Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Svi su pozvani na neodoljivi gulaš s pivom u Klovićevim

Božićno pivo ima zasluženo mjesto na blagdanskom stolu, a u subotu 19. prosinca od 12 sati će pripremu jela s pivom u Klovićevim dvorima demonstrirati chef Pivane, Marko Jovanović.

Arhiva GKD
Foto: Arhiva GKD

U Klovićevim dvorima do 23. prosinca posjetitelje očekuje blagdanski ugođaj starog Zagreba. Osim predavanja, filmskih projekcija i izložbi u poznatoj zagrebačkoj galeriji, zainteresirani mogu posjetiti i sajam antikviteta. Bit će tu i božićnih pjesama i napjeva, jaslica i igračaka, a na svoje će doći i gurmani. Tijekom blagdana važno je i da su čaše pune, a za to će se pobrinuti Zagrebačka pivovara.

Božićno pivo dvadeset i šestu godinu zaredom ima zasluženo mjesto na  blagdanskom stolu, a novu etiketu je dizajnirala mlada umjetnica Ivona Jurić. Osim u čaši, odlično je i u tanjuru, a 19. prosinca će pripremu jela s pivom u Klovićevim dvorima demonstrirati chef Pivane, Marko Jovanović.

Sukladno svjetskom trendu da se za kuhanje koristi pivo umijesto vina zbog manje količine alkohola i blažeg okusa, mi smo odlučili napraviti zeca mariniranog u pivi te skuhanog kao gulaš. Pripremat ću gulaš od zeca s Božićnim pivom koje će se i poslužiti uz jelo. Robustnije pivo odlično ide uz teža jela, a u jela od piletine i ribe dodaje se blaže pšenično – kaže Marko Jovanović. Osim što je ukusno, pivo je i zdravo, što su pokazala brojna istraživanja.

Marinada pomaže upotpuniti okus, povećati sočnost i poboljšati teksturu pirjanog, prženog ili pečenog mesa i ribe, a ujedno pruža i zdravstvene prednosti, kaže nutricionistica Darija Vranešić Bender, dr.sc i dodaje kako je istraživanje provedeno 2014. godine pokazalo kako se mariniranjem mesa u crnom pivu stvaranje štetnih spojeva može smanjiti za 53 posto.Da su jela s pivom neodoljiva, slažu se i u Pivani.   

Mi u Pivani od prvoga dana koristimo pivo pri kuhanju. Pogotovo pri kuhanju junećeg gulaša s Tomislav pivom. Također radimo orly smjesu s pivom te razne marinade. Želja nam je postati predvodnicima u ovom stilu kuhanja - objasnio je voditelj Pivane Marin Levaj.  

Vrsni kuhari Dario Lide i Marko Jovanović prenijet će svoje znanje o blagdanskim jelima na kulinarskim radionicama, a na predavanju Božice Brkan možete doznati sve što vas zanima o adventskim slasticama. Od orahnjači, makovnjači i kuglofa, do paprenjaka, vanili-kiflica i sličnoga,  poznata književnica i urednica, upoznat će vas sa slatkom stranom blagdanskog stola. Iznova otkrijte okuse i mirise pišingerice, beze-poljubaca, salon bombona, sira od dunja  i drugih slastica iz raskošne prošlosti. Mladi i talentirani Dario Lide bit će zadužen za riblje specijalitete.

Pašteta od dimljene pastrve na kukuruznom kruhu i pohani filet smuđa sa salatom od krumpira već su pomalo zaboravljena jela tradicionalne kuhinje koja vam mogu poslužiti kao ideja za posni ručak – kaže Lide.

Osim gastronomskih zbivanja u Klovićevim dvorima možete uživati u kulturnim poslasticama. Poznati hrvatski kolekcionar i lovac na antikvitete Jura Gašparac održat će 23. prosinca predavanje Vinjete Božića iz starih zapisa u sklopu manifestacije Božić starog Zagreba.  Prisjetit će se božićnih motiva iz romana i stihova velikana hrvatske književnosti Ksavera Šandora Gjalskog, Ivane Brlić Mažuranić, Dragutina Domjanića te Dragutina Hirca.

Message