Sport

Komentari 48

'Vozim traktor, hranim kokoši i s Rijekom idem u Ligu prvaka'

'Vozim traktor, hranim kokoši i s Rijekom idem u Ligu prvaka'

24SATA U SELU MALI GOLJI Posjetili smo najmanje mjesto u Hrvatskoj koje je dalo prvaka. Dočekao nas je kapetan Rijeke Andrej Prskalo, otkrivši nam da je skoro odustao od golmanske karijere

Dobar dan, uđite, dočekao nas je na ogradi svog, kako ga zove, malog raja.

Mjesto Mali Golji, općina Sveta Nedjelja, istarska županija. Najmanje mjesto u Hrvatskoj koje je dalo prvaka. Sa 126 žitelja, Zaton Obrovački, Modrićevo rodno mjesto, za Male Golje, u kojima se smjestilo 110 stanovnika, pravi je velegrad.

Na stolu pršut, vino, sir...  Sve domaće. 

- Ovo zapravo nije sir, nego skuta. Mama i tata rade sve što vidite na stolu. I ja, naravno, kad imam vremena. Nije mi teško raditi u polju, voziti traktor. Vozim ga od šeste godine, djed me naučio. Guštam u radu, ma nema ljepše stvari nego kad upalim traktor i krenem: Imamo i 20 ovaca, kokoši... Sve što jedemo je domaće - počinje Andrej Prskalo, golman Rijeke.

Njegov razgovor s majkom Davorkom ili ocem Mirkom, netko tko nije iz Malih Golja, ne može shvatiti. Niti u ludilu.

- To nema veze s hrvatskim jezikom. Dok nisam krenuo u školu nisam znao hrvatski jezik. Evo, supruga Jelena je profesorica hrvatskog jezika, a ja nisam znao pričati književnim jezikom - kaže kroz smijeh Andrej, držeći sinčića Jakova u naručju.

Nakon što je sudac odsvirao kraj, navijači su uletjeli u teren po dresove, kopačke...

- Ja sam svoj sačuvao za jedno dijete iz Labina. Pitao me dječak bih li mu mogao donijeti dres. Kako da odbijem djecu?

Otac Mirko također je bio golman. Kažu, jako dobar.

- Tata je branio do 47. godine, a ja se nadam da ću ga premašiti. Branio je u Rudaru, a karijeru zaključio u županijskoj ligi. Nije htio da budem golman, pa me kao dijete gađao loptom, samo da odustanem od golmanske pozicije.

Otac sjedi do njega. Samo se smiješi. 

- Tata mi je jako pomogao. Karijera mi je bila jako trnovita, toliko da sam u jednom trenutku htio odustati. Sjeo sam s tatom i rekao: ' Tata, dosta je bilo. Odustajem. Završio sam elektrotehničku školu, bavit ću se time.'. No uspio me odgovoriti.

Srećom, jer Andrej je danas najbolji golman HNL-a. Supruga Jelena s njim je u vezi gotovo deset godina.

- Ona vam je isto sa sela, iz Novog Marofa, samo što je njeno selo malo veće od mojeg. Ma oboje smo seljaci, pa smo se i tu našli - kaže kroz smijeh Andrej. Dok se on ruga, vrlo pristojna i obrazovana žena samo se nasmiješila.

Gleda svaku utakmicu supruga sa sinčićem gleda.

- Kad me sin vidi na tv-u, samo viče: 'Tata, eke, tata, eke'. Uzme suprugin mobitel i sam okrene Max tv, nađe utakmicu i gleda. A ima dvije godine!

I doista, Jakov cijelu 'operaciju' gledanja utakmice izvede sam. A kad smo već kod djece, kome bi Andrej, kad bi morao, u momčadi ostavio dijete na čuvanje.

- Gorgonu! Bez razmišljanja, odgovoran je, pažljiv.

Tko je najduhovitiji?

- Vešović i Ristovski. Njih dvojica cijelo vrijeme smišljaju neke fore. 

 

Najčitaniji članci