Obavijesti

Sport

Komentari 8

Valerijev imperij: Lobanovski od Dinama napravio instituciju

Valerijev imperij: Lobanovski od Dinama napravio instituciju
3

ZLATNI IGRAČI S Dinamom je trener Valerij Lobanovski osvojio 13 naslova prvaka. Tri igrača koje je stvorio dobila su Zlatnu loptu - Belanov, Ševčenko i trener Blohin

VIDEO

Da biste pobijedili, uvijek morate biti ispred vremena, rekao je Valerij Lobanovski nakon što je 1997. na Camp Nou pobijedio Barcelonu 4-0. U samo 14 dana njegov Dinamo zabio je Barci sedam, a nije primio niti jedan gol. 

- Da netko to ponovi morao bi imati Lobanovskog. A njega više nema - prisjetio se tih utakmica Andrij Ševčenko.

Lobanovski je prvi trener koji je, zbog pripreme momčadi, osnovao istraživački centar. No kako vlada nije blagonaklono gledala, računala je morao nabavljati kriomice!

U Kijev je došao 1974., a godinu poslije Dinamo je proglašen najboljom momčadi svijeta. On - najboljim trenerom.

- Znate zašto? Jer sam učio igrače da ne postoji branič, napadač ili vezni. Postoji nogometaš koji mora igrati sve. A ne kao Shearer ili Ronaldo - rekao je Lobanovski mnogo godina poslije.

Jednu godinu napustio je Kijev, preuzevši SSSR, a te godine Dinamo je završio 10., kao nikad prije. Brzo se vratio i 1986. Dinamo je proglašen drugom najboljom momčadi svijeta. Prva je bila svjetski prvak Argentina.

Umro je 2002. ne ispunivši san, osvajanje Lige prvaka. Godinu poslije osvojio ju je Ševčenko s Milanom i na spomenik mu donio pokal.

- Nikad se više neće roditi trener kao Valerij - rekao je tada Ševčenko.

Za života, znao je reći, “živjet ćete dok vas ljudi pamte”. Njega pamte.

Koval je bio treći golman

Kad je imao 16, Metalurgu su se ozljedila prva tri golmana. Ušao je u igru i u sljedeće četiri utakmice nije primio gol. U petom susretu je u 94. minuti obranio penal  Dinamu iz Kijeva - Milevskom.

Od Dinama do Dinama

Jedini hrvatski igrač koji je osvojio FA Kup. S Portsmouthom je 2008. na Wembleyu pobijedio Cardiff. Također, jedan od rijetkih koji je osvojio naslov prvaka s Dinamom i Hajdukom. 

Taiwa baš ne vole Parižani

Na crnoj je listi navijača PSG-a  Nakon što je, kao igrač Marseilla, zabio Montpeliieru u finalu kupa na Stade de Franceu, uzeo je mikrofon i pjevao pogrdne pjesme na račun PSG-a.

Garmaševa budalaština

Vlasnik je najglupljeg kartona u Ukrajini. U susretu protiv Šahtara, nakon jednog sudara pao je i primio se za glavu. Ustavši, otišao je izvan terena po pomoć. Sudac mu dao drugi žuti, a Dinamo izgubio.

Profesor Khacheridi

Apsolvent Kineziološkog fakulteta. Do diplome mu nedostaje samo jedan ispit, kojeg, zbog velikih obaveza u klubu, “vuče” već godinu  dana. Suigrači ga zovu profesorom.

Kad je Ogi zabio 27

Kao igrač Bjelovara u jednoj je sezoni zabio 27 golova i bio najbolji strijelac lige. Igrao je na mjestu ofenzivnog veznog. No čim je prešao u Slaven Belupo, trener ga je stavio na zadnjeg veznog.

To je Bingo: Danilo Silva 

Nogomet je počeo igrati 2005., a do 2010. vrijedio je 57.000 eura. Za te novce ga je kupio brazilski Internacional. Nekoliko mjeseci poslije prodali su ga Dinamu za 3,5 milijuna eura.

Mihalik ima pet sestara

Taraš je studirao psihologiju i paralelno igrao nogomet. Novcem koji zarađuje plaća studij bratu i pet sestara. Otac i majka također su akademski građani, koji su završili psihologiju. 

Veloso: Tvoja cura sad je moja

Cristianu Ronaldu je preoteo djevojku. Diana Chaves, bivša profesionalna plivačica, koja glumi u portugalskim sapunicama ostavila je napadača madridskog Reala zbog Velosa, kojeg djevojke u Portugalu obožavaju.

Jarmolenko u depresiji

S 13 godina napustio kamp Dinama iz Kijeva. Kaže da je imao velikih psihičkih problema i da je to za njega previše. Vratio se u Česnihiv, klub u kojem je počeo karijeru. No to je trajalo godinu dana. 

Ideye: Moli se i zabija

Nigerijac uoči svake utakmice izgovori pet rečenica: Najbolji sam! Ja to mogu! Bog je sa mnom! Pobjednik sam! Danas je moj dan! Također, svaki dan nakon treninga s obitelji ide u crkvu na misu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"