Obavijesti

Sport

Komentari 37

Varvodić: I ja sam ulazio samo braniti penale, kao i Tim Krul...

Varvodić: I ja sam ulazio samo braniti penale, kao i Tim Krul...
7

Sve je stvar vježbe i koncentracije, a treba imati i malo talenta, kaže Zoran Varvodić zvani Rambo, specijalist za obrane penala i nekadašnji golman splitskog Hajduka...

VIDEO

Louis van Gaal prvi je izbornik u povijesti svjetskih prvenstava koji je zamijenio golmana u 120. minuti samo zbog penala, ali puno prije njega taj trik su koristili treneri u ligi bivše države.

Vjerojatno najveći specijalist za obrane kaznenih udaraca u Hrvatskoj, nekadašnji golman Hajduka Zoran Varvodić, ulazio je baš u zadnjoj minuti pri neriješenom rezultatu. Bilo je to one sezone kad su se, odlukom saveza bivše države, pri neodlučenom morali pucati penali. Pobjednik bi odnio bod, poraženi ništa.

- Nisu obrane penala stvar sreće, kao što mnogi misle. Sve je stvar vježbe i koncentracije, a treba imati i nešto talenta - kaže Varvodić zvani Rambo, kojeg je tadašnji Hajdukov trener Josip Skoblar gurnuo na gol u finalu Kupa Jugoslavije protiv Rijeke 1987. godine i pogodio, kao što je pogodio i u polufinalu protiv Zvezde.

Rambo je skinuo penal golmanu Rijeke Mauru Ravniću, a potom mu i sam zabio i donio Kup.

- Trener mora imati hrabrosti i povjerenja, kao što ga je Van Gaal imao u Krula. Mladen Pralija je bio odličan golman, ali Skoblar je znao da ne brani penale dobro kao ja i to je iskoristio - prisjeća se Varvodić.

Dugokosi golman s frizurom a la John Rambo u prvi plan izbio je odlukom da se i u prvenstvu raspucava završi li utakmica neriješeno.

- Čini mi se da te sezone nismo izgubili seriju na penale. Dobro sam ja branio, ali imali smo i odlične izvođače. Stalno smo vježbali te penale na treninzima, u piće se uglavnom igralo... Znam da jedino nisam uspijevao obraniti udarce Aljoše Asanovića i Darka Dražića. Oni su pucali jako i precizno u donji kut. Ako se pogodi, to je za golmana neobranjivo - objašnjava Rambo.

Zanimljivo je kako je za Varvodićevu specijalnost glavni krivac Blaž Slišković. On mu je protiv Torina “otkrio” da jedan Brazilac puca uvijek u desnu stranu.

- Imao sam osjećaj da će Junior ulijevo, no tko je Baku mogao ne poslušati. I nisam obranio. Od tada sam se zarekao da ću slušati samo svoj instinkt i vježbati - kaže Varvodić.

Jedino što Krulu zamjera je ne baš fair-play ponašanje pri izvođenju penala. Provocirao je svakog kostarikanskog igrača, dobacivao im da ih dekoncentrira...

- Nikad nisam provocirao izvođača, to ne volim, samo jednom sam to napravio Ravniću jer je on prvi počeo. To nije fer, ni korektno - kaže Rambo.

Da bar Pletikosa skida penale kao nekoć Varvodić...

Hajduk još od Varvodića, a Dinamo od Ladića, nemaju golmana za kojeg možete staviti ruku u vatru da će skinuti barem dva od pet penala. Pletikosa nije bio ni blizu da obrani penal Turcima 2008. u jedinom raspucavanju na velikim natjecanjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao