Obavijesti

Sport

Komentari 23

Zoran Mamić je miran: Barem godinu dana može biti u klubu

Zoran Mamić je miran: Barem godinu dana može biti u klubu
1

Suđenje za sklapanje fiktivnih ugovora i uzimanje velikog novca od transfera igrača tek počinje na jesen i može se rastegnuti i četiri godine, a žalbeni proces na presudu iz 2018. još nije ni počeo

VIDEO

Nakon odluke Vrhovnog suda da se Zdravku Mamiću može suditi u odsutnosti više nema nikakvih prepreka te će suđenje Mamiću i ostalim optuženicima početi na jesen, potvrdio nam je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac.

Vrhovni sud odbio je žalbu Mamićevog branitelja koji se žalio na odluku prvostupanjskog suda da se bjeguncu pred hrvatskim pravosuđem koji se nalazi u Međugorju (BiH) sudi u odsutnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Zoran Mamić vratio se u Dinamo

Pokretanje videa...

Mamić predstavljen u Dinamu 43:12

- Prvostupanjski sud pravilno zaključio da optuženik nije dostižan državnim tijelima RH. Pravilno je utvrdio i obrazložio i da postoje osobito važni razlozi za suđenje u odsutnosti. Oni se očituju u činjenici da je optuženik optužen za kaznena djela počinjena od strane zločinačke organizacije koju je prema navodima optužnice oformio i s njom rukovodio u razdoblju preko deset godina. Prema optužnici oštećen je jedan od najeksponiranijih sportskih klubova u RH, a optuženik je pri tome stekao izrazito veliku protupravnu imovinsku koristi na štetu tog kluba. Neupitna je i zainteresiranost javnosti za ishod tog kaznenog postupka - naveo je Vrhovni sud u svojoj odluci.

Eh sad, što to znači za Zorana Mamića? Odnosno, koliko dugo on još može biti Dinamov trener? Jer čim bilo koja kazna postane pravomoćna, on ne smije obavljati nikakvu funkciju u sportu.

Na jesen će se na pripremnom ročištu odrediti koga će tijekom postupka ispitati kao svjedoke te koji će se dokazni prijedlozi izvesti u dvije optužnice. U svakom slučaju to bi suđenje do nepravomoćne presude moglo potrajati najmanje godinu i pol do dvije godine, ako ne bude iznenađenja. Uz iznenađenja bi se moglo i udvostručiti.

U prvoj optužnici su osim Zdravka Mamića optuženi i njegov sin Mario, brat Zoran, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan. Podsjećamo, Mamić je optužen da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna. Ova optužnica spojena je s drugom u kojoj se Zdravka Mamića tereti da je otvorio račun Dinama u Austriji, na koji je “sjedao” novac od prodaje igrača, pa tako i, primjerice, od prelaska Danijela Šarića u Panathinaikos. S tog je računa podigao, tvrde tužitelji, 2,2 milijuna eura i koristio ih zatim za osobne potrebe.

Zoran Mamić preuzima Dinamo
Zoran Mamić preuzima Dinamo

Mamić je, podsjećamo, u lipnju 2018. nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiH čije državljanstvo ima. BiH ga ne želi izručiti Hrvatskoj. Njegov brat Zoran nepravomoćno je osuđen na četiri godine i 11 mjeseci.

Da je dobio mjesec dana višu kaznu po automatizmu bi završio u istražnom zatvoru i u Remetincu bi čekao pravomoćnu presudu. Ovako vodi Dinamo a to bi moglo ostati tako, u za njega najnepovoljnijem slučaju, još najmanje godinu dana. Žalbe Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara nalaze se na Vrhovnom sudu a na njegovim internetskim stranicama vidljivo je da on ove godine nije sazvao javnu sjednicu na kojoj bi sudac izvjestitelj trebao upoznati sudsko vijeće s predmetom.

U 32. kolu HT Prve lige sastali se Inter Zaprešić i Dinamo

Nakon što je zakaže sud je, pojasnio je Nacional u svibnju, dužan pozvati okrivljenike i sjednica se bez njih može održati tek ako su oni uredno obaviješteni i nisu se odazvali, odnosno ako nisu izvijestili sud o promjeni boravišta.

Kako je Mamić u bijegu evidentno je da će ta činjenica moći poslužiti kao povod za odgodu, a treba ukalkulirati još i eventualno izbjegavanje primanja poziva preostalih okrivljenika i njihovih odvjetnika, potom zahtjeve za odgodu zbog zdravstvenih razloga i slično. Kad se jednog dana sjednica održi Vrhovni sud presudu može prihvatiti, preinačiti (povećati ili smanjiti kaznu) ili vratiti predmet na ponovno suđenje.

Vrhovni sud je odbio Mamića - može mu se suditi u odsutnosti
Vrhovni sud je odbio Mamića - može mu se suditi u odsutnosti

Ako ga vrati na ponovno suđenje Zoran Mamić može odahnuti. Do nove nepravomoćne presude proći će najmanje godina, ako mu Vrhovni sud potvrditi presudu onda će morati u zatvor no i s time može mjesecima otezati zbog razno raznih razloga, no ako mu sud povisi kaznu za barem mjesec dana isti dan će ga potražiti policija i odvesti u zatvor. No kako sjednica još nije niti zakazana do toga će opet proći najmanje pola godine.

Što se tiče Zdravka Mamića njemu je za sada svejedno. Kupa se i uživa u Neumu, a troškove mu plaća Dinamo koji je, prema optužnicama, oštetio za više od 300 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića