Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
37 komentara

Varvodić: I ja sam ulazio samo braniti penale, kao i Tim Krul...

Sve je stvar vježbe i koncentracije, a treba imati i malo talenta, kaže Zoran Varvodić zvani Rambo, specijalist za obrane penala i nekadašnji golman splitskog Hajduka...

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
37 komentara

Louis van Gaal prvi je izbornik u povijesti svjetskih prvenstava koji je zamijenio golmana u 120. minuti samo zbog penala, ali puno prije njega taj trik su koristili treneri u ligi bivše države.

Vjerojatno najveći specijalist za obrane kaznenih udaraca u Hrvatskoj, nekadašnji golman Hajduka Zoran Varvodić, ulazio je baš u zadnjoj minuti pri neriješenom rezultatu. Bilo je to one sezone kad su se, odlukom saveza bivše države, pri neodlučenom morali pucati penali. Pobjednik bi odnio bod, poraženi ništa.

- Nisu obrane penala stvar sreće, kao što mnogi misle. Sve je stvar vježbe i koncentracije, a treba imati i nešto talenta - kaže Varvodić zvani Rambo, kojeg je tadašnji Hajdukov trener Josip Skoblar gurnuo na gol u finalu Kupa Jugoslavije protiv Rijeke 1987. godine i pogodio, kao što je pogodio i u polufinalu protiv Zvezde.

Rambo je skinuo penal golmanu Rijeke Mauru Ravniću, a potom mu i sam zabio i donio Kup.

- Trener mora imati hrabrosti i povjerenja, kao što ga je Van Gaal imao u Krula. Mladen Pralija je bio odličan golman, ali Skoblar je znao da ne brani penale dobro kao ja i to je iskoristio - prisjeća se Varvodić.

Dugokosi golman s frizurom a la John Rambo u prvi plan izbio je odlukom da se i u prvenstvu raspucava završi li utakmica neriješeno.

- Čini mi se da te sezone nismo izgubili seriju na penale. Dobro sam ja branio, ali imali smo i odlične izvođače. Stalno smo vježbali te penale na treninzima, u piće se uglavnom igralo... Znam da jedino nisam uspijevao obraniti udarce Aljoše Asanovića i Darka Dražića. Oni su pucali jako i precizno u donji kut. Ako se pogodi, to je za golmana neobranjivo - objašnjava Rambo.

Zanimljivo je kako je za Varvodićevu specijalnost glavni krivac Blaž Slišković. On mu je protiv Torina “otkrio” da jedan Brazilac puca uvijek u desnu stranu.

- Imao sam osjećaj da će Junior ulijevo, no tko je Baku mogao ne poslušati. I nisam obranio. Od tada sam se zarekao da ću slušati samo svoj instinkt i vježbati - kaže Varvodić.

Jedino što Krulu zamjera je ne baš fair-play ponašanje pri izvođenju penala. Provocirao je svakog kostarikanskog igrača, dobacivao im da ih dekoncentrira...

- Nikad nisam provocirao izvođača, to ne volim, samo jednom sam to napravio Ravniću jer je on prvi počeo. To nije fer, ni korektno - kaže Rambo.

Da bar Pletikosa skida penale kao nekoć Varvodić...

Hajduk još od Varvodića, a Dinamo od Ladića, nemaju golmana za kojeg možete staviti ruku u vatru da će skinuti barem dva od pet penala. Pletikosa nije bio ni blizu da obrani penal Turcima 2008. u jedinom raspucavanju na velikim natjecanjima.

Naši partneri pišu
Message