Obavijesti

Tech

Komentari 63

'Dok god vodim Facebook, oglašivači neće imati prednost'

'Dok god vodim Facebook, oglašivači neće imati prednost'
3

Pokušavamo ne napraviti iste greške. Prolazimo kroz širu filozofsku promjenu naše kompanije. Prvih 10 godina smo nastojali čim više proširiti naše alate, rekao je internetski mogul (33)

VIDEO

Šef Facebooka Mark Zuckerberg je svjedočio pred američkim Kongresom zbog afere u kojoj su procurili osobni podaci milijuna korisnika Facebooka, među kojima i oko 21 tisuća Hrvata.

- Suočavamo se s brojnim problemima oko privatnosti, sigurnosti i demokracije. No, želio bih podsjetiti kako smo došli do ove točke. Facebook je idealistički projekt. Želio je spojiti ljude. Ja sam pokrenuo Facebook i ja sam odgovoran za to što se dogodilo. Žao mi je. Moramo to ispraviti. Imamo odgovornost ne samo da napravimo alat, već da se on koristi za pozitivne stvari. Trebati će vremena da se stvari promijene, ali odlučan sam u tome da se to provede. Ovo ćemo napraviti - utvrdit ćemo što je točno Cambridge Analytica napravila i obavijestiti sve čiji su podaci zloupotrebljavani. Drugo, istražujemo sve aplikacije i ako utvrdimo da zloupotrebljavaju podatke, poduzet ćemo sve što je potrebno kako bismo to zaustavili. Treće, kako se ovo ne bi ponovilo, ograničavamo pristup developerima. Dok god vodim Facebook, oglašivači neće imati prednost pred korisnicima. Duboko vjerujem u to što radimo. Radili smo pogreške u vođenju kompanije. Nije moguće napraviti kompaniju i dovesti ju do ove veličine bez pogrešaka - rekao je Zuckerberg. 

-  Pokušavamo ne napraviti iste greške. Prolazimo kroz širu filozofsku promjenu naše kompanije. Prvih 10 godina smo nastojali čim više proširiti naše alate. Danas više gledamo da nije dovoljno kreirati alate, nego ih i odgovorno održavati. Brinuti da se ti alati koriste pravilno i odgovorno. Vjerujem da ćemo u sljedećim godinama ostvariti velike promjene. Do kraja godine planiramo 20.000 zaposlenika usmjeriti na brigu o sigurnosti. Također, jako se fokusiramo na rješavanje problema govora mržnje. Vjerujem da će se u sljedećih 5-10 godina riješiti softverski alati koji će to rješavati u realnom vremenu. Danas to još nije moguće. Istražujemo što je sve Cambridge Analytica činila. Iskorištavala je podatke koje su ljudi sami objavljivali. Prvo su nam obećali da su obrisali te podatke, a naknadno smo doznalo da to nije istina. Pozvali smo na potpunu reviziju njihova poslovanja. Suspendirat ćemo sve tvrtke i aplikacije za koje otkrijemo da koriste podatke korisnika bez ovlasti. Oglašivači i reklamne agencije nikada mi neće biti važniji od korisnika. Duboko vjerujem u ono što radimo. To mi je jedna od najvažnijih misija za 2018. godinu. Ne samo da slijede važni izbori u Americi, nego ima važnih izbora po cijelom svijetu. Već smo plasirali nove alate umjetne inteligencije koji su nam pomogli da uklonimo desetke tisuća sumnjivih računa koji su mogli napraviti nepravilnosti - kaže Zuckerberg. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naglasio je kako je važno da se njegova društvena mreža nastavi truditi da zaustavi pokušaje utjecaja na izbore iz inozemstva. 

- To je utrka u naoružanju - naglasio je, ustvrdivši kako se tvrtka treba boriti kako bi ostala korak ispred Rusa koji pokušavaju zloupotrijebiti njezine sigurnosne postavke.

Otkrio je i kako mreža surađuje s posebnim istražiteljem Robertom Muellerom oko istrage o ruskom utjecaju na američke izbore 2016. godine. 

- Znam da surađujemo s njima - otkrio je Zuckerberg, ne želeći otkriti detalje jer je riječ o povjerljivom slučaju. 

Dok traje njegovo saslušanje u Kongresu, prosvjedna skupina za prava na internetu Avaaz ispred zgrade Capitola postavila je Zuckerbergove figure u stvarnoj veličini, obučene u majice na kojoj piše "Popravi Facebook“. 

Društvenu mrežu je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznala da su podaci o oko 87 milijuna ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država, došli u ruke tvrtke Cambridge Analytica koja ih je iskoristila u političkim kampanjama. 

Osim što mu poljuljan ugled, Facebook je od sredine ožujka na burzi izgubio vrijednost od oko 80 milijardi dolara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle