Obavijesti

Tech

Komentari 3

Komapanija vrijedi 700 mlrd. $, ali bez njega je ne bi ni bilo

Komapanija vrijedi 700 mlrd. $, ali bez njega je ne bi ni bilo
4

Ronald Wayne treći je osnivač Applea, a svoj udjel u Appleu prodao je za 2300 dolara nakon samo 12 dana. No, i danas misli da je to bio logičan potez iako je ostao bez milijardi

VIDEO

Apple je danas najvrjednija kompanija na svijetu - procjene su kako vrijedi više od 700 milijardi dolara, ali na taj su put krenuli kao i brojne drugi startupi. 

Tvrtku su na današnji dan prije 40 godina osnovali u kalifornijskoj garaži osnovali Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne (81). I dok za dvojicu Stevea svi znamo, treći osnivač kompanije mnogima je potpuno nepoznat jer se ubrzo odrekao svega. 

Wikimedia

Jobsa je upoznao dok je još radio u Atariju i upravo je Wayne bio ključan u tome da uvjere Stevea Wozniaka da njihov rad s računalima može postati puno više od zabave. 

Wayne je nacrtao i prvi logo tvrtke (Isaac Newton koji sjedi ispod stabla jabuke) te je on i autor prvog partnerskog ugovora i priručnika za Apple I. 

Wayne je samo 12 dana bio u kompaniji, a svojih 10 posto udjela u Appleu prodao je za 2300 dolara. S obzirom na vrijednost Applea nije teško izračunati koliko bi danas mogao biti bogat. 

Razlog za odlazak iz kompanije i danas mu je logičan. Iako je Jobs uspio dobiti prvi posao, izradu 50 računala za Byte Shop, za to je trebao posuditi 15.000 dolara. No, Wayne je imao informaciju kako ta trgovina baš i nije bila najbolji platiša. 

Iako je bio kratko u kompaniji, bio je jedini s imovinom koja se može zaplijeniti, a propast njegove tvrtke pet godina prije toga vjerojatno je igrala ulogu u odustajanju od Applea. Prije nekoliko godina rekao je kako je mislio da će ostankom u Appleu biti "najbogatiji čovjek na groblju".  Wayne je inače i svoj primjerak originalnog ugovora davno prodao za 500 dolara, a 2011. na aukciji je isti ugovor postigao cijenu od 1,6 milijuna dolara.

Jobs ga je kasnije više puta zvao da se vrati u tvrtku, a i sam je vodio više kompanija i ima nekoliko patenata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama