imali smo posjed, lopta je bila kod nas u većem dijelu drugog dijela, a agresija je bila kad smo izgubili loptu. Nije nas protivnik razbijao posjedom pa da smo reagirali. Mi smo imali posjed.

Zašto smo tako igrali korner, ne direktni centaršut?

- Dali smo nekoliko golova baš iz te kombinacije, protiv Danske, Broz nije pokrio, sad smo bili prespori i išla je kontra. Trebalo je odložiti centaršut. Puno se atipičnih stvari povezalo koje se dogode.

Kakvo je stanje s momčadi i kako gledate na iduću utakmicu?

- Utakmica je za nas veliko finale, ne malo finale. Moramo se pripremiti u svakom smislu, velika je stvar ako uzmemo brončanu medalju, to bi bilo sjajno. Imamo problema s igračima, i s Gvardiolom smo imali. On je primio injekciju, dva dana nije bio u treningu, imao je ozljedu stopala i boljelo ga je. Broz je ozlijedio ložu. Trebamo spremne igrače, onoga koga bude boljela trepavica nećemo staviti. Ovo je važna utakmica za nas, trebamo spremne igrače. Razlika je biti treći ili četvrti na svijetu, sve ćemo napraviti da to učinimo.

Osam igrača nije igralo ni minute. Žalite li za tim?

- Išli smo utakmicu po utakmicu, nije bilo potrebe. Svaka utakmica bila je neizvjesna i napeta, načinom igre i taktikom došli smo do cilja, polufinala. Kad god smo mogli, mijenjali smo i odmarali. Ovo je turnir, svaka četiri dana utakmica. To je velika potrošnja, ali nitko se od igrača nije žalio. Kad god smo radili analizu i dobili trkačke podatke, bili smo bolji. Nije to razlog. Potrošili se jesmo, ali nije bilo puno prostora za rotacije i promjene ni utakmice u kojoj smo to mogli napraviti.

Bude li nam protivnik Maroko, koliko bi to bila drugačija utakmica?

- Koliko sam pratio, nijedna reprezentacija stalno igra u punom sastavu i pravi korekcije. Osim Brazila, koji je imao taj komfor. Svi drugi koriste 14-15 igrača i idu do kraja. Maroko? Tko god dođe, slijedi nam velika borba. Drugačija bi bila utakmica, ona je bila u grupi, bila je prva, bitan je bio dobar start, a ovo je na pobjedu. Maroko se pokazao kao težak protivnik, neće biti lako ni Francuzima. Vidjet ćemo pa to možemo komentirati.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Semi Final - Argentina v Croatia

Borba za broncu?

- Bit će neizvjesna utakmica, ne bih htio reći koga bih htio ili želio. Maroko je najveće iznenađenje SP-a, reprezentacija koja se od ljeta složila, vratila tri, četiri vrhunska igrača, dobila nacionalni naboj, zajedništvo, jedinstvo i kompaktnost, uz podršku navijača sjajno gura. Nisu primili gol osim autogola, zaslužuju sav respekt. Ima svoj stil, defenzivni blok i izlaze iz toga. O Francuzima ne treba puno govoriti, igraju fantastično cijeli turnir. Mbappea je teško zaustaviti koliko god htio, motiviran je osvojiti SP, uigrana momčad s izbornikom. Tko god da nam dođe, bit će nam teško.

Kako vidite odlazak Modrića nakon SP-a, možete li to potvrditi?

- Jučer je bio jako razočaran, teško mu je pao poraz i utakmica. Logično je da se tako osjeća, bilo mu je stvarno teško. Koncentracija nam je na utakmici u subotu, nismo o tome razgovarali. Moramo se pripremiti za tu utakmicu, a nadam se da će ostati u reprezentaciji. Naravno, on će o tome odlučiti sam. Imamo utakmicu u subotu i nakon toga ćemo razgovarati.

Bit će mi teško ako se Modrić oprosti

Je li Modriću stradao nos nakon udarca loptom, hoće li igrati u subotu?

- Dogodila se situacija u kojoj je Luka šutirao po golu, odbila se lopta i pogodila ga u glavu. To te još više pogodi i ubije. Sve skupa se dogodi. Ako se Luka oprosti od reprezentacije, za sve navijače cijelog svijeta bit će šteta i žal. Pokazao je toliko toga dobroga nogometnoga, ali se pokazao i kao vrhunski profesionalac. Kad pobijedi i izgubi, ponaša se kao pravi profesionalac. Njemu je teško, a on će sam donijeti odluku. I meni će biti teško ako drugačije odluči, ali cijeli svijet poštuje Modrića. Bilo bi lijepo da nastavi.

Cijela Hrvatska sanjala je finale, mlađi su bili slomljeni i u suzama. Što ste im rekli?

- Tužna je bila atmosfera, što je i normalno. Mlađi su došli do nečega što nisu očekivali da će se dogoditi tako brzo i na takav način. Izgubiš u polufinalu, san ti se ne ostvari. Ali rekao sam dečkima da dignu glavu gore, moraju biti ponosni, dali su maksimum i ovo je za njih velika stvar što uopće igramo za treće mjesto. Ne smijemo potonuti i pasti, trebat će nam snage. Zato smo danas napravili normalan trening i regeneraciju. Nije lako, tko izgubi u polufinalu ima velikih problema da se vrati i bude spreman za utakmicu za treće mjesto. To je najteža i najgora utakmica. Ali moraju biti svjesni da se imaju za što boriti. Dečki, igramo za treće mjesto na svijetu, pa to je fantastično! Da mi je netko to rekao prije SP-a, potpisali bismo to. Kad pogledate koje su reprezentacije kući, a Hrvatska ostaje do kraja turnira, to je fantastično. Moraju biti ponosni, i ja sam ponosan na njih. Moramo biti realni u ovoj priči i shvatiti da smo napravili fantastičnu stvar, iznad svih očekivanja.

Sudac je bio arogantan, što je čuo Mandžukića s centra?

Svaki izbornik ima nekog suca koji mu je obilježio mandat, je li to u vašem slučaju VAR sudac Irrati, koji je bio u VAR sobi u finalu u Moskvi?

- Kad će me pitati za koju godinu, to bi bio Orsato. Bio je arogantan, isključio je Mandžukića, a što je čuo što je rekao. Isti je bio VAR sudac Irrati?!. Pa kud će na nas opet... Nisam to znao, krivo sam razumio pitanje. Pa kud će na nas opet?! Dolazi li na more kod nas? Teško. Bolje da ga ne upoznam, što će mi. S takvima ne imati posla... Šalim se. Mislio sam da je o Orsatu pitanje. A nek živi u svom svijetu i eto. Jučer je bilo 50.000 Argentinaca, Hrvata 3000. Kome je cilj da Hrvatska igra u finalu? Ali nemojmo o tome. Nisu ga stavili bezveze..

Doček?

- Lijepo je vidjeti da su se ljudi veselili i po ovoj hladnoći, to je lijepa stvar, bilo bi dobro da se vratimo treći. Čim se počelo govoriti o dočeku, micao sam to od sebe. Moramo završiti posao u Katru, a onda ćemo ići dalje. Lijepo je to.

Samo dvije reprezentacije igrat će 14 utakmica na zadnja dva SP-a, Hrvatska i Francuska.

- Bio bih sretan kad bi se to ostvarilo, da obilježimo i njihov jubilej s lijepom stvari. Puno je ljepše da se vratiš s pobjedom. To se dogodilo 1998. kad smo dobili Nizozemsku, sve se zaboravi. Nadam se da ćemo smoći snage odigrati pravu, turnirsku utakmicu i pobijedimo. Igrali smo na rezultat, ostvarili smo ga. Dva SP-a igramo sve utakmice, ne znam kad se to ponovilo. Rekao sam nakon Rusije isto, ni Orsato nas ne može zaustaviti... Irrati? E baš iritira, baš je Irrati.

Želimo uzeti broncu i za Ćiru

Je li vam se javio Ćiro?

- Nisam se čuo ni s kim ovih dana, telefon slabo koristim. Znam da je bolestan, u teškoj situaciji. Znam da ga ozdravi reprezentacija kad pobijedi, jedan od razloga za pobjedu bit će i on, da mu bude bolje. Znam da mu je teško, da je uspio 1998. dići momčad da se oporavi nakon poraza od Francuske, nadam se da ću i ja uspjeti isto, da spremni dočekamo subotu.

Kakav je bio susret s Messijem?

- Minutu prije kraja produžetaka otišao sam do izbornika Argentine i čestitao mu, znao sam da će poslije biti slavlje, to je ljudski i korektno. U mix zoni sam čestitao Messiju i golmanu, poželio im sreću u finalu. Nismo puno razgovarali, bilo je puno ljudi. Lijepa gesta svih nas, nismo bili kao oni u Nižnjem Novgorodu da smo otišli s terena, a bila je tek grupna faza, šta bi bilo da je sad. Ali svatko nas ima neke svoje borbe, netko se s tim nosi ovako, netko onako. Najteže je ostati dostojanstven u porazu, to pokazuje koja je veličina Luke Modrića da im svima čestita, a teško mu je, kao i svim našim igračima. I ta gesta pokazuje da smo veliki. Kad su nam se Francuzi klanjali u Moskvi, i to je gesta koja te veseli. Znači ipak nešto jesi, ipak Hrvatska nešto vrijedi u svjetskom nogometu - zaključio je Dalić i dobio pljesak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju