Obavijesti

Sport

Komentari 21

Vaterpolistice Mladosti: Često pukne kupaći, ali igramo dalje

Vaterpolistice Mladosti: Često pukne kupaći, ali igramo dalje
23

U BAZEN SKOČI I TATA Na trening dođe i tata Perica pa kad vidi da nam ne ide, skoči u bazen i objašnjava kako se treba odigrati, kaže Petra Bukić, vaterpolistica zagrebačkog kluba Mladost

VIDEO

Na golu je mlada mama, a njena zamjenica ima tek 13 godina. Ispred njih su studentica medicine i kći nekad najboljeg vaterpolista svijeta. I, da, pola momčadi ide u matematičku školu. One su “žabice”, vaterpolistice Mladosti.

- Mislim da voda ima nešto s matematikom, pet igračica ide u matematičku gimnaziju, Dina je završila matematiku, Lidija upisuje matematički fakultet... - priča nam Mia Šimunić (35), dok pogledom prati što cure rade u bazenu.

Pod vodom radite što hoćete

- Samo malo - kaže, te vidjevši prekršaj, stavlja zviždaljku i dosuđuje isključenje.

- Pod vodom možete raditi što hoćete, naravno, dok vas suci ne vide. Za razliku od vaterpolista, kod nas kupaći kostim zauzuma veliku površinu, muškarci su u gaćicama. I onda ide hvatanje za kupaći kostim. Pod vodom bude i džudo zahvata, hrvačkih tehnika... Tko je u tome vještiji, oduzme koju loptu više - objašnjava Mia.

Kod vaterpolista su natezanja za gaćice toliko česta pojava da moraju nositi dvoje. Naravno, u slučaju da prve puknu.

- Mi ne nosimo duple kostime.

- Pa što ako pukne?

- Ništa.

- Je li pukne kad?

- Jako često. Ali nema stajanja, cure s puknutim kostimom idu do kraja. Znate, to je dosta ugodno za oko publike - kaže kroz smijeh Mia.

Kad smo počinjale, bilo nas je 10

Do prije desetak godina ženskog vaterpola gotovo da nije bilo. Danas, je to ozbiljan projekt, a reprezentacija se upravo plasirala na treće Europsko natjecanje.

- Kada smo tek kretale u Mladosti je bilo samo deset djevojaka. Deset. Danas nas ima 40. Reprezentacija je dobra, ostavili smo iza sebe Srbiju, Slovačku, Češku, Rumunjsku, Izrael... Sad smo već sedme u Europi. Možemo li u vrh kao vaterpolisti? Možemo! Samo, problem je selekcija, kod nas je premala - objašnjava Mia.

Mladostašice su prvakinje Hrvatske, a najboljom igračicom proglašena je Petra Bukić, kći legende hrvatskog i svjetskog vaterpola Perice. Naravno, na trening dođe i tata.

- Kad vidi da nam ne ide, skoči u bazen i kaže: ‘Gledajte sad’. Objašnjava kako da nešto napravimo, kako se ovo igra, kako ono... Sve cure jako cijene njegovo mišljenje jer mu nije ništa teško. Ozbiljno, skoči s nama u bazen i trenira. Ali ne povisuje glas, ne galami - kaže Petra.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva GNK Dinamo - NK Lokomotiva
GNK Dinamo - NK Lokomotiva

Nitko se od vaterpola nije udebljao

Paralelno s vaterpolisticama treniraju i vaterpolisti pa se razvije dosta ljubavi, simpatija, pogleda... Idu u zajedničku školu, zajedno se tuširaju, poslije treninga se druže, kaže trenerica Mia.

I doista, dok iz velikog bazena ulaze u onaj manji, djevojke prolaze pored vršnjaka, pa kreću diskretni pozdravi, osmijeh...

- U SAD-u je ženski vaterpolo sveučilišni sport broj jedan. Količina stipendija za ženski vaterpolo u Americi je veći nego za mušku košarku! Igra se na Harvardu, Princetonu, Yaleu, ide i naših par djevojaka na sveučilište u SAD. Tjeram ih da idu u SAD, to bi bilo dobro za njih - educira nas Mia.

Jedna od većih zabluda jest da vaterpolom djevojka toliko ojača da ne može u haljinu.

- Ha, ha... Glupost. Imaju šira ramena, kao plivačice. A bokovi baš i jesu uži, nitko se od vaterpola nije udebljao. Istina, nakon treninga puno pojedu. Na KIF-u sam vanjski suradnik za vaterpolo, pa mi studenti često kažu: ‘Profesorice, ajme, koliko mi pojedemo poslije treninga’. Ali potrošnja je ogromna.

Kako vaterpolistice nisu medijski eksponirane, teško dolaze do novih igračica.

- Djevojke dolaze preko prijatelja ili naše Facebook stranice “ŽAVK Mladost”. Baš ih dosta dolazi nakon što su vidjele na Facebooku. Dolaze i sestre ili poznanice od igrača koji igraju vaterpolo, imamo dosta braće i sestara u klubu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao