Obavijesti

Sport

Komentari 44

Xhaka protiv Xhake: Brat na brata prvi put u povijesti Eura

Xhaka protiv Xhake: Brat na brata prvi put u povijesti Eura
2

PET NA PET S jedne strane petorica Albanaca rođenih u Švicarskoj, a s druge petorica Švicaraca koji su albanskog porijekla. Bit će to veliki derbi braće Xhaka

VIDEO

Udri ga, nije ti brat. To je rečenica koju izbornik Švicarske Vladimir Petković u današnjoj utakmici protiv Albanije (15.00) neće moći iskoristiti za motivaciju Granita Xhake. 

Granit će igrati za Švicarsku, a brat Taulant za Albaniju.

Ovakvu situaciju povijest europskih prvenstava ne pamti.

- Koji us**ni osjećaj - bilo je jedino što su braća Xhaka mogli reći poslije ždrijeba skupina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Našalili su se kako su se dogovorili da će nakon dvije minute odglumiti ozljedu i obojica izaći s terena. 

Granit Xhaka, poznatiji brat, ima 23 godine i novi je igrač Arsenala. Igra za Švicarsku od 2011. godine, a kreativniji je od Taulanta, čiji je posao u veznom redu Basela uništavati napade rivala.

- Ja radim prljavi posao, ali na brata neću ići žestoko samo zato jer je uspješniji. Nas dvojica nikad nismo bili zavidni - kaže dvije godine stariji Taulant, koji je debitirao za Albaniju 2014. godine.

Roditelji Ragip i Elmaze, Albanci s Kosova, emigrirali su u Švicarsku 1989. godine, a bit će danas na tribinama u Lensu. Za svakog brata Xhaka bit će stisnuta po jedna šaka. 

Taulant i Granit rodili su se u Baselu i obojica su igrala za Švicarsku u mlađim kategorijama.

Stariji brat Taulant odlučio se za Albaniju.

- Pet prstiju za Albaniju, pet za Švicarsku - pojasnio je Granit kako ide navijanje u obitelji i dodao kako bi bilo najbolje da nakon dvije minute obojica dobe crveni karton.

Braći Xhaka nije lako, s obje strane ih smatraju izdajnicima. Albanci zamjeraju Granitu što je izabrao Švicarsku, a Švicarci Taulanut što je nakon nastupa u mlađim uzrastima Švicarske otišao igrati za Albaniju.

Pet na pet

Po rođenju petorica Švicaraca igraju za Albaniju (T. Xhaka, Veseli, Basha, Abrashi, Gashi), a po pripadnosti petorica Albanaca igraju za Švicarsku (G. Xhaka, Behrami, Džemaili, Mehmedi, Shaqiri).

Ako ništa drugo, barem neće imati problema sa sporazumijevanjem na terenu. 

Brate, uvijek ćeš biti moj uzor

Uoči današnje utakmice Švicarske i Albanije, Granit Xhaka objavio je emotivnu poruku na Facebooku. 

"Moj brat i ja uvijek smo se držali skupa, bez obzira na sve. Danas prvi put igramo jedan protiv drugoga, nadam se i posljednji put. Pokazat ćemo svijetu da smo braća, iako ćemo 90 minuta biti suparnici. Brate, uvijek ćeš biti moj uzor - napisao je Granit Xhaka.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren

PAYET GA "POKUPIO" Cristiano Ronaldo ozbiljno je ozlijedio koljeno već u devetoj minuti pariškog finala nakon starta Dimitrija Payeta. Ponajbolji nogometaš svijeta morao je izaći iz igre

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima
VIDEO

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima

BJEŽI OD MENE Deschamps, Griezmann i ostali pri izlasku na teren Stade de Francea borili su se s navalom - moljaca. Lijepe se na korner-zastavice, golove, reklame...
Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu
IGRAČI U STRAHU

Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu

Nekoliko metara od hotela u kojem je smještena francuska nogometna reprezentacija ostavljena je sumnjiva torba. Francuska policija ju je raznijela, a kasnije se ispostavilo da je bila lažna uzbuna