Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Bez živciranja i viška dijelova: Robot u 20 minuta slaže stolac

Znanstvenicima singapurskog sveučilišta trbalo je tri godine za programiranje robotskog sustava koji će biti dovoljno spretan i strpljiv da sastavi stolac iz Ikee. Uspjeli su

Robots assemble an Ikea chair in Singapore
Foto: HANDOUT
16 komentara

Znate onaj osjećaj kada otvorite kutiju u kojoj je zapakiran komad namještaja, pa vam je prvi poriv da je odmah zatvorite i vratite natrag u trgovinu? Svi znamo. Čitanje uputstava, proučavanje dijelova, snalaženje u hrpi vijaka, višesatno slaganje pa ponovno proučavanje uputstava da vidimo gdje smo se zeznuli stvar može dovesti do ludila najstrpljivije. Slaganje namještaja za mnoge je ultimativni test strpljenja i spretnosti.

To su prepoznali i znanstvenici sa singapurskog Sveučilišta za tehnologiju Nanyang pa su za svoj projekt razvoja preciznog robotskih sustava kao testni poligon odabrali komad namještaja iz Ikee. Programiranje robota  robota napravljenog od ruku, hvataljki, senzora i 3D kamera trajalo je tri godine, no robotu je na kraju uspjelo nemoguće - složiti Ikea stolac Stefan za samo 20 minuta.
 
Iako na prvi pogled djeluje trivijalno, ovakav tip zadataka za robota je prilično zahtjevan jer uključuje niz fino ugođenih vještina: prepoznavanje komada, preciznu manipulaciju dijelovima, planiranje i koordinaciju pokreta, precizan vid i taktilni senzibilitet da ne bi polomio sastavne dijelove.
 
 
Cilj ovog istraživanja, objavljenog u Science Robotics, bio je ispitati mogu li robotski sustavi koji već postoje na tržištu prilagoditi za obavljanje ovakvog tipa kompleksnih i osjetljivih zadataka, piše Reuters
 

U suradnji sa stručnjacima za umjetnu inteligenciju, sljedeći korak trebao bi biti razvoj robota koji može sastaviti stolac praćenjem verbalnih uputa ili tako što će prvo 'gledati' nekoga sastavljanje stolca pa ponoviti ono što je 'vidio'.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message