Obavijesti

Sport

Komentari 11

Vid elskum Króatíu: Islanđani tako kažu: 'Volimo Hrvatsku'

Vid elskum Króatíu: Islanđani tako kažu: 'Volimo Hrvatsku'
7

ARNAROVA KĆI Naravno da ću gledati utakmicu. Strastveno pratim Island. Nema zajedničkog navijanja, svatko će biti za svoje, rekla je Ivičina supruga Elin, djevojački Arnarsdottir

VIDEO

Veliki derbi u domu Kostelića. Na jednoj strani Ivica i Janica, na drugoj - Ivičina supruga Elin, odnosno “Arnarova kći”. Naime, djevojačko prezime bilo joj je Arnarsdottir. Elin je jedna od svega četvero Islanđana koji trenutačno žive u Hrvatskoj.

- Naravno da ću gledati utakmicu i navijat ću za svoj Island, Ivica za Hrvatsku. Gledat ćemo doma, ali nema zajedničkog navijanja, svatko za svoje - rekla nam je kroz smijeh Elin Kostelić. 

Kad danas u 18 sati na Maksimiru istrče Hrvatska i Island, Elin i Ivica bit će na suprotnim stranama. Bivša skijašica za Ivicu se udala u svibnju 2014. u Zagrebu, a u listopadu iste godine dobili su sina Ivana, a krajem srpnja Elin je rodila drugog sina kojem su dali ime Leon.

- Jedva čekam utakmicu, nadam se samo da će mi sinčić ‘dopustiti’ da u miru pogledam. Uvijek navijam za Island i tužna sam kad izgubimo, no nadam se da će ovaj put ipak biti malo drugačije. Ma, neću se previše iživcirati i ako Hrvatska pobijedi, jer je ipak i to moja reprezentacija. Danas sigurno pobjeđuju moji - kaže Elin.


Island će danas pobijediti

Kao skijašica, Elin je 2005. godine u slalomu pobijedila na dvije FIS utrke, a iste godine je u veleslalomu na državnom prvenstvu Islanda bila druga. Skijašku karijeru završila je u ožujku 2006.

No, ako ste mislili da je s nogometom na ‘vi’, gadno ste se prevarili.

- Pratim Island, na Euru smo odigrali sjajno. Zapravo, posljednjih nekoliko godina igramo na visokom nivou. Imamo odličnu obranu, to nam je najbolji dio momčadi, no ovaj put obrana će nam biti na neviđenom iskušenju jer Hrvatska ima sjajan napad, jedan od najboljiih na svijetu. Ali, mi Islanđani smo veliki borci, to nam je u krvi i budite sigurni da ćemo se boriti do zadnjeg atoma - kaže Elin.

Ona i Ivica su odredili stranu, a stariji Ivan?

- Još ne znam za koga će. Iako, ima hrvatski dres, pa mogu reći da malo više naginje na hrvatsku stranu, ali ne dam se ni ja, borim se, ha, ha...

Osim Elin, dugi niz godina u Hrvatskoj živi i pisac i prevodioc Olafur Gudsteinn Kristjansson.

Za razliku od svojih sunarodnjaka, on nije nimalo optimističan uoči današnjeg dvoboja.

- Mislim da Hrvatska ima puno bolje igrače i da će sutra bez problema slaviti protiv Islanda. Sviđa mi se nogomet kakav igra vaša momčad, dosta je lepršaviji u odnosu na naš - kaže Olafur.

Imate najljepšu obalu i sunce

Kao i većini ljudi sa sjevera, i Olafuru je najbolja stvar oko Hrvatske naša klima, ali i sačuvana priroda.

- Sjever zemlje je lijep, ali jug... Odmah sam se zaljubio u taj dio zemlje. Vrijeme je fantastično, a lokalna kuhinja je za prste polizati. Da budem iskren, nisam baš neki pobornik islandske kuhinje tako da stvarno uživam u Hrvatskoj. Zadar, Split, Dubrovnik sve su to prelijepi gradovi - za kraj je rekao Olafur.

"Pivo je na Islandu sedam puta skuplje"

Došli smo u Zagreb jer smo htjeli nešto potpuno drugačije u odnosu na Island. Obožavamo kupovati svježe povrće na Dolcu, a već smo se stigli “navući” na fritule, kažu Anton Emil i njegova djevojka Rakel Birna.

Njih dvoje čine pola populacije Islanđana u Hrvatskoj.

Ovu jesen Anton i Rakel zamijenili su kažu u ovo doba - vrlo vjetroviti Island za Zagreb. U Hrvatsku su stigli preko programa Erasmus, i trenutačno pohađaju studij prava na Sveučilištu u Zagrebu. Hrvatskom su zasad oduševljeni.

- Najveća razlika je u cijenama. Sve je bar upola jeftinije ovdje. Ovo je prvi put da si možemo priuštiti vlastiti stan. To je kod nas na Islandu nemoguće zbog visokih cijena najamnine - kaže Emil, koji je zajedno s djevojkom već stigao isprobati domaća piva.

- Imate sjajna piva! Na Islandu si jedva priuštimo jedno piće kad izađemo navečer, ovdje možemo popiti sedam piva za cijenu jedne na Islandu - kroz smijeh nam je rekao Emil. Rakel su ipak najviše oduševili oduševili domaći ljudi, ali i brojne pekarske poslastice.

- Hrvati i Islanđani su zapravo dosta slični, samo što smo mi ipak malo sramežljiviji. Ono što nas je iznenadilo je što sve naše kolege na fakuletu pričaju engleski jezik odlično. Od hrvatskog znamo tek par osnovnih fraza. S kolegama poslije predavanja često odemo na fritule - kaže Rakel.

Naš tempo života za njih dvoje je usporen, ali to ne stvara nikakve probleme. dapače - sviđa im se.

- Primjetili smo da dosta Hrvata živi u nekom svom ritmu. Bez previše nervoze, uvijek nekako nađete vremena za podružiti se uz kavu - dodao je Emil.

Islandska reprezentacije posljednjih je godina jako uznapredovala, pa su Anton i Rakel puni optimizma uoči utakmice.

- Bit će 2-1 za Island. Naši igrači dolaze puni samopouzdanja, istina je da vi imate bolju momčad na papiru, ali to ništa ne znači - rekla je Rakel, a slično razmišlja i Anton.

- Hrvatska će kontrolirati posjed, to je sigurno. Imate jednu od najjačih veznih linija na svijetu, ali i naši momci su sjajni. Moram reći da sam razočaran što ne možemo ići na utakmicu, ponijeli smo sve rekvizite - rekao je za kraj Anton.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše