Obavijesti

Sport

Komentari 21

Zbog sramotnog ponašanja prema ženama Fifa će izbaciti Iran sa Svjetskog prvenstva?

Zbog sramotnog ponašanja prema ženama Fifa će izbaciti Iran sa Svjetskog prvenstva?

Takva drastična kazna je malo vjerojatna i graniči sa znanstvenom fantastikom. Ne možemo očekivati da će Iranci biti izbačeni sa SP-a, ali to je zadnja šansa Italiji da ipak vidi Svjetsko prvenstva, piše Mediaset

VIDEO

Iran je još prije dva mjeseca osigurao Svjetsko prvenstvo u Kataru i to na krilima hrvatskog trenera Dragana Skočića. To će im biti sedmi nastup Mundijalu, od toga treći uzastopno, ali pojavile su se špekulacije kako bi Fifa mogla izbaciti Irance! 

U Iranu, kao i arapskim zemljama, pripadnicama ženskog spola je zabranjen pristup stadionima. Kako je riječ o diskriminaciji, Fifa je reagirala te još prije nekoliko godina naložila Irancima da moraju pustiti žene na utakmice. No to nije bio slučaj na utakmici protiv Libanona (2-0) u posljednjem kolu kvalifikacija.

World Cup - Asian Qualifiers - Group A - Iran v Iraq

Oko dvije tisuće navijačica kupilo je ulaznicu za utakmicu, ali ispred stadiona su ih dočekali zaštitari i policija koji im nisu dopustili da uđu na stadion. Nasilnički su se ponašali prema njima pa ih rastjerali suzavcima. To sramotno ponašanje šokiralo je sve.

Bivši iranski predsjednik Hasan Rohani je 2018. godine obećao Fifi kako će ženama biti dopušten ulazak na stadion, ali kako to i dalje nije bio slučaj, svjetska nogometna organizacija je godinu dana kasnije zaprijetila Irancima da će ih suspendirati ukoliko se nastavi ovo maltretiranje žena i kršenje ljudskih prava. Iran je na prethodnim utakmicama puštao ograničen broj žena na stadione samo kako bi zadovoljio zahtjeve Fife koja ih je pritiskala, ali sada su prevršili svaku mjeru. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako ni protiv Libanona žene nisu smjele ući na stadion, pojavila su se nagađanja kako bi Fifa mogla izbaciti Iran sa SP-a, pišu svjetski mediji. Obzirom da je ždrijeb u petak, morat će brzo reagirati.

World Cup - Asian Qualifiers - Group A - Iran v Iraq

A tko bi ih zamijenio, pitaju se mnogi. Jedna od opcija je da Fifa podijeli pozivnicu ili jednostavno ustupi mjesto u Kataru reprezentaciji s najboljim koeficijentom. A to je bez premca Italija koja je u polufinalu play-offa šokantno izgubila od Sjeverne Makedonije.

- Takva drastična kazna je malo vjerojatna i graniči sa znanstvenom fantastikom. Ne možemo očekivati da će Iranci biti izbačeni sa SP-a, ali to je zadnja šansa Italiji da ipak vidi Svjetsko prvenstvo - piše Mediaset. 

Talijani se upravo i potiho nadaju ovome epilogu. Makar bi do Katara došli za zelenim stolom, izliječili bi rane koje im je zadala Makedonija i tako zaboravili na debakl.

World Cup - UEFA Qualifiers - Play-Off Semi Final - Italy v North Macedonia

No, to je zasad sve na špekulacijama. Fifa se nije oglasila, nema potvrde da razmišlja o ovome epilogu ni kad bi mogla donijeti odluku. Član Iranskog nogometnog saveza Mehrdad Serdaschi objavio je na Twitteru kako je čuo zabrinjavajuće vijesti iz Fife i azijske nogometne federacije. Ponašanje policije ih je zgrozilo i upravo zbog toga se Iranci pribojavaju da bi mogli izletjeti. 

Na Talijanima je samo da se nadaju, ali kratko. Do petka u 18 sati kada počinje ždrijeb.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika