Obavijesti

Sport

Komentari 38

Zadnje kolo, nema problema! Ovako su to rješavali 'vatreni'

Zadnje kolo, nema problema! Ovako su to rješavali 'vatreni'

Sedam je puta Hrvatska u zadnjoj utakmici kvalifikacija trebala pobjedu. Od tih sedam, uspjela je šest puta. Što za izravan plasman, što za dodatne kvalifikacije

VIDEO

Iako Hrvatska igra (jako) dobro i navijači joj vjeruju, dvije trećine vide Dalićevu družinu na čelu skupine na kraju, ipak se uvukla doza straha.

- Ne bih htio da odlučuje zadnja utakmica s Rusima - više je puta ponovio i Zlatko Dalić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrvatska - Slovačka 2-2 01:18

Eh sad, trebamo li se plašiti Rusa? Ne! Barem ne više nego oni nas. Hrvatska je 17. na Fifinoj ljestvici, Rusija 37. Hrvatska momčad vrijedi 325,3 milijuna eura prema Transfermarktu, ruska 128.5 milijuna. Hrvatska više nema igrače iz Juventusa, Liverpoola i Barcelone, ali i dalje ima iz Bayerna, Reala, Intera i Chelseaja, dok su najveći klubovi u kojima igraju ruski reprezentativci Zenit, Bayer Leverkusen i Atalanta. To su, Mirančuk i Lunjev, jedina dva igrača koja Valerij Karpin ima u 'ligama petice'.

Također, Rusija dolazi u grotlo Poljuda. A tu je i povijest, koja pokazuje da je Hrvatska samo jednom kiksala kad je zadnje kolo odlučivalo. Pogledajmo kako je Hrvatska prolazila u zadnjim kolima kvalifikacija za velika natjecanja.

Euro 1996.

Zadnje kolo nije odlučivalo o plasmanu jer prva dva iz skupine išla su na EP, a Hrvatska i Italija ušle su bodovno izjednačene i dovoljno daleko od treće Litve. Pobjeda u Sloveniji 2-1 (Šuker, Jurčević) osigurala je prvo mjesto.

SP 1998.

Ćirini su sinovi u zadnje kolo ušli s trećeg mjesta. I ovisili su o drugima.

Svoj su posao u posljednjih 90 minuta odradili, u Ljubljani su pobijedili Sloveniju 3-1 (Šuker, Soldo, Bokšić), ali Grčka istovremeno nije smjela svladati Dansku u Ateni.

Za to se pobrinuo Peter Schmeichel, koji je zaustavio sve pokušaje Grka, ostalo je 0-0 i "vatreni" su se ušuljali u dodatne kvalifikacije, pa preko Ukrajine i na SP u Francusku. I sve do bronce...

Euro 2000.

U zadnje kolo SR Jugoslavija ušla je sa 16 bodova, Republika Irska s 15 i Hrvatska s 14. U grotlo Maksimira, pred 38.743 navijača, došli su Srbi, "vatrenima" je igrala samo pobjeda, koja bi bila dovoljna za izravan plasman u slučaju kiksa Iraca (koji su na kraju i odigrali samo 1-1 s Makedonijom) ili za playoff u slučaju pobjede Iraca.

World Cup 2002 Korea-Japan

No, ludnicu nakon Bokšićeva gola utišali su preokretom Mijatović i Stanković i nakon pola sata bilo je 1-2. Šuker je u 47. izjednačio, Srbi su dobar dio drugog poluvremena igrali bez isključenog Mitrovića (koji je s poda za testise zgrabio Jarnija), a jedna je Šukerova lopta plesala opasno blizu gol-linije, dobar dio navijača uvjeren je da ju je i prešla. Eh, da je tada postojao VAR...

Ostalo je 2-2 i bilo je to jedino europsko prvenstvo koje je Hrvatska propustila. I jedini kiks u zadnjem kolu kvalifikacija.

SP 2002.

E, to je bila ista priča kao sad. Najveći rival, Belgija, u zadnje je kolo s dva boda više došao u Hrvatsku. U Maksimiru, pred 36.077 gledatelja, "vatrenima" je igrala samo pobjeda.

I ostvarili su je, golom Alena Bokšića u 75. minuti. Svukao je dres i pokazao podmajicu World cup 2002.

Euro 2004.

Bugari su odmaknuli, a Hrvatska i Belgija borili su se za drugo mjesto i playoff. "Vatreni" su bili međusobno bolji i znali su da pobjedom idu u dodatne kvalifikacije.

Belgijci su se u zadnjem kolu lako obračunali s Estonijom (2-0), a pred 37.000 navijača u Maksimiru golom Ivice Olića Hrvatska je slomila rasterećene Bugare 1-0 i urugala se u razigravanje, pa preko Slovenije i na EP.

SP 2006.

Zadnje kolo - sve riješeno. Dva su iz skupine išla izravno u Njemačku, Hrvatska je mogla tek ispustiti prvo mjesto, što se ne bi odrazilo na plasman.

U posljednjem je kolu Cicina momčad remizirala 0-0 u Mađarskoj, ali i to je bilo dovoljno za zaključenje najuvjerljivijih kvalifikacija u povijesti. Najuvjerljivije, a s ponajvećim kiksom - remijem na Malti!

Euro 2008.

Ne samo da je Slaven Bilić osigurao veliko natjecanje kolo prije kraja nego je Hrvatska jedini put prošla - porazom. Naime, "vatreni" su izgubili 2-0 u Makedoniji, ali istovremeno je Izrael svladao Rusiju i ostavio je bez šansi da nas preskoči.

Soccer - UEFA European Championship 2008 Qualifying - Group E - England v Croatia - Wembley Stadium

U zadnjem kolu rasterećena Hrvatska slavila je na Wembleyu 3-2 i gurnula Ruse na EP, a šokirane Engleze kući.

SP 2010.

Hrvatska je u zadnje kolo ušla bez šansi i pobijedila Kazahstan u Astani 2-1 tek za častan oproštaj od jedinog kvalifikacijskog ciklusa u kojem nije ni jednom pobijedila izravne konkurente!

Nakon dva uvjerljiva poraza od Engleske i dva remija s Ukrajinom prvi je put u povijesti ostala bez SP-a. Nadamo se i jedini...

Euro 2012.

Bilićeva je momčad držala sigurno drugo mjesto i playoff, a u zadnjem se kolu nadala posrtaju Grka da uhvati i vrh skupine.

U Rijeci je Hrvatska pobijedila Latviju 2-0 (Eduardo, Mandžukić), ali i Grci su odradili svoj posao i pobijedili Gruziju 2-1 pa su "vatreni" morali u playoff. Gdje su slomili Hiddinkove Turke...

SP 2014.

I tada je zadnje kolo bilo nevažno jer Belgija je debelo odmaknula, a Hrvatska je u Škotsku otišla sa sigurnom prednošću pred Srbima i Škotima.

No, poraz 2-0 posve je uništio atmosferu u momčadi i uoči playoffa Šukerova je vlada odlučila smijeniti Igora Štimca i postaviti Niku Kovača.

Navijaci

Niko je riješio Island u doigravanju, ali nastup u Brazilu bio je neuspješan.

Euro 2016.

Italija je odmaknula nedostižno, ali i drugo je mjesto vodilo na EP, a treće u playoff. Norveška je u zadnje kolo ušla s dva boda više i pobjedom kod Italije završila bi druga. Hrvatskoj je, pak, trebala pobjeda na Malti, po uvjetom da Norveška ne slavi u Rimu. I remi Norvežana odgovarao bi nam zbog boljeg međusobnog omjera.

Perišić je zabio za tih 1-0 na Malti, a rasterećeni Talijani napravili su drugi dio posla za nas svladavši Norvežane 2-1 u Rimu.

SP 2018.

Baš uoči te utakmice posljednjga kola Zlatko Dalić preuzeo je klupu. "Vatrenima", poljuljanima nakon kiksa s Finskom u Rijeci (1-1), trebao je barem bod za drugo mjesto i playoff, a pobjedom je mogla biti i prva uz kiks Islanda protiv Kosova.

Ukrajina - Hrvatska

Kramarić je zabio dva za 2-0 u Kijevu pred 60.200 navijača u žutom i Hrvatska se provukla u doigravanje, pa preko Grčke do svjetskog srebra u Rusiji.

Euro 2020.

Tehnički, zadnje kolo nije Hrvatskoj ni o čemu odlučivalo jer Dalićeva je družina u skupini s pet reprezentacija bila slobodna. No, bitna je bila posljednja utakmica.

U tom, pretposljednjem kolu Hrvatska je u Rijeci svladala Slovačku 3-1 (Vlašić, Petković, Perišić) i proslavila plasman na EP. U zadnjem je kolu drugo mjesto ulovio Wales, dok su preko playoffa Lige nacija Euro izborili i Slovačka i Mađarska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja