Obavijesti

Tech

Komentari 4

Berba medalja: Mladi genijalci u Austriji postigli velik uspjeh

Berba medalja: Mladi genijalci u Austriji postigli velik uspjeh
1

Na ekipnom natjecanju učenici iz nekoliko hrvatskih srednjih škola osvojili su prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova te dvije zlatne, jednu srebrnu i tri brončane medalje..

VIDEO

Na ekipnom natjecanju učenici iz nekoliko hrvatskih srednjih škola osvojili su prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova te dvije zlatne, jednu srebrnu i tri brončane medalje.

Predstavljali su Hrvatsku na 10. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi od 22. do 28. kolovoza u austrijskom gradu Vöcklabrucku. Voditelji ekipe bili su Stipe Vidak i Petar Bakić, a natjecali su se učenici 2. razreda Luka Banović i Ivan Sinčić iz riječke Gimnazije “Andrije Mohorovičića” te Petar Nizić-Nikolac i Tadej Petar Tukara iz XV. gimnazije u Zagrebu, kao i učenici trećeg razreda, Lukas Novak iz Gimnazije “Josipa Slavenskog” u Čakovcu te Patrik Papac iz Gimnazije Dubrovnik.

- U zadacima koje su dobili bilo je važno razmisliti o problemu te povezati na nov i zanimljiv način znanje koje su već imali. Iako je riječ o elementarnoj matematici, zadaci su bili teži od uobičajenog školskog gradiva. Natjecanje se sastojalo od ekipnog i individualnog dijela, a to znači da su u individualnom dijelu učenici sami rješavali zadatke, dok su se u ekipnom dijelu problemom bavili kao tim i zajednički tražili rješenje. 

Tijekom prvog dana bavili su se individualnim zadacima i to je trajalo oko pet sati, a sljedećeg dana isto toliko proveli su rješavajući ekipni problem - rekao je voditelj ekipe Stipe Vidak. 

Kao tim osvojili su prvo mjesto s najvećim brojem bodova. Na pojedinačnom dijelu natjecanja dvije zlatne medalje osvojili su Patrik Papac i Petar Nizić-Nikolac, srebrnu medalju osvojio je Lukas Novak, a tri brončane dobili su Tadej Petar Tukara, Luka Banović i Ivan Sinčić. Prošle godine olimpijada je bila u slovenskom Kopru, a hrvatska ekipa također je bila najbolja s najvećim brojem bodova. Osvojili su četiri medalje.

Uspjeh i na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi

Hrvatsku su na 13. međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Pekingu predstavljali Luka Banović iz Gimnazije “Andrije Mohorovičića” u Rijeci, Petar Suman iz Gimnazije “Lucijana Vranjanina” u Zagrebu, Juraj Vladika iz V. gimnazije u Zagrebu i David Zima iz Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku. Sudjelovalo je 45 reprezentacija sa svih kontinenata, a naši predstavnici osvojili su brončane medalje. Za natjecanje su ih pripremali stručnjaci s PMF-a i članovi Hrvatskog geografskog društva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.