Obavijesti

Sport

Komentari 46

Zbog futsala je izgubio posao: Firma mi nije dala na pripreme

Zbog futsala je izgubio posao: Firma mi nije dala na pripreme
1

Uvjeti u kojima domaći klubovi rade uglavnom su amaterski. Vani prosječan igrač može lijepo živjeti s ugovorom od 50.000 €. Naši najbolji igrači zarađuju 10.000 kn

VIDEO

Prvom nastupu na Europskom futsal prvenstvu i pobjedi naše reprezentacije nad Rumunjskom u Spaladium areni svjedočilo je rekordnih 8.000 gledatelja. Nikad ih se više nije okupilo na jednoj utakmici Eura, a organizatori najavljuju kako će u subotu, protiv Čeha, rekord biti oboren, jer se danima u Splitu traži ulaznica više. 

'Mini vatreni' osvojili su srca splitske publike, tradicionalno sklone 'malom balunu', poglavito zato jer su izabranici Mate Stankovića vjerojatno najbolje što je hrvatski mali nogomet ikad dao.

No unatoč navedenom, uvjeti u kojima domaći klubovi rade i stvaraju igrače su uglavnom amaterski. Vani prosječan igrač može s ugovorom od 50-ak tisuća eura sasvim lijepo živjeti, dok naši najbolji igrači zarade 10-12.000 kuna mjesečno.

- Nadam se kako će se nakon Europskog prvenstva uvjeti poboljšati, jer ovi nisu nimalo poticajni za mlade igrače, koji bi trebali donijeti napredak - kaže predsjednik Udruženja 1HMNL i predsjednik našeg najboljeg kluba MNK Split Ivo Zoković.

- Problema je puno, uglavnom financijskih. Klubovi se bore, sami uz pomoć sponzora financiraju dvorane, trenere, opremu, liječnike..., a onda nam igrači odlaze na turnire, na kojima se nerijetko ozlijede. Zbog neimaštine smo im prisiljeni izlaziti u susret, jer žive od nogometa, a na turnirima diljem Hrvatske i Hercegovine od vlasnika momčadi dobiju po 100 eura za nastup - otkriva Zoković.

Za razliku od kolega iz velikog nogometa, većina futsal reprezentativaca teško može preživjeti od nogometa. Dio ih studira, drugi u sezoni rade kao konobari, teći poput Matije Đulvata i Ive Jukića pri klubovima vode škole nogometa... Jedini profesionalac je Frane Despotović, koji igra u Poljskoj, a jedini stalno zaposlen je Denis Mijatović, no i on ima problema zadržati posao.

- Teško je uskladiti posao i nogomet, već sam jednom dobio otkaz zbog toga. Iako treniram i igram utakmice u slobodno vrijeme i vikendima, bivša firma mi nije odobrila godišnji odmor da mogu na pripreme reprezentacije. Nisam želio propustiti nastup na Euru, pa sam otišao na svoju ruku i dobio otkaz. Sad smo na sudu - otkriva Mijatović i dodaje:

- No nisu svi poslodavci isti. Sada radim u firmi ''Adria plin'', kod gospodina Gorana Čavke, koji mi uvijek izlazi u susret. Kaže da je ponosan što njegov radnik igra za reprezentaciju Hrvatske.

Jarni jedini uspio u malom i velikom nogometu

Premda se čini kako su mali i veliki nogomet slični, na prste jedne ruke mogu se nabrojati igrači koji su uspjeli i u jednom i drugom. Među našim aktualnim reprezentativcima koji je stigao iz velikog nogometa je i Dario Marinović, no i on je nastupao za nižerazredne klubove, kao i Suton i Bajrušević. Jedini koji je na najvišem nivou igrao i veliki i mali nogomet je Robert Jarni.

- Nemoguće je usporediti treninge i zahtjeve malog i velikog nogometa, to su dva posve različita sporta. Za mene je futsal bio puno zahtjevniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu