Obavijesti

Sport

Komentari 12

Obožavatelj je Modrića, a bio je mršav kao štapić. Danas je najmlađi broj 1 u tenisu ikad

Obožavatelj je Modrića, a bio je mršav kao štapić. Danas je najmlađi broj 1 u tenisu ikad

Obožava dolaziti u Umag, lani je tamo osvojio naslov, a svi ga vide kao nasljednika svog idola Nadala. Trener kaže da s 15 godina nije imao razvijene mišiće. U New Yorku je ispisao povijest

VIDEO

Španjolski tenisač Carlos Alcaraz u Umag je ove godine stigao braniti lanjski naslov kao peti igrač svijeta, nije u tome uspio jer je u finalu bio bolji Talijan Jannik Sinner, ali nastavio je vrijedno trenirati te je ostvario snove. Alcaraz je postao svjetski broj 1 nakon što je u finalu US Opena svladao Norvežanina Caspera Ruuda 6-4, 2-6, 7-6(1), 6-3, a tek mu je 19 godina i četiri mjeseca. 

U.S. Open

Mladi Alcaraz porušio je do sada već brojne rekorde. Postao je prvi prvi tenisač koji je srušio Rafaela Nadala i Novaka Đokovića na istom zemljanom turniru, a isto tako nijedan tinejdžer nikad nije zasjeo na tron najboljeg na svijetu. 

Sve najvažnije odluke donosili su njegovi roditelji i njegov tim, a trener je nakon velikog slavlja ponosno govorio o Alcarazu. 

- Kad je došao u akademiju s 15 godina, bio je poput špageta, jako mršav. Morali smo raditi. Vidjeli smo da ima brze ruke i noge, no uopće nije imao mišiće, ni u leđima ni u nogama - rekao je trener Ferrero, inače umirovljeni tenisač koji je 2003. godine bio prvi na ATP ljestvici. 

Nakon što je prošle sezone osvojio Umag pa strelovito napredovao, rijetki su vjerovali da će se pojaviti i ove godine u Umagu gdje ga je gledalo više od 200 ljudi. 

- Ha, znalo me gledati toliko ljudi kad bih ja bio sparing partner nekom slavnom igraču, haha! Ali ovdje doista nisam očekivao toliko gledatelja na treningu - rekao je, a na usporedbu da je u Hrvatskoj slavan kao Carlos Moya samo se stidljivo nasmijao.

- Mjesto je sjajno, osjećam se kao kod kuće. Svi su ljubazni. Mogu mnogo toga raditi kad ne igram, a mogu se i odmarati, ako to želim. Turnir je sjajan. Mečevi počinju u 16 sati, imaš cijelo jutro za odmor, ležanje na plaži ili za druženje sa svojom ekipom - rekao je Alcaraz koji umaški trofej drži na posebnom mjestu, u svojoj sobi. 

Punim imenom i prezimenom Carlos Alcaraz Garfia rođen je 5. svibnja 2003. u Murciji od roditelja Carlosa i Virginije, a ima i tri brata - Alvara, Sergija i Jaimeja. Tenisom se počeo baviti u dobi od četiri godine ponajviše zbog oca, koji je nekoć također bio igrač. A ako je rođen u to vrijeme u Španjolskoj, jasno tko mu mora biti uzor. 

No, vratimo se na početak. Sa navršenih 15 godina, Alcaraz je ušao među profesionalce igrajući Futures i Challengers turnire, a 2020. zaigrao je na svom prvom ATP turniru - Rio de Janeiro. Ipak, svojevrsni početak uspona pripisat ćemo Hrvatskoj jer ovdje je sve počelo, točnije u Umagu. Nakon ispadanja sa Wimbledona prošle godine, Alcaraz je stigao u Lijepu Našu kao sedmi nositelj vjerojatno nikad jačeg turnira u Umagu. Redom je nanizao Pouillea, Martina, Krajinovića, Ramosa, da bi u finalu legendarnom Gasquetu prepustio tek četiri gema za premijernu titulu na Touru. Alcaraz je tada postao najmlađi tenisač s ATP titulom od 2008., kao i najmlađi osvajač Umaga. Podsjeća li vas takva dominacija na nekoga? 

Španjolac Carlos Alcaraz pobjednik je ATP turnir u Umagu

Nešto prije prve titule započeo je suradnju s nekadašnjim prvim reketom svijeta Juanom Carlosom Ferrerom što se ispostavilo kao puni pogodak. Legendarni Španjolac i osvajač Roland Garrosa 2003. ga, zanimljivo, ne uspoređuje s 'kraljem zemlje', već all-round Švicarcem.

- Teško ga je usporediti s Rogerom Federerom, ali ako moram navesti nekoga sličnog Carlosu bio bi to netko tko igra agresivno i tko je sposoban izvesti razne stvari na terenu, a Roger je najbolji u tim situacijama. On može igrati na bilo svakoj podlozi na razne načine - povukao je Ferrero usporedbu između Alcaraza i legendarnog Švicarca.

Inače, u slobodno vrijeme Alcaraz igra golf, a obožava nogomet. Možda se druži s Garethom Baleom? Kako god, kao i njegov idol Nadal, Alcaraz je veliki navijač Real Madrida, a spomenuti dvojac je bio među počasnim uzvanicima na proslavi 35. naslova španjolskog prvaka 'kraljevskog kluba'. Tamo je, naravno, za fotografiju 'žicao' Luku Modrića.

Dok se deset najboljih tenisača svijeta (osam ih je igralo) pripremalo za premijerni ATP Finals u Torinu, Alcaraz je stigao u Torino kako bi pokorio mlađu konkurenciju. Rune, Nakashima, Cerundolo, Baez pa Korda. Pet mečeva, jedan izgubljeni set, i titula najvećeg talenta je u 'džepu'. 

Ispostavilo se da je to bila uvertira za ono što je uslijedilo. Poraz u pet setova od Berrettinija na Australian Openu ga nije pokolebao.  U Rio de Janeiru, Alcaraz je došao do prvog ATP 500 naslova nakon čega je odlične predstave nastavio u Indian Wellsu gdje je poražen od svog idola Nadala. A onda je kao grom iz vedra pokorio Miami. Fucsovics, Čilić, Tsitsipas, Kecmanović, Hurkacz i Ruud. Ova šestorka iz samog svjetskog vrha uzela je tek jedan set mladom Španjolcu.

ATP Masters 1000 - Madrid Open

Alcaraz se vratio 'zemlji' u Monte Carlu, gdje je doživio poraz, koji nije za njega imao preveliki značaj budući da je potom Tour preselio u njegovu domovinu. Barcelona? Može! Neuvjerljiv start protiv Kwona, potom 'šamaranje' Munara i Tsitsipasa pa čupanje dvije meč-lopte protiv De Minaura. Za kraj 'mirno' finale protiv sunarodnjaka Carrena-Buste, kojem je prepustio tek pet gemova. 

- Oporavak i spavanje prije mečeva ključni su za mene. I šah mi također pomaže jer ako si fokusiran, glava ti radi. Pomaže mi da budem mentalno brži, da promatram igru i previđam poteze protivnika, strategiju. U šahu, kao i tenisu, ako se pogubiš na trenutak partija je zakomplicirana. U tom aspektu, to su dvije srodne discipline - otkrio je Marci svoju rutinu uoči mečeva.

Njegov trener istaknuo je da ga želi dovesti na najvišu razinu, ali podsjetimo da je Alcarazu tek 19 godina te da je pred njim blistava teniska karijera. 

- Jasno, bit će vrlo, vrlo teško napraviti ono što je uspjelo Đokoviću, Nadalu i Federeru. Govorimo o 22 Grand Slam naslova. Alcaraz ima tek jedan, put je dug. Ali tko zna, ima potencijal biti jedan od najboljih. Samo moramo probati - zaključio je Ferrero.

ATP Masters 1000 - Madrid Open

Neki od rekorda koje drži Carlos Alcaraz

  • najmlađi sudionik glavnog ždrijeba Australian Opena u muškoj konkurenciji
  • najmlađi pobjednik meča u Madridu u muškoj konkurenciji
  • najmlađi osvajač naslova na Touru od Keija Nishikorija (Delray Beach Open 2008.)
  • najmlađi španjolski osvajač turnira na Touru od Rafaela Nadala (Sopot 2004.)
  • najmlađi tenisač četvrtfinalist US Opena u 'Open Eri'
  • najmlađi osvajač u povijesti Miamija u muškoj konkurenciji
  • treći najmlađi osvajač Mastersa (Chang, Nadal)
  • prvi Španjolac s titulom u Miamiju
  • prvi u povijesti koji je pobijedio Nadala i Đokovića na istom zemljanom turniru
  • najmlađi tenisač koji je postao svjetski broj jedan
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'