Obavijesti

Sport

Komentari 35

Zbog Maracanaza su mijenjali dres: Što će nakon Mineiraza?

Zbog Maracanaza su mijenjali dres: Što će nakon Mineiraza?
5

Poraz 1950. natjerao ih je da promjene boju dresova, i bit će zanimljivo vidjeti kako će se, i da li će se ikada, Brazilci od ovoga oporaviti. Kako sada krenuti ispočetka?

VIDEO

Čak 200.000 ljudi natrpalo se 16. srpnja na Maracanu gdje se odlučivalo o svjetskom prvaku. Brazil je vodio 1-0, a onda izgubio 1-2 od Urugvaja. Katastrofa je to od koje se Brazilci, bez obzira na sve uspjehe koje su u međuvremenu ostvarivali, nikada nisu oporavili. 

Na kraju utakmice gledatelji su sjedili u traumatičnoj tišini, a cijela nacija sve je skupa okarakterizirala kao nacionalnu tragediju te prozvala Maracanazo. Nakon posljednjeg zvižduka engleskog suca Goergea Readera jedna se osoba ubila, dok su tri osobe doživjele srčani udar. Fifa je Urugvajcima samo dala pehar bez ikakve ceremonije jer nitko nije niti pomišljao što pripremiti za eventualnu pobjedu Urugvaja. Generacijama se prenijela priča kako je tadašnji brazilski izbornik Flavio Costa napustio stadion tako da se prerušio u dadilju. 

Brazilska reprezentacija dvije godine nije igrala utakmice, a na Maracani se nije pojavila čak četiri godine. Svi su bili toliko u šoku da su odlučili svoje bijele dresove s plavima ovratnicima zauvijek baciti u smeće i 'krenuti ispočetka'. Par godina kasnije stvorena je žuto-zelena kombinacija koja je premijerno predstavljena u ožujku 1954. godine protiv Čilea i koja je od tada nizala uspjehe. 

Brazilci su od Urugvaja poraženi 1920. na Copa Americi 6-0, no bilo je to prije skoro 100 godina. U novije vrijeme najteži poraz je poraz u finalu SP-a 1998. kada ih je domaćin Francuska svladala 3-0. Međutim, pitanje je kako će ovakav poraz odjeknuti među brazilskim narodom. 

Poraz od Urugvaja od 2-1 nisu nikada zapravo preboljeli. Bilo je tu i smrtnih slučajeva, no sramota i ponižavanje kakvo su doživjeli u polufinalnoj utakmici protiv Nijemaca ostat će istetovirani na srcima kao nešto puno bolnije, a i ova sramota dobila je svoj naziv. Mineirazo, po stadionu Mineirao u Belo Horizonteu koji će Seleção neko vrijeme zasigurno zaobilaziti u širokom luku. Poraz na Maracani natjerao ih je da promjene i boju dresova, i bit će zanimljivo vidjeti kako će se, i da li će se ikada, Brazilci od ovoga oporaviti. Kako sada krenuti ispočetka?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše
VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige