Obavijesti

Sport

Komentari 7

Već osma godina na Sljemenu: Počelo je Zlatnim medvjedom

Već osma godina na Sljemenu: Počelo je Zlatnim medvjedom
5

Početkom siječnja na rasporedu je osma po redu slalomska utrka na Sljemenu. Počelo je 2005. god. ženskim utrkama, a natjecanje je nosilo naziv Zlatni medvjed

VIDEO

Sve je počelo sada već davne 2005. godine. Grupica skijaških entuzijasta odlučila je do tada u svjetskim razmjerima nepoznato sljemensko brdo pretvoriti u jednu od najočekivanijih utrka Svjetskog kupa. A sada, osam godina kasnije, sa sigurnošću možemo reći da im je to i pošlo za rukom. Svake godine na Sljemenu se okupi skijaška elita, a noćne utrke i navijači popularnoj Snježnoj kraljici daju poseban doživljaj kojem se svi natjecatelji s veseljem vraćaju iz godine u godine. Bit će tako i 3. te 5. siječnja 2012. godine kada će 'snježni cirkus' po osmi put okupirati Crveni spust, Tomislavac, Westin...

2005. godina - Janica odustala u prvoj vožnji

U prvoj godini sljemenska utrka nosila je naziv Zlatni medvjed, a glavna zvijezda bila je najbolja hrvatska sportašica svih vremena Janica Kostelić. Prva utrka i odmah neviđeni spektakl. Tisuće navijača pretvorili su ciljnu ravninu, ali i cijelu stazu u užarenu pozornicu spremnu da primi svoju prvu pobjednicu. Cijela je Hrvatska, uz stazu, ali i van staze, zanijemila je kada je Janica sa startnim brojem 7 nastup u prvoj vožnji završila odustajanjem, pogreškom u prvoj vožnji. Hrvatska sportska junakinja nije potom nakon utrke mogla zadržati suze. No sjajna hrvatska publika orijentirala se na podršku ostalim najboljim slalomašicama. Zlatnog medvjeda uzela je Tanja Poutiainen, druga je bila Kristina Koznick, a treća Marlies Schild. Nika Fleiss bila je osma, a Ana Jelušić deveta.

2006. godina - Bez štapa do trećeg mjesta

I godinu kasnije glavna zvijezda bila je hrvatska sportska heroina Janica Kostelić. Ovaj put Janica je ušla u drugu vožnju, a u spektakularnom drugom laufu bez jednog štapa i rukavice doskijala je do čudesnog trećeg mjesta uz spektakularnu navijačku atmosferu. Prva je bila Marlies Schild, druga Kathrin Zettel, a Nika Fleiss je završila 12.

2007. godina - Anin najbolji rezultat

Marlies Schild 2007. godine ponavlja svoj sljemenski slalomski uspjeh iz 2006. A Ana Jelušić dolazi do za sada najvećeg uspjeha neke hrvatske skijašice na zagrebačkom Sljemenu - do druge stepenice pobjedničkog podija. Treća je Šarka Zahrobska.

2008. godina - Po prvi put i muški slalom

U trećem izdanju sljemenske utrke damama se pridružuju i njihovi muški kolege.  U ženskoj konkurenciji po drugi je puta nakon 2005. godine najbolja Tanja Poutiainen. Nika Fleiss je 15. Dok prvim muškim sljemenskim slalomskim pobjednikom postaje Mario Matt, a Ivica Kostelić je drugi.

2009. godina - Ivica opet drugi

Nika i Ana ove su godine bile u 20 najbolji, (16. i 19.), dok je po drugi put za redom Ivica Kostelić u muškoj konkurenciji osvojio drugo mjesto. Kod žena je slavila Maria Riesch, a kod muškaraca Jean-Baptiste Grange. Dalibor Šamšal dolazi do svojeg za sada jedinog top 30 plasmana na nekom od slaloma Svjetskog kupa - do 22. mjesta.

2010. godina - Ivica bez druge vožnje

Sljemenski slalomski pobjednici u 2010. godini su Sandrine Aubert  te Giuliano Razzoli. Ana Jelušić najbolja je Hrvatica na 11. mjestu. Dok Ivica Kostelić radi veliku pogrešku u prvoj vožnji, što rezultira njegovim jedinim sljemenskim ostankom van plasmana za drugu vožnju.

2011. godina - Profesorov 'hat-trick' srebra

Ana Jelušić opet je osvojila 11. mjesto na Sljemenu, a Ivica Kostelić po treći put kući nosi srebro. Andre Myhrer (SWE) pobjednik je muške, a Marlies Schild po treći puta ženske slalomske utrke. Sofija Novoselić prošle je sezone na Sljemenu osvojila svoj prvi i jedini plasman među 30 najboljih slalomašica. Bila je 25.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom

Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede
DVOMETRAŠ IZ NOVE BILE

Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede

Prema Transfermarktu vrijedi 600.000 eura. Sergej Barbarez, novi izbornik BiH, pozvat će ga za prijateljske utakmice s Engleskom i Italijom u lipnju
Nakon svih turbulencija, Hajduk počeo i izbacivati igrače iz momčadi! Čija je to bila odluka?
AUTORITET ILI ČIŠĆENJE?

Nakon svih turbulencija, Hajduk počeo i izbacivati igrače iz momčadi! Čija je to bila odluka?

Uz najveću gledanost i atmosferu kojom se diči, Hajduk je na Poljudu osvojio 11 bodova manje nego Rijeka na Rujevici i osam manje nego Dinamo u Maksimiru! Od 15. ožujka kod kuće je pobijedio Rudeš i pet puta izgubio!