Prehrana je 'sportska' - bijelo meso, teletina i bijela riba, a za obroke mi treba i po četiri sata, kaže kuhar Drago Gorički, koji je uz reprezentaciju od 2002. godine...
Vatreni kuhar: Nitko mi još nije ostao gladan, dečki su super...
Mandžukić je lud za kuhanjem, kaže da u Münchenu stalno gleda ‘Masterchef’ i emisije o kuhanju. Pranjić me uvjerava da je najveći majstor za roštilj, a Vukojević postavlja najviše pitanja o kuhanju, kako sam nešto spremio i skuhao, otkrio nam je Drago Gorički.
Vrhunski kuhar uz A reprezentaciju je od 2002. godine. Za svaku utakmicu savez ga na nekoliko dana “posudi” od zagrebačkog hotela Sheraton.
- Nisam propustio nijednu utakmicu, idem i na sva velika natjecanja na koja se plasiramo. Sa svakog sam kao uspomenu donio službenu loptu. Zasad ih imam pet i čuvam ih u dnevnoj sobi. Nadam se da ću im sljedeće godine pridodati i onu iz Brazila - rekao je Gorički.
Jela koja sprema igračima su “sportska”.
- Dan prije i na dan utakmice jako pazimo na prehranu. Tad nema školjki, mahunarki ni crvenog mesa. Na meniju su bijelo meso i teletina te bijela riba. Sva jela slažem u dogovoru s liječničkom službom jer to može uvelike utjecati na fizičku pripremljenost reprezentativaca - rekao je Gorički.
Namirnice ne nose sa sobom, a igrači nemaju ni posebnih želja.
- Dečki su profesionalci, znaju što znači pravilna prehrana, pa i u klubovima su u takvom režimu. Nitko ne traži ništa posebno, pa ni predsjednici ili stručni stožer, koji bi i mogli pojesti nešto što igrači ne smiju. No svi se solidariziraju s reprezentativcima.
Gorički je, kuhajući reprezentativcima, proputovao gotovo pola svijeta. Ponekad na put krene i dan ranije kako bi igrači, kad dođu, imali spremljen obrok.
- Bez obzira na to, gotovo ništa nisam vidio. Meni su rute baš uvijek iste. Aerodrom, hotel i stadion - otkrio je Gorički i objasnio:
- Ne stignem u razgledavanje jer mi za spremanje ručka i večere treba i po četiri sata. Pomažu mi i domaći kuhari, ne radim sve sam, ali bez obzira na pomoć, ne stignem otići u obilazak ili vidjeti neke znamenitosti. Sve mora biti savršeno.
Prvo natjecanje bio mu je SP u Japanu. Savez je hitno tražio kuhara, Goričkog je nazvao šef i rekao da se spremi jer mora putovati u Japan.
- Nisam stigao ni razmišljati o tome, a već sam putovao u Japan. Nije mi žao, lijepo mi je biti s reprezentacijom i kuhati za njih - završio je Gorički.
Cico Kranjčar kuha si u Iranu: Baš uživam dok spremam grah
Dvije godine Gorički je bio u reprezentaciji i s bivšim izbornikom Zlatkom Kranjčarom.
- Sjajan je Dragec, odlično kuha. Kako sam sad često sam u Sepahanu, kuham si i ja. Najviše uživam dok spremam grah, stavim i janjeću kost - kaže Cico.