Obavijesti

Sport

Komentari 171

Na utakmici u Egiptu poginulo 74 ljudi: 'Svuda mrtvi oko nas'

Na utakmici u Egiptu poginulo 74 ljudi: 'Svuda mrtvi oko nas'
32

Po završetku utakmice vodećih nogometnih momčadi u Egiptu poginulo je 74 ljudi, a više od 240 ih je ozlijeđeno. Pomahnitali navijači su s noževima utrčavali na teren

VIDEO

U stravičnom nasilju po završetku utakmice vodećih egipatskih nogometnih momčadi Al-Masryja i Al-Ahlyja u Port Saidu poginulo je 74 ljudi, a više od tisuću ih je ozlijeđeno (180 je kritično), potvrdilo je egipatsko ministarstvo zdravstva, prenosi BBC. Agencija AP javlja kako je ozlijeđeno 248 ljudi, među kojima 14 policajaca. Snage sigurnosti uhitile su 47 ljudi. 

Prema pisanju BBC-a strahuje se da bi broj mrtvih mogao i narasti, a neki od poginulih su i zaštitari utakmice.

Ružan scenarij nastao je kad je sudac odsvirao kraj utakmice, a navijači su uletjeli na teren mašući noževima te naganjajući nogometaše i protivničke navijače. Slabo osiguranje dovelo je do tragedije koju su izazvali navijači Ah-Ahlyja poznati po nasilnom ponašanju. Svjedoci tvrde da je do nesreće došlo zbog stampeda koji je nastao nakon pobjede Al-Masryja 3-1.

- Zaštitari su nas napustili, nisu nas branili. Jedan je navijač upravo preminuo pred mojim očima u svlačionici - u očaju je pričao veznjak Ahlyja Mohamed Abou-Treika koji se telefonom javio iz svlačionice.

- Ljudi umiru, vidimo mrtva tijela svuda oko nas. Nema zaštitara da nas štite - dodao je Mohamed Barakat.

Nesreća u Port Saidu jedna je od najvećih tragedija u egipatskom nogometu. 

Sve prvoligaške utakmice su otkazane, a egipatski parlament sazvao je izvanrednu sjednicu za četvrtak te detaljnu istragu.

Eskalacija nasilja po cijelom Egiptu nastavila se i na utakmici između Zamaleka i Ismailyja u Kairu.  Utakmica je otkazana, a navijači Zamaleka su tada u znak prosvjeda zapalili dio stadiona.

Za nasilje optužili Mubarakove pristaše

Muslimanska braća za nasilje su optužile pristaše svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, javlja AFP. Tvrde kako je stravično nasilje planirano te su njime pobornici bivšeg režima htjeli odaslati poruku. 

Zastupnik Esam al-Erian rekao je kako će Skupština naroda, kojeg predvode Muslimanska braća, tražiti ministra unutarnjih poslova i dužnosnike sigurnosti da u potpunosti preuzmu odgovornost". Predsjednik Skupštine naroda, islamist Sad al-Katatni, je kazao da je za četvrtak ujutro sazvan izvanredan sastanak radi nasilja.

Blatter: Ovo je crni dan za nogomet

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter izjavio je kako je ''u šoku'' zbog nasilja. 

- Ovo je bio crni dan za nogomet. Ovakve katastrofalne situacije su nezamislive i ne bi ih smjelo biti - poručio je Blatter u priopćenju, prenosi AP

Proglašena tri dana žalosti

Egipat je proglasio tri dana žalosti zbog incidenta na utakmici. Sazvani su hitni sastanci Vlade i parlamenta, a za danas se priprema prosvjed protiv policije jer nije uspjela suzbiti nasilje na stadionu. Prosvjednici će se okupiti kod stadiona nogometnog kluba al-Ahlyja u Kairu te će krenuti u prosvjednu povorku do ministarstva unutarnjih poslova. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...