Obavijesti

Svaki tjedan pratimo gradnju niskoenergetske kuće

Svaki tjedan pratimo gradnju niskoenergetske kuće
6

Kako bismo razbili mitove o skupoj zelenoj gradnji za koju ne postoji dovoljno pozitivnih primjera u Hrvatskoj, 24sata prati gradnju niskoenergetske kuće


Iako postepeno raste interes i inicijativa za gradnju niskoenergetskih stambenih objekata, najveću prepreku predstavlja nedovoljno informirana okolina

Razbijanje mitova

Kako bismo razbili mitove o skupoj i kompliciranoj zelenoj gradnji za koju nemamo dovoljno pozitivnih primjera u Hrvatskoj već više od dva mjeseca pratimo gradnju obiteljske niskoenergetske kuće u Zagrebu i kroz praksu, na realnom projektu, svim zainteresiranima dostavljamo sve potrebne informacije ukoliko se i sami žele upustiti u zelenu gradnju. Projekt pratimo iz perspektive čitatelja bez osobitog građevinskog predznanja i iskustva, te školski prolazimo kroz plan gradnje niskoenergetske kuće i njegovu realizaciju. Uz reportaže s gradilišta donosimo i aktualne vijesti iz područja ekologije, energetske učinkovitosti i zelene gradnje. 

Veliki projekt 24sata

Kroz projekt Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG proći ćemo kroz sve ono s čim se susreće svaki pojedinac koji se odluči za sličan pothvat (od sređivanja dokumentacije i dobivanja financijskih sredstava, odabira majstora i materijala do konačnog useljenja). Svrha nam je ovim projektom podići svijest o važnosti energetski učinkovite gradnje i  opravdati isplativost takve investicije, ponuditi informacije o proizvodima i uslugama, predstaviti partnere koji su važni za kvalitetnu izgradnju i opremanje, pobuditi interes državnih organa za ovu problematiku, i istaknuti dalekosežne ekonomske i ekološke prednosti niskoenergetskih stambenih objekata. Pokazat ćemo da je graditi energetski učinkovite kuće jednostavno i korisniku višestruko isplativo te da štednja počinje već od prve arhitektonske skice.

Koristimo i donosimo vam iskustvo i znanje stručnjaka

Ovaj, dosad najopsežniji projekt 24sata, jedinstven u Hrvatskoj, a i šire, kroz sljedećih 8 mjeseci poslužit će kao idealan case-study gradnje niskoenergetske obiteljske kuće. Na raspolaganju imamo znanje i iskustvo arhitekata, projektanata, graditelja i drugih stručnjaka po pitanju zelene i manje zelene gradnje. Želja nam je potaknuti volju za promjenom ustaljenih navika i predstaviti moderna tehnička rješenja koja doprinose zaštiti okoliša te učinkovitoj potrošnji energije, a time i značajnoj uštedi.

Postanite i vi naš kolumnist

Vaše mišljenje nam je izrazito važno. Želimo čuti Vaša iskustva i pitanja. Pišite nam na nek@24sata.hr o čemu biste htjeli više čitati, koja vam je tema najzanimljivija i s kakvim se problemima susrećete te kojeg biste stručnjaka voljeli vidjeti u tematskom intervju. 

Potražite svježe informacije o gradnji niskoenergetske kuće u Dubravi na stranici 24sata.hr/niskoenergetska-kuca/, nedjeljom u dnevnim novinama 24sata i na 24sata TV u 13:30 sati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti