Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
7 komentara

'Bili smo potpuno iznenađeni': Našli crnu rupu najbližu Zemlji

Kad su astronomi proučavali sazviježđe Telescopium uočili su da jednoj zvijezdi treba 40 dana da zaokruži oko skrivenog objekta. Druga zvijezda udaljenija je od prve zvijezde i crne rupe.

Artist's impression depicts the orbits of the two stars and the black hole in the HR 6819 triple system
Foto: ESO/L. Calcada
7 komentara

Astronomi su otkrili crnu rupu najbližu Zemlji, udaljenu tisuću svjetlosnih godina.

Iako crna rupa nije sama vidljiva njezinu lokaciju odale su dvije sjajne zvijezde. Te zvijezde mogu se vidjeti golim okom s južne polutke po mraku u vedrim noćima.

Crne rupe su mjesta u svemiru iz kojih ni svjetlost ne može izaći zbog snažne gravitacije.

Kad su astronomi proučavali sazviježđe Telescopium uočili su da jednoj zvijezdi treba 40 dana da zaokruži oko skrivenog objekta. Druga zvijezda udaljenija je od prve zvijezde i crne rupe.

NOVI DOKAZI Gladna crna rupa možda je karika koja je nedostajala...

To su uočili teleskopom  MPG/ESO 2.2  iz La Silla opservatorija Južnog europskog opservatorija u Čileu.

Sustav su astronomi opisali u  časopisu Astronomy & Astrophysics.

- Bili smo potpuno iznenađeni kad smo shvatili da je to prvi zvjezdani sustav s crnom rupom koji se može uočiti golim okom - kaže koautor studije Petr Hadrava iz češke akademije znanosti u Pragu.

ŠEST POSTIGNUĆA Velika otkrića desetljeća: Život na Marsu, umjetna inteligencija

Zbog toga što crna rupa nema snažne interakcije s okolinom ona nije vidiljiva. Zbog toga je tek proučavanje orbite zvijezda ukazalo na njezino postojanje.

- Nevidljivi objekt mase barem četiri puta veće od Sunca može jedino biti crna rupa - kaže Thomas Rivinius, voditelj studije i znanstvenik Europskog južnog opservatorija.

Tijekom godina astronomi su pronašli nekoliko desetaka crnih rupa u Mliječnoj stazi. Te rupe svoju prisutnost odaju nasilnim interakcijama s okolinom i emitiranjem uočljivih zračenja.

NOVOSTI IZ NAŠE GALAKSIJE Otkrili novu Crnu rupu: 'Toliko je velika, ne znamo je objasniti'

Ovo novo otkriće tihe crne rupe moglo bi  biti prvo od mnogih, kažu znanstvenici koji vjeruju da su u životu naše galaksije mnoge zvijezde kolabirale i stvorile crne rupe.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message