Obavijesti

Sport

Komentari 46

Veliki vodič za rukometni SP: Kad i s kim sve igraju Kauboji

Veliki vodič za rukometni SP: Kad i s kim sve igraju Kauboji
4

Svjetsko rukometno prvenstvo organiziraju Danska i Njemačka, a traje od 10. do 27. siječnja. Hrvatska igra u Münchenu u skupini B s Islandom, Japanom, Makedonijom, Španjolskom i Bahreinom

VIDEO

Hrvatski put na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj kreće 11. siječnja, a kauboji Lina Červara našli su se u grupi sa Španjolskom, Islandom, Makedonijom, Bahrainom i Japanom.

Naši rukometaši svoj će put ka medalji započeti u Münchenu, a Hrvatska i Španjolska favoriti su u svojoj grupi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrvatska rukometna reprezentacija 13:03

Kad igra Hrvatska?

Hrvatska će prvu utakmicu igrati s Islandom 11. siječnja u 18 sati, pa redom slijede:

  • Japan, 13. siječnja u 16:30
  • Makedonija, 14. siječnja u 18:00
  • Bahrein, 16. siječnja u 18:00
  • Španjolska, 17. siječnja u 20:30

Analiza protivnika - Grupa B

Island - Radi se o momčadi koja je već nekoliko godina u padu i trenutno je za klasu udaljena od elite europskog rukometa. Ipak, ako ti vanjsku liniju predvodi Aron Pálmarsson ne možeš ih podcijeniti. Srednji vanjski Barcelone iza sebe ima pet osvojenih Bundesliga i dvije Lige prvaka, a nosio je dresove velikana poput Veszprema i Kiela.

Strahovit udarac za ambicije Islanda je ozljeda Guðjóna Valura Sigurðssona (39), lijevog krila Rhein-Neckar Löwena. Sigurðsson je najbolji strijelac 'ribara' svih vremena sa 1845 golova! Za Island igra od 1997. i takvog igrača izbornik Gudmundur Gudmundsson uz sve njegovo trenersko umijeće neće moći nadomjestiti. 

Također, veliki hendikep islandske momčadi je visina, ili bolje reći 'nizina'. Prosječno su visoki tek 180 centimetara i svaka ekipa s malo boljim šuterima može ih prepucati.

Najveći uspjeh islandskog rukometa u povijesti je osvojeno srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu, no većina igrača koja su tada igrala su ili u mirovini, ili u lošoj formi. Tijekom godina došlo je do pada u kvaliteti jer nisu imali pravu zamjenu za one igrače koji su odlazili. Tako na ovome prvenstvu nema ni Atlasona i Peterssona koji su godinama bili glavne figure u momčadi.

Japan - Oni su na prvenstvu završili pukom srećom. Na Azijskom prvenstvu bili su tek šesti, ali su od IHF-a dobili Wild card za nastup na Svjetskom prvenstvu. Krovna rukometna organizacija maksimalno im je izašla u susret jer će Japanci biti domaćini Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Gotovo cijela momčad igra u Japanu, tu su tek dva 'stranca'. Atsushi Mekaru (33) igra za španjolski Puente Genil, a imaju i naturaliziranog Francuza Rémija Feutriera (29), koji je promijenio prezime u Anri Doi i igra u francuskog prvoligašu Chamberyju.

Makedonija - Kiril Lazarov (38). S njim počinje i završava svaka makedonska akcija. Ovaj vrsni šuter Nantesa u Francuskoj proživljava novu igračku mladost. Nedavno se izborio za novi ugovor, a ni s Makedonijom ne želi stati. Desni vanjski Makedonije će i na ovom prvenstvu biti glavna uzdanica španjolskog stratega Raula Gonzalesa (49).

European Handball Championship: Macedonia vs Czech Republic

Kada vas s klupe vodi mag poput Raula onda znate da imate čovjeka koji ne gubi glavu i koji u svakom trenutku zna povući pravi potez što igračima daje posebnu dozu sigurnosti.

Raul je jedan od najcjenjenijih rukometnih stručnjaka, a osim Makedonije vodi i megamomčad PSG-a. Prednost mu je što poznaje većinu makedonskih igrača iz vremena dok je vodio Vardar s kojim je osvojio Ligu prvaka i tri SEHA lige. Hrvatski trener Ivica Obrvan udario je temelje makedonskog rukometa, a Raul pokušava izgraditi 'kuću trokatnicu' i uzeti prvu medalju u povijesti.

Veliki minus makedonske momčad bit će pozicija lijevog krila. Od ranije nema Dejana Manaskova, a njegova alternativa Dimitar Dimitrioski također je otpao zbog ozljede pa je u roster uskočio pivot Milan Lazarevski.

Bahrein - Najveća snaga ove azijske reprezentacije leži u islandskom stručnjaku Aronu Kristjanssonu. Bahreinci su s pripremama počeli još 1. prosinca, a igrači su se kalili i na hladnom Islandu. 

Bahrein je plasman na Svjetsko prvenstvo osigurao srebrnom medaljom na Azijskom prvenstvu. Cijela momčad im igra u azijskim klubovima, a kvalitetom odskače srednji vanjski Husain Al-Sayyad (30) iz saudijskog Al-Noora. Sayyad je najbolji strijelac u povijesti Bahreina sa 650 golova

Španjolska - Na prvenstvo dolaze s pedigreom osvajača Europskog prvenstva 2018. u Hrvatskoj. Radi se o jednoj od najjačih rukometnih nacija u povijesti, a s klupe ih vodi sjajni Jordi Ribera.

Snaga momčadi su iskusni, ali pomalo potrošeni igrači poput Joana Canellasa, Virana Morrosa, Gedeona Guardiole i goropadnog Julena Aguinagaldea. Najstarija su ekipa prvenstva s prosjekom od 31 godine, ali nemaju niti jednu ozljedu.

Ipak, sve veće ovlasti u momčadi dobiva Alex Dujshebaev, fantastični desni vanjski koji se u zadnje dvije sezone razvio u jednog od najboljih šutera Europe i na najboljem je putu da se barem približi velikoj igračkoj ostavštini svog oca i bivšeg reprezentativca Španjolske Talanta Dujshebaeva. Alex igra u poljskom Kielceu koji je upao u dugove, a igrači mjesecima nisu dobili plaću.

Čini se da je i to stvar prošlosti jer je Dujshebaev mlađi produžio ugovor, a to sigurno ne bi učinio da nije dobio određene garancije da će dobiti zaostale plaće. S klupe ga vodi otac Talant, a tu je i brat Daniel koji je također u reprezentaciji Španjolske.

Vođa momčadi je srednji vanjski Daniel Sarmiento, a fantastičan je i Ferran Sole, desno krilo iz Toulousea.

Grupa A

Francuska - Osvojili su zadnja četiri Svjetska prvenstva i apsolutno su prva rukometna nacija svijeta. Iako osakaćeni jednog od najboljih igrača u povijesti Nikole Karabatića i dalje imaju najjaču vanjsku liniju koju predvode Dika Mem, Adrien Dipanda, Timothy N'Guessan i Nedim Remili.

European Handball Championship: France vs Spain

Smjena generacija proteklih godina nije niti malo umanjila kvalitetu ove selekcije. S klupe ih predvodi nekad veliki igrač Didier Dinart, a asistira mu Guillame Gille, također bivši reprezentativac. Ovaj duo sjajno razumije kvalitetu reprezentacije jer su i sami igrali s nekolicinom sadašnjih reprezentativaca.

Rusija - Nekad uspješna selekcija, a danas momčad koja se jedva kvalificirala na SP. S krila ih predvode Timur Dibirov, Danil Šiškarev i Sergej Gorbok.

Njemačka - Domaćini su itekako nabrijani da dođu do naslova nakon 2007. godine. Europski prvaci iz 2016. jedni su od glavnih kandidata za medalju. Glavni igrači su im Uwe Gennsheimer, Paul Drux te strašni golmanski duo Silvio Heinevetter i Andreas Wolff (najskuplji rukometaš u povijesti).

Srbija - Reprezentacija koja je s godinama potpuno pala. Nema više klasnih igrača poput Momira Ilića i Marka Vujina koji su godinama predvodili reprezentaciju na velikim natjecanjima. Najveća zvijezda im je golman Vladimir Cupara iz Kielcea, a sa srednjeg vanjskog igru vodi bivši hrvatski reprezentativac Stefan Vujić.

Brazil - Najveći rezultat im je četvrtfinale Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Imaju nekoliko igrača koji igraju u Europi, a ističu se Henrique Teixeira iz Huesce te Jose Toledo iz poljske Wisle Plock.

Ujedinjena Koreja - Južna Koreja i Sjeverna Koreja prvi put u povijesti nastupaju pod istom zastavom pod imenom Ujedinjena Koreja. Velik je to korak ka pomirenju zaraćenih strana i svijet blagonaklono gleda na ovu zanimljivu fuziju. U momčadi je 16 igrača iz Južne Koreje te četvorica iz Sjeverne Koreje.

Grupa C

Norveška - Bolesni ili ozlijeđeni su O'Sullivan, Johanesen, Mahnus Norndahl. Tu nedostaje i Kent Robin Tonnesen. Na popisu su i mogli bi se oporaviti ali nemaju širinu. Golmani? Bergerud (Flensburg) i Christensen. U siječnju su bili dosta loši i ispali u grupi. Srednji vanjski Sander Sagosen najbolji rukometaš svijeta za prošlu godinu.

EHF Euro, Hrvatska - Norveska

Austrija - Nije to atraktivna reprezentacija, ali ima nekoliko vrhunskih igrača. Opasan je Hrvat Kristian Pilipović koji je nosio dres Nexea, izvrstan je Janko Božović, a najbolji igrač je Robert Weber iz Magdeburga.

Tunis - Najveća snaga im je vanjski igrač Wael Jallouz iz Fuchse Berlina. Od neeuropskih momčadi imaju najbolje izglede za drugu rundu. Izgledaju bolje od Austrije. Bannour iz Dinamo Bukurešta je bio prvi strijelac Lige prvaka i on neće igrati, veliki hendikep.

Danska - Igraju na domaćem terenu. Momčad ima sve, ali tanka je na desnom vanjskom. Nikolas Uris s 32 godine debitira na velikom natjecanju i to će biti problem. Zadnju medalju osvojili su 2016. i to zlato na Olimpijskim igrama u Brazilu. 

Na golu su gotovo nesavladivi Jannick Green i Niklas Landin, zvijezda momčadi je Mikkel Hansen koji nosi PSG. Na pivotu je Henrik Toft Hansen, a tu je još hrpa dobrih igrača poput Andersa Zachariassena, Lasse Svana Hansena, Renea Tofta Hansena i Madsa Mensaha Larsena.

Čile Saudijska Arabija potpuni su autsajderi i svoje bodove na ovom prvenstvu tražit će u međusobnom okršaju.

Grupa D

Švedska - Izgleda odlično, Phillip Henningson se ozlijedio. Ali imaju još tri odlična lijeva vanjska Ekdahl Du Rietz se vratio, Jeppsen i Lucas Nilsson te Gotfridsson Kim Anderson čine poker vodećih švedskih igrača i vođa u svlačionici. 

Egipat - Vrlo čvrsta, granitna obrana je već godinama odlika egipatske rukometne reprezentacije. To je momčad koja može svakoga itekako namučiti, a to su je na svojoj koži osjetila i Hrvatska, koja je Egipćane jedva pobijedila u osmini finala na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine.

Najbolji igrači Egipta su snažni desni vanjski Ahmed El Ahmar te srednji vanjski Eslam Eissa koji je mozak ove momčadi, i golman Hendawy. Vrijedi spomenuti da su Egipćani domaćini Svjetskog prvenstva 2021. godine.

Mađarska - Odlaskom izbornika Ognjena Vranješa, u mađarskom rukometu je došlo do smjene generacije. Reprezentaciju je preuzeo Ištvan Coknaj i uvio mlade igrače u reprezentaciju. Kamen temeljac ove momčadi je ostao isti.

Ministar obrane je i dalje Timuszin Schuch, a glavnu riječ u momčadi vode srednji vanjski Gabor Csaszar i desni vanjski Zsolt Balogh, te dugogodišnji golman Roland Mikler. Uz momčad je legendarni Laszlo Nagy, no on će biti u svojstvu pomoćnog trenera i uskočiti na parket ako bude baš trebalo.

Katar - Katarani su na SP-u 2015. godine koje se igralo kod njih došli do najvećeg uspjeha u povijesti reprezentacije. Bila je to više reprezentacija svijeta, nego momčad sastavljena od Katarana.

No, nakon tog prvenstva počeli su se polako osipati i ostali su bez nekih važnih igrača poput Žarka Markovića i golmana Daniela Šarića. No i dalje je tu sjajni lijevi vanjski Rafael Capote, njihov najbolji igrač i najbolji lijevi vanjski na SP-u prije četiri godine.

Argentina - Katastrofa, Diego Simonet, 'argentinski Ivano Balić' kako mu tepaju, daleko je najbolji igrač, a opet je ozlijeđen. S njim bi se mogli boriti za prolaz. Sad jako teško...

Angola - Potpuni autsajder koji će teško do iti jednog boda.

Format natjecanja

Vraćen je sustav natjecanja kojim se posljednji put igralo još prije osam godina.  Na ovogodišnjem prvenstvu 24 reprezentacije biti će podijeljene u četiri skupine od po šest momčadi, a u drugi krug plasiraju se tri najbolja tima iz svake skupine. 

U drugoj fazi bit će dvije skupine, opet svaka sa po šest reprezentacija, a u polufinala idu prve dvije iz svake skupine.

Hrvatskoj je glavni cilj biti među četiri najbolje u svojoj skupini drugom krugu s obzirom na to da sedam momčadi ostvaruje plasman na Olimpijske igre, a u slučaju četvrtog mjesta u skupini Hrvatska bi igrala odlučujuću utakmicu s četvrtoplasiranom momčadi iz druge skupine.

Borba za medalju bit će pak iznimno teška, jer će Kauboje u drugoj fazi vjerojatno čekati europski prvaci Španjolci, svjetski prvaci Francuzi te njemački domaćini.

Koje je igrače odabrao Lino Červar?

Iako na natjecanju može sudjelovati 16 igrača, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije u München, gdje se igra prva faza, vodi 18 rukometaša. 

Dvojica će funkcionirati kao zamjene, a jedna od promjena mogao bi biti i povratak pivota Zagreba, Leona Šušnje, koji se zbog ozljede nije našao na tom popisu.

Vratari: Marin Šego, Ivan Stevanović

Lijeva krila: Manuel Štrlek, David Mandić

Desna krila: Zlatko Horvat, Ivan Vida

Pivoti: Željko Musa, Marin Šipić, Krešimir Kozina

Lijevi vanjski: Damir Bičanić, Ivan Slišković, Halil Jaganjac, Alen Blažević

Srednji vanjski: Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić, Igor Karačić

Desni vanjski: Luka Stepančić, Jakov Vranković

Natjecanje bez velikana

Prvo je ovo Svjetsko prvenstvo u dugo vremena na kojem nećemo gledati legende francuskog rukometa, golmana Thierryja Omeyera i vjerojatno Nikolu Karabatića, koji je ipak na širem popisu i Francuzi ga mogu aktivirati oporavi li se nekim čudom nakon operacije stopala u listopadu. No izgledi za to nisu baš veliki.

Omeyer ima 42 godine na leđima i od reprezentacije se oprostio još 2017. godine.

Bez jednog od svojih najboljih igrača na natjecanje će i Island. Izbornik Gudmundur Gudmundsson ne može računati na legendarnog  Gudjona Valura Sigurdssona, najboljeg reprezentativnog strijelca u povijesti rukometa koji je za reprezentaciju dosad zabio nestvarnih 1845 golova! Ozlijedio se u zadnji čas i neće igrati na SP-u

Hrvatska sedmi favorit

Ovo je prvi put u dugo vremena da Hrvatska na prvenstvo putuje bez nekog imperativa medalje.

Iako daleko od toga da je postolje nemoguće, Hrvati su tek sedma momčad natjecanja prema kladionicama, a koeficijent na zlato Kauboja je 17. 

Favoriti za osvajanje su Danci i Francuzi, a ispred Hrvatske su još Njemačka, Španjolska, Norveška i Švedska.

Iz Hrvatske grupe u gornjoj su polovici još Mađarska i Island, dok su Japan i Bahrain među najslabijim momčadima prvenstva.

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

‘Švedski Kolumbo’: Prestao je igrati kako bi proputovao svijet
VELIKA AVANTURA

‘Švedski Kolumbo’: Prestao je igrati kako bi proputovao svijet

U SUBOTU IDE NA HRVATSKU Istražio sam svijet i sebe pa sam se vratio rukometu, kaže Kim Ekdal Du Rietz koji je u devet mjeseci prošao tridesetak država svih kontinenata

Kauboji složni: Dobiti Švedsku i završiti ovaj SP s osmijehom
U SUBOTU ZA PETO MJESTO

Kauboji složni: Dobiti Švedsku i završiti ovaj SP s osmijehom

Šveđane znamo, igrali smo s njima dvije prijateljske utakmice prošle godine. Dobili su nas u Splitu, sad im se želimo revanširati. Moramo pronaći snage i pobijediti za kraj, rekao je Lino Červar
Vranković: Htjeli su me, ali u svijetu manekena ima svega...
RUKOMETNI MISTER

Vranković: Htjeli su me, ali u svijetu manekena ima svega...

Jakov Vranković nije tipičan rukometaš. Shvatio je da je dobro u životu imati i plan B. Zato je i uzeo knjige u ruke i završio Kineziološki fakultet, a stigao je i do natjecanja ljepote na kojemu je pobijedio