Tech

Komentari 24

Audi je zbog nestačice čipova odlučio produljiti ljetni godišnji

Audi je zbog nestačice čipova odlučio produljiti ljetni godišnji

Radnici će raditi skraćeno te bi zbog te mjere trebali proizvesti nekoliko tisuća automobila manje no što su planirali - 'Moramo planirati iz tjedna u tjedan. Ranije su čak i planirane dodatne smjene morale biti otkazane'

Njemački proizvođač automobila Audi najavio je da će produljiti ljetni odmor oko 10 tisuća radnika u tvornicama u Ingolstadtu i Neckarsulmu i skratiti radno vrijeme zbog nestašice poluvodiča.

U glavnom pogonu u Ingolstadtu sve će montažne linije biti u mirovanju do 30. kolovoza zbog nestašice čipova i priprema za proizvodnju potpuno električnog Q6 etrona, objavila je kompanija u četvrtak.

U Neckarsulmu veći dio proizvodnje obustavljen je zbog nestašice čipova već prije nekoliko dana.

Audi je preventive radi najavio da će skratiti radno vrijeme i u rujnu, ali istodobno planira dodatne smjene tijekom nekoliko vikenda.

Radnici će raditi skraćeno, rekao je u četvrtak glasnogovornik kompanije i dodao da bi zbog te mjere trebali proizvesti nekoliko tisuća automobila manje no što su planirali.

"Moramo planirati iz tjedna u tjedan. Ranije su čak i planirane dodatne smjene morale biti otkazane", objasnio je glasnogovornik Audija.

Kada komponente budu isporučene, nastojat će nadoknaditi izgubljenu proizvodnju.

Audi ima popunjene knjige narudžbi, ali u prvoj polovini godine zbog nestašice komponenti nije uspio proizvesti oko 50 tisuća automobila .

Financijski direktor Juergen Rittersberger u srpnju je upozorio da bi zbog nestašice poluvodiča mogli obustavljati proizvodnju i skratiti radno vrijeme u kolovozu i rujnu.

Gdje to bude moguće, čipovi će se ugrađivati u vozila koja donose najviše dobiti i ispuštaju najmanje ugljikovih spojeva, poručili su iz Audija.

Smanjeni kapaciteti i u VW-u

Volkswagen je najavio da će zbog nestašice poluvodičkih komponenti proizvodnja u glavnoj tvornici u Wolfsburgu nakon ljetne stanke biti pokrenuta u ograničenom opsegu.

Glasnogovornik VW-a priopćio je u četvrtak da će sve proizvodne linije u idućem tjednu raditi samo u jednoj smjeni, ali nije mogao navesti na koliko će radnika ta odluka utjecati.

Kompanija je zbog pandemije koronavirusa već nekoliko puta morala prilagođavati proizvodni program.

Financijski direktor BMW-a Nicolas Peter ističe pak da su ove godine mogli prodati 70 do 90 tisuća automobila više da nije ponestalo čipova.

"No, trenutno su sve tvornice u svijetu dobro opskrbljene", naglasio je u četvrtak glasnogovornik BMW -a. ULeipzigu proizvodnja teče normalno, u Muenchenu i Dingolfingu bit će u ponedjeljak pokrenuta prema planu, nakon ljetne stanke, u Oxfordu također.

POGLEDAJTE I GAMING SPEKTAKL U AUSTRIJI: