Obavijesti

Sport

Komentari 18

Vettel; prvi na startu i prvi na cilju, Schumacher stigao peti

Vettel; prvi na startu i prvi na cilju, Schumacher stigao peti
13

Sebastian Vettel pribilježios e na prvo mjesto. U Belgiji je osvojio pole-position i trku. Schumacher koji je slavio 20 godina karijere sa 24. mjesta stigao je peti

VIDEO

Njemački pilot Red Bulla Sebastian Vettel pobjednik je 12. utrke sezone u Formuli 1, Velike nagrade Belgije u Spa Francorchampsu.

Aktualni svjetski prvak i vodeći u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva ove sezone proslavio je sedmu ovosezonsku pobjedu iz devetoga pole-positiona, te je vodstvo u ukupnom poretku sedam utrka prije kraja natjecanja pred timskim kolegom Markom Webberom povisio na 92 boda.

Slavio je prvi put na Spa Francorchampsu i prvi put nakon Velike nagrade Valencije u lipnju.

Njegov momčadski kolega završio je utrku na drugom mjestu s nešto manje od četiri sekunde zaostatka za Vettelom, dok je Jenson Button iz McLarena postolje izborio s nepunih desetak sekundi lošijim vremenom od pobjednika. Na četvrtom je mjestu utrku završio Fernando Alonso, iza kojeg su se plasirali Mercedesi: Michael Schumacher i Nico Rosberg.

Michael Schumacher nakon što je izletio u prvom krugu kvalifikacija startao je posljednji, 24., a do cilja je na kraju stigao peti i tako proslavio 20 godina karijere u Formuli 1. Schumacher je svoj debi ostvario upravo u Spa Francorschampsu prije 20 godina, 23. kolovoza 1991. u momčadi Eddija Jordana. Stići do bodova u bolidu Mercedesa naljepši je poklon koji si je njemački pilot mogao poželjeti na tako važnu godišnjicu.

Lewis Hamilton, pobjednik u Belgiji iz prošle godine, izletio je sa staze u 13. krugu nakon sudara sa Sauberovim Japancem Kamuijem Kobayashijem. Sudar pilota na stazu je poslao safety car koji je na stazi ostao nepuna tri kruga.

Hamilton je nakon trke upravo Japanca okrivio za nesreću. Iako Lewis priznaje da nije dobro vidio cijelu situaciju smatra odgovornim vozača Saubera koji se nalazio iza njegovih leđa i koji je svojim bolidom udario u njega.

- Šteta za ovo izlijetanje jer bio sam u dobroj poziciji u utrci. Da budem iskren, nisam dobro vidio o kome se radi, znam da sam ga prošao, a onda se on zabio u mene i došlo je do izlijetanja, te sam dosta snažno udario u zid. No, to je Formula 1, već nekoliko utrka ove sezone nisam završio, ali sve je to dio ovog natjecanja – izjavio je Hamilton nakon utrke.

Sebastian Vettel iskoristio je priliku i drugi put otišao u boks dok je sigurnosno vozilo bilo na stazi. Vratio se na treće mjesto, te potom na zagrijanim novim gumama pretekao Webbera već u 17. krugu, te vodećeg Alonsa odmah u 18., nakon čega do kraja nije ispuštao vodeću poziciju.

Alonsa su do kraja utrke s drugog mjesta izgurali Webber i Button. Alonso je pokušao vratiti izgubljene pozicije, ali drugi odlazak u boks i nova mješavina guma nisu se pokazali dobrim izborom te se na kraju morao zadovoljiti četvrtim mjestom.

Bilo je vrlo interesantno na početku utrke, kada se Nico Rosberg fantastičnim ulaskom u utrku s pete uspio probiti na vodeću poziciju. Hamilton je s druge pao na petu, Webber s treće na osmu poziciju.

Sljedeća utrka Svjetskog prvenstva za dva se tjedna vozi u Monzi za Veliku nagradu Italije.


 

VN Belgije, rezultati:

1. Vettel (Red Bull) 2. Webber (Red Bull) +03.741 3. Button (McLaren) +09.669 4. Alonso (Ferrari) +13.022 5. Schumacher (Mercedes GO) +47.464  6. Rosberg (Mercedes GP) +48.674


 

Ukupni poredak:

1. Vettel (Red Bull) 259 bodova

2. Webber (Red Bull) 167

3. Alonso (Ferrari) 149

4. Hamilton (McLaren) 146


 

Konstruktorski poredak:

1. Red Bull 426 bodova 2. McLaren 295 3. Ferrari 231 4. Mercedes GP 98

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika