Obavijesti

Svjetska priznanja za Vina Belje neprekidno dolaze

Svjetska priznanja za Vina Belje neprekidno dolaze
3

Nakon niza zlatnih odličja za pojedinačna vina u protekle tri godine, vinarija u Belju proglašena je Vinarom godine u Hrvatskoj.

Svjetska priznanja za Vina Belje sada dolaze u neprekinutom nizu, počevši sa stručnim žirijem Decantera i ocjenama Roberta Parkera. Posebice se ističe izvanredni merlot berbe 2008. i graševina 2009. Parkerovih 90 bodova za graševinu potvrđuje spoznaju da je upravo Hrvatska zemlja najboljih graševina (talijanski rizling) na svijetu. Položaj Goldberg, pak, izrasta u baranjski Grand Cru.

Najveća međunarodna priznanja pristigla polučena su ove godine. Festival u Begamu nazvan Emozioni dal mondo, spada u elitne svjetske vinske smotre. Na njemu je Goldberg cabernet sauvignon  berbe 2007. osvojio zlatnu medalju. Na tom tematskom natjecanju posvećenom rasnim crnjacima (merlot i cabernet sauvignon) Vina Belje sada već imaju status zvijezde: prošle je godine Cabernet sauvignon Goldberg berbe 2007. osvojio zlatno odličje. Kada se pribroji ovogodišnje srebro iz Pariza (Vinalles internationales) za istu sortu i priznanje Decantera koje je stiglo iz Londona sada već možemo govoriti o fenomenu Vina Belje. Optimalni položaji vinograda, sastav tla i mikroklimatske osobitosti Podunavlja preduvjeti su za današnje vrhunske enološke ambicije koje odlikuju Vina Belje. Radi se, zapravo, o višestoljetnoj tradiciji koja je u novom mileniju obnovljena i uzdignuta. Ono što danas možemo kušati u čašama plod je jedinstvene vizije začete  prije više od tri stoljeća.

Jedan od “sedam najvećih vojskovođa” Princ Eugen Savojski osjetio je dodir sudbine kada je krajem XVII. stoljeća prvi put pred njim bljesnuo zadivljujući baranjski obzor. Budući Kneževi vinogradi bili su središte posjeda koji mu je austrijska Kruna poklonila kao nagradu za civilizacijsku prekretnicu, veličanstvenu pobjedu nad Turcima kod Sente 1697. Radi se, dakle, o vrlo osobitom nacionalnom enološkom spomeniku i obvezi održavanja i obnavljanja koju preuzima svaki novi vlasnik. Rekonstrukcija ovog prekrasnog objekta prerasla je u najveći vinogradarski i vinarski projekt u Hrvatskoj u koji su uključeni novi vinogradi na najboljim položajima i veličanstvena nova vinarija koja veličinom, tehničkim rješenjima, arhitektonskim i urbanističkim skladom predstavlja kompleks bez premca u ovom dijelu Europe.

Beljska vina pozivnica su za Podunavlje, vrhunsku eno-gastro destinaciju uokvirenu nacionalnim parkom pod zaštitom UNESCO-a. Rika jelena zvučna je kulisa za spektakl prirode koji se pretače u elitnu eno-gastro ponudu: kulen je hrvatska gastro ikona prvoga reda, beljski kulen je višestruko nagrađivan. Sarma je, pak, prerasla u gastronomski običaj. Uz njih se služi beljska graševina. Obvezni likovi etnogastronomije još su kobasice i odojak: uz njih beljski merlot sa svjetskim odličjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za Vaš blagdanski stol izaberite neko od Vina Belje iz vinskog kataloga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...