Obavijesti

Tech

Komentari 11

Bio je paraliziran, a sada hoda: Presadili mu stanice iz nosa

Bio je paraliziran, a sada hoda: Presadili mu stanice iz nosa
3

Darek Fidyka (38) je, kako se vjeruje, prvi čovjek koji se oporavio nakon što je bio potpuno paraliziran od prsa prema dolje. Hoda uz hodalicu, a opet može voziti

VIDEO

Muškarac, koji je bio potpuno paraliziran od prsa prema dolje nakon napada nožem, može opet hodati zahvaljujući pionirskom zahvatu koji daje nadu za milijune ljudi sa sličnim ozljedama. 

Bugarski vatrogasac Darek Fidyka (38) je, vjeruje se, prvi čovjek koji se oporavio nakon što su mu živci u kralježnici potpuno odsječeni te mu se vratio osjet u noge. Poljski kirurzi koristili su stanice iz njegova nosa kako bi se na njima razvili živci i premostili ozljedu. Nakon uspjeha u laboratoriju, ovo je prvi put da je postupak uspio na čovjeku, prenosi Telegraph.

Četiri godine nakon ozljede Fidyka sada može hodati s hodalicom i nastaviti s neovisnim životom, a čak i voziti automobil. 

- Znao sam da će biti teško i da će trajati dugo, ali nisam prihvaćao mogućnost da ću ostatak života provesti u invalidskim kolicima, tako da sam odmah bio pripremljen na tešku borbu - rekao je. U protekle dvije godine na rehabilitaciji je provodio po pet sati dnevno, pet dana u tjednu, kako bi ti živci na površini pokazali što mogu. Još ga čekaju godina ili dvije rehabilitacije, kako bi izvukao punu korist od transplantacije. 

Tehniku je otkrio tim Geoffreyja Raismana na Neurološkom institutu Sveučilišta u Londonu.

- Vjerujemo da je ovaj postupak otkriće, koje će, kako se bude razvijalo, rezultirati povijesnom promjenom u trenutno beznadnim izgledima za ljude s ozljedama leđne moždine - rekao je Raisman.

Presađivanje stanica iz nosa vodio je Pawel Tabakow u Wroclawu, jedan od vodećih stručnjaka za ozljede leđne moždine. Postupak se sastojao od presađivanja  glijalnih stanica (koje služe kao potpora neuronima) iz nosa na leđnu moždinu, gdje su one potom pomagale u oporavku oštećenih živaca. Presađene stanice su omogućile oštećenim živcima da rastu i opet se spoje, što se ranije smatralo nemogućim. Raisman je uvijek vjerovao da stvari nisu konačne. Za razliku od postupaka u kojem se živce pokušava preusmjeriti na alternativne pravce, Raisman kaže da ono što ovdje rade je puno učinkovitije i oni popravljaju 'autocestu' na kojoj je najbrži promet. BBC piše kako znanstvenici planiraju ovu metodu testirati na još 10 pacijenata u kliničkoj studiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!
ŠTO JE SAD OVO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!

Naša je tehnologija pokazala da objava izgleda kao druge koje krše naše Standarde zajednice po pitanju Nasilan i uznemirujuć sadržaj, kažu nam iz Mete

Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...
NAJAVLJUJU SMAK SVIJETA

Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...

Abbie Richards, istraživačica dezinformacija na TikToku, rekla je da širenje teorija zavjera može biti financijski isplativo kroz "Kreativni program" TikToka.
Isprobali smo Galaxy Fit 3: Pametna narukvica uz koju ćete lako zaboraviti i na vaš sat
SPORTSKI SUPUTNIK

Isprobali smo Galaxy Fit 3: Pametna narukvica uz koju ćete lako zaboraviti i na vaš sat

Samsungova lagana narukvica prati više od 100 aktivnosti, ima gomilu dizajnerskih alternativnih maski za svaki izričaj i bateriju koja može trajati skoro dva tjedna. Nedostaje joj GPS