Obavijesti

Tech

Komentari 4

Arheolozima robotske letjelice pomažu u čuvanju nalazišta

Arheolozima robotske letjelice pomažu u čuvanju nalazišta
5

Sve jeftinije letjelice postaju čest alat znanstvenika koji mapiraju vrijedna nalazišta te obave posao nekoliko puta brže. Uz to, koriste ih i kako bi čuvali nalazišta

VIDEO

Arheolozi u Peruu počeli su koristiti robotske letjelice kako bi ubrzali naporan posao mapiranja nalazišta, ali i kako bi uz njihovu pomoć čuvali neprocjenjiva nalazišta.

Letjelice, koje je prvotno razvijala vojska, sada su sve jeftinije te se sve češće koriste u civilnim i komercijalnim projektima. Male robotske letjelice tako se u Peruu koriste kako bi znanstvenici izradili 3D modele nalazišta, umjesto klasičnih karata, a za to im sada trebaju tjedni, a ne kao nekad, mjeseci ili duže. 

Razvoj Perua posljednjih godina postao je veća prijetnja za kulturno blago, no što su to pljačkaši, piše Reuters te dodaju kako je piramidu kod Lime uništila građevinska tvrtka, dok su ruševine kod Yanamarce oštetili rudari. Uz to, poljoprivrednici i skvoteri zauzimaju zemlju kod bitnih nalazišta. 

- Letjelice su nam bitan alat u zaštiti tih nalazišta - kaže Ana Maria Hoyle, arheologinja u ministarstvu kulture. Planiraju kupiti još letjelica koje će koristiti na raznim mjestima. 

Znanstvenici poput Luisa Jaimea Castilla ranije su koristili zmajeve ili male avione kako bi fotografirali nalazišta, no to je sve bilo skupo. Sada se i za 1000 dolara može kupiti malena letjelica kojom mogu fotografirati mjesto i s udaljenosti od tek metar, ali i dići se i fotografirati cijelo nalazište. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Evo kako umjetna inteligencija vidi čovjeka iz Like u nošnji...
NA KOGA VAS PODSJEĆA?

Evo kako umjetna inteligencija vidi čovjeka iz Like u nošnji...

Kustos povjesničar Ivan Kovač okupljene je proveo  kroz priču o tehnološkom napretku i čovjekovim težnjama novim civilizacijskim dosezima.

Infobip otvorio ured u Osijeku
ZAPOSLILI 27 LJUDI

Infobip otvorio ured u Osijeku

U Infobipu smatraju da na osječkom području ima dosta kvalitetnih inženjerskih kadrova kojima se omogućava rad na svjetskim globalnim komunikacijskim projektima.
Elon Musk dolazi u Indoneziju: Lansirat će svoj Starlink...
SATELITSKA JEDINICA

Elon Musk dolazi u Indoneziju: Lansirat će svoj Starlink...

Ministar Pandjaitan je objavio u srijedu da će Musk pokrenuti uslugu na Baliju s predsjednikom Jokom Widodom