Obavijesti

Sport

Komentari 3

'Vlasnik Leicestera bio je divan čovjek, smatrao nas je obitelji'

'Vlasnik Leicestera bio je divan čovjek, smatrao nas je obitelji'
2

Vichai Srivaddhanaprabha, prema Forbesu, bio je peti najbogatiji čovjek u Tajlandu. Vrijednost mu se procjenjivala na skoro 5 milijardi eura, osnivač je najveće neprofitne trgovine u zemlji i voli igrati polo

VIDEO

Vichai Srivaddhanaprabha, vlasnik premierligaškog kluba Leicester City, smrtno je stradao u nesreći u kojoj se njegov helikopter srušio nedaleko od stadiona King Power, nakon utakmice Leicestera protiv West Hama, potvrdili su iz kluba.

Srivaddhanaprabha (61) jedan od pet osoba koje su bile u helikopteru za vrijeme nesreće, piše BBC. Svih pet putnika je preminulo.

Klub je na svojoj službenoj stranici objavio priopćenje u kojem se oprašta od svog vlasnika...

Leicester potvrdio: Vlasnik je poginuo u padu helikoptera...
Leicester potvrdio: Vlasnik je poginuo u padu helikoptera...

Tko je Vichai Srivaddhanaprabha?

Srivaddhanaprabha bio je tajlandski biznismen, vlasnik premierligaškog kluba Leicester Cityja i osnivač kompanije King Power.

Izvorno Vichai Raksriaksorn rođen je u Bangkoku, 4. travnja 1958. godine, a svojim je radom postao jedan od najbogatijih biznismena u Tajlandu. Prema Forbesu, bio je peti najbogatiji Tajlanđanin u 2018. godini, a vrijednost mu se procjenjivala na 4,9 milijardi eura (nešto više od 36 milijardi kuna).

Prezime mu je iz Raksriaksorn u Srivaddhanaprabha 2012. godine promijenio bivši kralj Tajlanda Bhumibol Adulyadej. Njegovo sadašnje prezime znači 'svjetlo progresivne slave'.

Srivaddhanaprabha je sa suprugom Aimon imao četvero djece: Voramas, Apichet, Arunroong and Aiyawatt.

Zahvaljujući uspjesima s kompanijom King Power, Srivaddhanaprabha je bio vlasnik čak dva nogometna kluba: premierligaša Leicester Cityja i belgijskog OH Leuvena.

FILE PHOTO: Leicester City v Southampton - Barclays Premier League

Leicester je obiteljski biznis

Srivaddhanaprabha i njegov sin Aiyawatt kupili su Leicester 2010. godine za 50 milijuna eura (otprilike 370 milijuna kuna) kada je klub igrao u engleskoj drugoj ligi - Championshipu.

U veljači 2011. godine, na mjestu predsjednika kluba zamijenio je Milana Mandarića. Aiyawatt je postao podpredsjednik kluba, a njegov drugi sin Apichet izvršni direktor.

Za vrijeme njegove 'vladavine', Lisice su se vratile u prvu ligu nakon osvajanja Championshipa u sezoni 2013./14. Samo dvije sezone poslije, napravili su pravu senzaciju osvojivši naslov prvaka Premier lige.

Također pod njegovim vodstvom, Leicester je 16./17. prvi put u povijesti igrao Ligu prvaka. Došli su čak do četvrtfinala, gdje ih je porazio Atletico Madrid.

FILE PHOTO: Leicester City v Everton - Barclays Premier League

Što je King Power?

King Power je najveći Srivaddhanaprabhov poslovni pothvat koji je pokrenuo u Bangkoku 1989. godine. Radi se o najvećoj neprofitnoj trgovini na malo u Tajlandu. Naziv bi trebao biti poznat svima koji su u posljednjih nekoliko sezona pogledali utakmicu Leicestera.

Leicester City v West Ham United - Premier League - King Power Stadium

Isto ime nosi i Leicesterov stadion, koji je preimenovan 2011. Prije je bio poznat pod nazivom Walkers stadion.

Velikodušan je i igra polo

Osim nogometa, Srivaddhanaprabha je uživao u polu. Bio je strastveni igrač, ali i vlasnik VR polo kluba u Bangkoku. Od 2008. do 2012. bio je i predsjednik polo kluba Ham u Londonu.

A igrači Leicestera vjerojatno bi se jednoglasno složili da je bio 'šef za poželjeti'. Sukladno svojoj 'težini', nikada nije škrtario

Svim igračima je nakon osvajanja prvenstva 2016. godine kupio Mercedese B-klase te poklonio čipove u vrijednosti 13 tisuća eura za korištenje u casinu.

I Kramarić je šokiran: Pa u tom sam se helikopteru i ja vozio...
I Kramarić je šokiran: Pa u tom  sam se helikopteru i ja vozio...

Osim toga, podijelio im je 8,2 milijuna eura, a u svim tim povlasticama uživao je i Andrej Kramarić, koji je tada bio na posudbi u Hoffenheimu.

Za njegovo vrijeme, čak dva Hrvata došla su u klub. Za Kramarića je Tajlanđanin izdvojio devet milijuna eura, a za Filipa Benkovića ovo ljeto 12 milijuna. Benković je, kao i Kramarić, odmah poslan na posudbu, ali u Celtic.

'Bio je divan čovjek'

- S velikom žalošću i tugom u srcu potvrđujemo kako je naš vlasnik, Vichai Srivaddhanaprabha, bio među osobama koje su tragično izgubile živote u subotu navečer kada se srušio helikopter u blizini King Power stadiona. Nitko od osoba nije preživio - stoji u priopćenju engleskog kluba.

- Svijet je u Vichiju izgubio jako dobrog čovjeka. Čovjek koji je bio tako ljubazan i velikodušan prema svima. Leicester je bio prava obitelj pod njegovim vodstvom - opisuju ga iz kluba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti
NEUNIŠTIV JE

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti

Modrić je odigrao svih 90 minuta u pobjedi Real Madrida nad Barcelonom (3-2) i opet bio ključan čovjek svoje momčadi...
VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...
KAO BRZI VLAK

VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...

Već mjesecima se diskutira o tome hoće li hrvatski maestro ostati u Real Madridu i sljedeću sezonu. Nema više ključnu ulogu kao nekada, većinom ulazi s klupe, ali u svakoj minuti pokaže koliko vrijedi