Obavijesti

Tech

Komentari 9

Analize otkrile kako je opasni virus Flame dio veće "obitelji"

Analize otkrile kako je opasni virus Flame dio veće "obitelji"
1

Flame je jedan od najkompleksnijih virusa te se smatralo da iza njega stoje neke države. Sada je otkriveno kako su uz njega gotovo sigurno postojala još tri slična..

VIDEO

Nove analize malware programa Flame, koji je snimao i pratio osjetljive podatke u Iranu, ukazuju da se radi o programu koji je dio puno veće 'obitelji'. Već je ranije bio povezan i sa Stuxnetom kojem je cilj bila iranska nuklearna infrastruktura te drugim programima slične namjene. Radi se o jednoj od najkompleksnijih računalnih prijetnji.

Analize servera koji je kontrolirao program otkrile su tragove još tri slična programa, koje moraju otkriti, ali i to da Flame potječe iz 2006. godine, puno ranije no što se očekivalo.

Antivirusna kompanija Kaspersky u svibnju je otkrila Flame, koji je bio povezan s nekoliko programa koji su napadali iranska postrojenja, a novo izvješće nastalo je kao studija nekoliko tvrtki i UN-ove Međunarodne telekomunikacijske unije. U istraživanju Flamea otkriveno je kako su serveri koristili četiri komunikacijska protokola, no samo jedan je bio za Flame. 

- Ne mogu zamisliti da se preostali nisu koristili. Zaključak je da je tamo bilo još nešto - kaže profesor Alan Woodward sa sveučilišta Surrey. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijekom istraživanja opasnog Flamea otkriveno je i kako su pokušaji da se unište i svi njegovi tragovi propali zbog pogreške u slovkanju. Woodward kaže za BBC da su, oni koji stoje iza njega, pokušali uništiti program, no stvar je propala jer su upisali krivo ime datoteke. Iako se zbog kompleksnosti smatralo kako iza Flamea stoje neke države, Woodward kaže kako analize ukazuju da je vjerojatnije kako su ga napisali kompjuterski analitičari, a ne stručnjaci za špijunažu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković