Obavijesti

Tech

Komentari 10

Bez zemlje i sunca: Na Južnom polu uspjeli su uzgojiti salatu

Bez zemlje i sunca: Na Južnom polu uspjeli su uzgojiti salatu
1

U sklopu projekta 'Eden ISS' znanstvenici već godinama pokušavaju uzgojiti bilje pod uvjetima kakvi vladaju u svemiru. Sada im je to napokon pošlo za rukom...

VIDEO

Čovječanstvo je, čini se, još malo bliže životu u svemiru. Naime, tim znanstvenika na Južnom polu napokon je uspio uzgojiti tri različite biljke i to bez tla, sunca ili pesticida. Da budemo posve točni, na njemačkoj stanici Neumayer Station III uzgojena su tri i pol kilograma zelene salate, 18 krastavaca i 70 rotkvica. 

Sjeme je posađeno sredinom veljače, a znanstvenicima je napredak u zadnjih godinu dana značajno usporavala konstantna oluja pa je tim više ovaj uspjeh zaista značajan. 

Do kraja svibnja znanstvenici očekuju da će na tjednoj bazi uzgajati 4 - 5 kilograma voća i povrća. Iako im nije bila dostupna zemlja i prirodno svjetlo, znanstvenici su se poslužili sustavom za ponovno iskorištavanje vode, nutricionističkim sustavom, LED rasvjetom i doziranjem razine ugljikovog dioksida, navodi Daily Mail

Projekt 'Eden ISS' pokrenut je s namjerom da naučimo kako u 'svemirskim' uvjetima uzgojimo bilje kako bi ga jednoga dana mogli uzgajati astronauti na primjerice - Marsu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle