Obavijesti

Sport

Komentari 73

Veliki 'Gips' otišao u mirovinu!

Veliki 'Gips' otišao u mirovinu!

Otac najuspješnijih hrvatskih skijaša, Ivice i Janice, otišao je u zasluženu mirovinu nakon 23 godine na čelu hrvatske skijaške reprezentacije. Posljednji trenerski angažman bili su mu braća Kolega

VIDEO

Najuspješnijeg hrvatskog skijaškog trenera više nećemo gledati uz snježne staze, bar ne u toj ulozi. Legendarni Ante Kostelić (82) 'Gips' je nakon 23 godine rada otišao na zasluženi odmor, a Hrvatski skijaški savez mu je tom prigodom uručio nagradu za životno djelo.

- Hrvatski skijaški savez zahvaljuje Anti na njegovom vizionarskom putu koji je završio s ukupno osvojenih 10 olimpijskih medalja od kojih je 5 zlatnih, 4 velika i 8 malih kristalnih globusa, 8 medalja sa Svjetskih prvenstava od čega 6 zlatnih te 56 pobjeda i 115 postolja u FIS Svjetskom kupu kao i za vrlo uspješan rad zadnjih godina s braćom Kolega. Osim sjajnih rezultata njegov rad je uvelike pomogao i doprinio stvaranju našeg respektabilnog saveza, razvoju ostalih reprezentativaca i dovođenju utrke FIS Svjetskog kupa na Sljeme. Hrvatski skijaški savez će nastaviti raditi vođen Antinom skijaškom i sportskom vizijom u razvoju svojih natjecatelja, a najmanje što mi možemo učiniti kako bi mu zahvalili je dodjela nagrade za životno djelo - rekao je direktor alpskih reprezentacija i ski pool-a Vedran Pavlek.

Pokretanje videa...

00:56

Uh, odakle početi sa svim uspjesima legendarnog 'Gipsa'? Hajdemo s kćerkom, ipak je ona najuspješnija hrvatska sportašica. On i Janica zajedno su osvojili čak šest olimpijskih medalja. U Salt Lake Cityju su 2002. osvojili tri zlata (slalom, veleslalom, kombinacija) i srebro (super-G), a u Torinu četiri godine kasnije još jedno zlato u kombinaciji i srebro u veleslalomu. Na svjetskim prvenstvima s Janicom nije znao drugačije od zlata - osvojili su ih čak pet. U St. Moritzu su 2003. bili najbolji u slalomu i kombinaciji, dok su u Bormiju dvije godine poslije još malo 'pojačali' - slalom, kombinacija i spust.

A svjetski kup? E, tu je bila prava dominacija. Janica je osvajala Veliki kristalni globus u tri navrata (2001., 2003., 2006.) i u tim sezonama je i svaki put odnijela i male globuse u slalomu i kombinaciji, a dodala je i još jedan mali globus u kombinaciji 2005.

Janica 'nestala' nakon rođenja sina, a sad se oglasila videom
Janica 'nestala' nakon rođenja sina, a sad se oglasila videom

Nakon dugog pisanja dolazimo i do starijeg brata Ivice. On je, s 'Gipsom' na čelu, osvojio četiri srebrne olimpijske medalje. U  Torinu 2006. u kombinaciji, četiri godine kasnije u Vancouveru u super kombinaciji i slalomu, a u Sočiju 2014. također super kombinaciju.

Na svjetskim prvenstvima u St Moritzu 2003. je osvojio slalomsko zlato, srebro u super kombinaciji u Schladmingu 2013. te broncu u broncu u Garmischu u super veleslalomu.

I s Ivicom je, naravno, osvojio Veliki kristalni globus 2011., a tada je odnio i male globuse u superkombinaciji i slalomu. Male globuse je u superkombinaciji također osvajao 2012. i 2013., a svemu je tome prethodio mali kristalni globus u slalomu 2002.

Ivica Kostelić postao glazbeni urednik: 'Pripremio sam hitove'
Ivica Kostelić postao glazbeni urednik: 'Pripremio sam hitove'

Život mu nije bio lagan, ali nije se nikad žalio već gurao, bodrio sve oko sebe i stvorio najuspješniju olimpijsku obitelj u Lijepoj našoj. Lako je govoriti o uspjesima, no, doći do njih, e to je već sasvim druga priča. To je trening 'od jutra do sutra', a onda sve ponovno. 

Ante Kostelić je u mladosti trenirao rukomet, plivanje, skijanje, a jedno se vrijeme bavio utrkama automobila. Nadimak 'Gips' je dobio jer je bio hiperaktivan pa je i često lomio ruke i noge.

U rukometu se najviše zadržao. Igrao je za zagrebačke klube RK Polet, Mladost, RK Zagreb te za francuski klub ASHC Cannes. Sa Zagrebom je osvojio naslov prvaka, a bio je u konkurenciji i za rukometnu reprezentaciju Jugoslavije, no nikad nije zaigrao u službenoj utakmici budući da je bio 'etiketiran' kao veliki hrvatski domoljub.

Njegovo će ime zauvijek ostati zapisano u hrvatskoj sportskoj povijesti. Hvala ti, legendo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom