Obavijesti

Sport

Komentari 103

Valdas ima više poraza nego zadnja četiri trenera Hajduka. Može li preživjeti novi kiks?

Valdas ima više poraza nego zadnja četiri trenera Hajduka. Može li preživjeti novi kiks?

Bijeli su dobili pljesak nakon zadnja dva poraza, ali ove sezone izgubili su utakmicu za trofej i ispali iz Europe uz dva prvenstvena poraza. Sad im stiže u goste zahuktali Slaven Belupo

VIDEO

Nakon pet odigranih utakmica u HNL-u Hajduk je treći na ljestvici, s čak 10 bodova manje od vodećeg Dinama, ali i dvije utakmice manje. Sezona ne ide u najboljem smjeru po "bile" koji u rujan ulaze s čak šest poraza, od čega jedan na penale, u 10 ovosezonskih utakmica. Previše?

U nekom drugom dijelu sezone i pod nekim drugim okolnostima to bi za jednog trenera Hajduka bio okidač za otkaz, ali Valdas Dambrauskas (45) ipak još uživa povjerenje uprave kluba.

POGLEDAJTE VIDEO: Poginuo otac Marka Livaje

Pokretanje videa...

Otac Marka Livaje poginuo je sinoć u teškoj prometnoj nesreći VIDEO

Dva od tih šest poraza stigla su od Dinama, koji je objektivno na razini iznad svih momčadi u ligi, dva od Villarreala, na koje su mnogi unaprijed računali, a jedan od Vitórije Guimarães, koji se zapravo slavio jer je Hajduk bio izborio prolazak u iduću fazu Konferencijske lige. I šesti je stigao u izvanrednim okolnostima, u derbiju protiv Osijeka u Gradskom vrtu na dan kad je najbolji igrač i ikona kluba Marko Livaja tragično ostao bez oca.

- Jako je teško analizirati ovu utakmicu, loš je ovo bio dan za nas, ne samo za klub, nego za sve nas, u mislima nam je od jutra bio Marko. Cijeli stručni stožer, svi igrači misli i molitve posvećuju njemu i njegovoj obitelji. Kad dan tako započne, moraš se prilagoditi i preispitati što učiniti. Odjednom nogomet nije najvažnija stvar u životu. Čekaš veliku utakmicu, ali postoje i puno važnije stvari. Malo je teško govoriti. U glavama i svijesti igrača bile su misli i o utakmici i o tome što se dogodilo - govorio je Dambrauskas nakon poraza od "bijelo-plavih" (2-1).

Osijek i Hajduk sastali se u 7. kolu SuperSport HNL-a

Litavac je vodio Hajduk u 35 utakmica, a u prvih 25 izgubio je samo jednom. Sad se već taj broj popeo na sedam, od čega je pet stiglo u posljednjih šest utakmica.

- Apsolutno sam ponosan na igrače što su učinili i koliko su pružili. O Marku ne treba govoriti, to nam znači. Odlučio je igrati i zabio, napravio sve što je mogao za klub. Utakmica nije završila u našu korist. Nismo zaslužili izgubiti, ali to je jedan od onih dana gdje nam je nešto poremetilo misli i nismo se mogli snaći u akcijama da obranimo ta dva gola u prvom dijelu i da zabijemo šanse u oba poluvremena - objasnio je Valdas u Gradskom vrtu.

Pogledamo li zadnjih pet trenera Hajduka, nitko nije imao više poraza od Dambrauskasa. Hari Vukas dobio je otkaz nakon petoga (trećeg prvenstvenog zaredom), Boro Primorac kao prijelazno rješenje povukao se na polusezoni također nakon trećeg uzastopnog poraza, Paolo Tramezzani imao je šest u 24 utakmice pa dobio otkaz iako je završio sezonu s pet pobjeda u šest utakmica. Jensu Gustafssonu presudio je peti poraz u 17 utakmica i niz od četiri prvenstvene utakmice bez pobjede.

Više je poraza u mandatu na bijeloj klupi od zadnjih devet trenera imao samo Igor Tudor (osam od 18). Pa ipak, Dambrauskas ima najduži mandat kao trener Hajduka još od Španjolca Joana Carrilla, koji je preživio 11 mjeseci (od prosinca 2016. do studenog 2017.) i od 41 utakmice izgubio osam puta.

Ipak, po broju bodova po utakmici Dambrauskas je s 2,06 u prosjeku i dalje ispred svih tih trenera. Vukas je, primjerice, imao 1,13, Boro Primorac 1,16, Paolo Tramezzani 1,92, Jens Gustafsson 1,76.

Bitna razlika po pitanju Dambrauskasa i njegovih prethodnika je, dakako, trofej koji je donio na Poljud nakon devet godina suše, zvučna pojačanja uprave koja su podigla navijački puk na noge i podigla posjećenost utakmica, broj članova, a time i zaradu od ulaznica i prodaje raznih rekvizita. Ali njihovi apetiti rastu.

Split: Navijačka atmosfera na utakmici HNK Hajduk - Villarreal CF

Nakon ispadanja iz Europe i nove financijski sušne jeseni, pitanje je koliko će Dambrauskas preživjeti ako ne vrati momčad na pobjedničke staze. Čak i ako Marko Livaja zbog obiteljske tragedije ne bude mogao pomoći.

Hajduk do reprezentativne stanke više nema dugih putovanja, čekaju ga dvije domaće utakmice protiv zahuktalog Slaven Belupa (nedjelja), gostovanje kod Šibenika i još jedan domaći okršaj protiv Istre. Hajduk je dobio pljesak navijača nakon dva prošlotjedna poraza, ali navijači će mu teško progledati kroz prste eventualni kiks protiv momčadi Zorana Zekića.

- Vjerujte mi, to mi je posljednja stvar na pameti. Moramo se vratiti nakon ove utakmice, a onda ću razmišljati o Belupu. Bit ćemo spremni, ali to sad ne mogu komentirati - uvjeravao je Dambrauskas.

Hajduk u sezoni 2022/23.

  • Dinamo - Hajduk 4-1 (penali; 0-0); Superkup
  • Istra - Hajduk 0-2; HNL
  • Varaždin - Hajduk 0-2; HNL
  • Hajduk - Vitória 3-1; Konferencijska liga
  • Vitória - Hajduk 1-0; Konferencijska liga
  • Dinamo - Hajduk 4-1; HNL
  • Villarreal - Hajduk 4-2; Konferencijska liga
  • Hajduk - Lokomotiva 2-1; HNL
  • Hajduk - Villarreal 0-2; Konferencijska liga
  • Osijek - Hajduk 2-1; HNL
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi