Obavijesti

Tech

Komentari 0

8 savjeta investitora o gradnji- iskustvo iz prve ruke

8 savjeta investitora o gradnji- iskustvo iz prve ruke
4

Upravo su završili izgradnju niskoenergetske montažne kuće. Evo što su naučili u nekoliko godina pripreme i četiri mjeseca gradnje

1. Poslušajte struku, ali odlučite sami: „Vi najbolje poznajete svoju obitelj, svoj način života i potrebe. Svakako poslušajte savjete profesionalaca, ali vi ćete živjeti u toj kući, prilagodite je sebi“ savjetuje Nery Leljak.

2. Prikupite ideje i informacije: Pitajte investitore za savjet, što bi napravili drugačije da grade ponovo, naučite iz njihovog iskustva. Potražite inspiraciju na specijaliziranim portalima i u časopisima, pa kad uskladite vizije, skicirajte kuću kakvu želite. 

3. Napravite računicu: „Očekujte da ćete skicu idealne kuće morati prilagoditi financijskim mogućnostima. Maksimalno se držite postavljene financijske konstrukcije, ali predvidite 10 - 15% za naknadne troškove“ savjet je Denisa Leljaka.

4. Provjerite mogućnosti gradnje: Informirajte se koji su uvjeti gradnje definirani GUP-om te budite u toku s pravilima i procedurama koje se mogu mijenjati. Provjerite je li građevinska čestica na kojoj planirate gradnju priključena na potpuno izgrađenu cestu po važećem GUP-u, ima li sve dozvole (lokacijska, građevinska) i komunalnu infrastrukturu (struja, voda, kanalizacija). U protivnom na njoj nećete moći graditi dok se takva cesta ne izgradi.

5. Držite se dogovorenih kota: Ne dajte se zavesti čestom pogreškom da proširujete prostorije za 40 -50 cm. Na papiru sve izgleda manje, a svako povećanje objekta poskupljuje izgradnju i opremanje.

6. Usporedite ponude izvođača: Prikupite ponude od namanje 3 izvođača radova, obiđite objekte na kojima su prethodno radili, raspitajte se o zadovoljstvu investitora.

7. Obilazite gradilište: Nadzorni inženjer u vaše ime kontrolira da se gradnja kuće odvija po propisima struke. Ipak, obilazite gradilište koliko god vam okolnosti dozvoljavaju. Neke odluke možete donijeti samo vi.

8. Tražite popuste: „I na kraju, uvijek tražite dodatne popuste, posebno kad kupujete više stvari za kuću“ zaključila je Nery.

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?
KORISNO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?

Požar osim ljudskih žrtava i neposredne materijalne štete predstavlja i veliku opasnost za okoliš. Da drvene kuće bolje podnose požar od klasičnih kuća zidanih opekom mnogima zvuči kontradiktorno.

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna
ZAŠTITA IMOVINE

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna

Posjedovanje vlastitog doma za mnoge je iznimno važna stavka u životu, što potvrđuje i podatak da je čak 92 posto nekretnina u Hrvatskoj u privatnom vlasništvu
Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću
USELJENJE

Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću

Za cijenu stana u Zagrebu u samo 4 mjeseca izgradili su kuću samo 25 minuta od centra Zagreba. Pročitajte o gradnji niskoenergetske montažne kuće – od ideje do useljenja u 10 koraka