Obavijesti

Tech

Komentari 8

Blještavilo prekrilo sumornost: Oporavak se očekuje tek 2015.

Blještavilo prekrilo sumornost: Oporavak se očekuje tek 2015.
13

Proizvođači automobila pohrlili su u Pariz pokazati svu ljepotu i raskoš više od 100 novih modela, no sumorne misli o budućnosti nisu mogli sakriti

VIDEO

Salon automobila u Parizu ove godine donio je na svijet više do 100 novih modela automobila - od malog, gradskog Opel Adama za otprilike 11.000 eura do McLaren P1 superautomobila s 900 KS, koji stoji više od 900.000 eura. Ali nikakvo blještavilo ispoliranih novih automobila nije u potpunosti moglo sakriti misli o teškoj budućnosti koja ih čeka na najkompetitivnijem, europskom tržištu automobila, koje je uz to u najvećim problemima. Teške i nepopularne odluke čekaju ih u sljedećih nekoliko godina, a čak su i njemački proizvođači automobila, koji su se dosad činili imuni na krizu, priznali da ih čekaju veliki problemi. Pad tržišta u Americi 2008. bio je drastičan i dramatičan, ali oštar i kratak. Europsko tržište pak očekuje maratonska borba, čiji se cilj nazire tek 2015. godine. Masovni proizvođači automobila očajnički trebaju povratak kupaca, ali teške mjere poput rezanja troškova i otpuštanja radnika neće biti dovoljne ne bude li tržište oživjelo. Bude li uopće oživjelo... Pobjednik ove teške bitke bit će onaj koji najbolje bude predvidio početak rasta i posljednje snage uložio u revolucionarne nove modele, predstavivši ih tik prije nego što kriza završi.

U tom su ozračju ovogodišnje izdanje pariškog salona obilježili jeftini i električni automobili. Među povoljnijim novitetima svakako su mali Opel Adam te nova Dacija Sandero, a oni koji traže povoljni sportski automobil jedva s u dočekali novi Renault Clio Sport i VW Golf VII GTI. Prostori Paris Expoa iznjedrili su gotovo desetak “zelenih crossovera”, od Chevroleta Trax preko Mini Pacemana do Volva V40 Cross Country. Karavani su i dalje popularni u Europi, pa ih nije nedostajalo ni u Parizu, osobito onih za dublji džep, poput Mercedesa CLS ili Porschea Panamere Sport Turismo. Da su proizvođači odlučili spojiti ekološki prihvatljive automobile s luksuzom i sportskim performansama, pokazuje i Jaguarov novi otvoreni dvosjed F-type. Čak se i grupacija PSA, koja je u teškom stanju, okreće ovoj grupi kupaca s konceptom Onyx s dizelsko-hibridnim pogonom koji vuče korijene iz bolida pripremljenog za Le Mans.

Marchionne izazvao VW na dvoboj u zoru

Šef Fiata Sergio Marchionne, iziritiran komentarima dužnosnika Volkswagena, izazvao je njemačkog proizvođača na dvoboj u zoru na njihovom štandu. Marchionnea su zasmetale izjave iz VW-a poput “posebno će proizvođači na jugu Europe biti u problemima” kao i konstantni upiti o prodaji Alfa Romea.

Mali Opel Adam stajat će manje od Fiata 500

Novi gradski model u koji Opel ulaže velike nade nazvavši ga ni manje ni više nego po osnivaču tvornice, stajat će manje nego glavni rival Fiat 500. Bazni model s 1.2 motorom i trojim vratima u Njemačkoj će (u prodaji od siječnja) stajati 11.500 eura, što je 100 eura jeftinije od najpovoljnijeg Fiata 500.

Carlos Ghosn predstavio novo lice Renaulta

Novi Clio koji je CEO Renault-Nissana Carlos Ghosn ponosno otkrio u Parizu, donosi dizajnerski stil koji će obilježiti buduće modele francuske tvornice. Posebno je zanimanje privukao Clio Sport, koji prvi puta ima  turbomotor obujma 1.6 litara od 200 KS spojen na sekvencijalni mjenjač s dvije spojke.

Crossline Coupé konceptna je najava za najmanji Audi iz linije Q

Kako bi mogli izgledati novi modeli iz Audijeve linije Q, prije svega novi mali  crossover, najavljuje ova Audijeva studija. Crossline je dugačak 421 cm i teži 1390 kg. Za pogon je zadužen plug-in hibridni sustav koji se sastoji od novog trocilindričnog benzinskog motora i dva električna motora, što u kombinaciji omogućuje prosječnu potrošnju od samo 1,1 l/100 km. Snaga pogonskog sustava iznosi 177 KS, ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 8,6 s, a maksimalna brzina iznosi 182 km/h. Domet na baterije iznosi 86 km. 

Mercedes SLS najbrži je serijski električni automobil na svijetu

Rimac Concept One još je u fazi testiranja, isto vrijedi za Audi R8 e-tron, a dok oni ne dođu na tržište, titulu najmoćnijeg serijskog električnog automobila nosit će SLS AMG Electric Drive. Četiri električna motora ukupno razvijaju 750 KS i maksimalni okretni moment od 1000 Nm. Zahvaljujući toj snazi, sprint od 0 do 100 km/h traje samo 3,9 sekundi. Maksimalna brzina od ograničenih 250 km/h nije tako impresivna. Cijena novog SLS-a, kad u lipnju iduće godine stigne na njemačko tržište, bit će oko 3,200.000 kn.  

Dacia u pariškoj ofenzivi

Uz Logan i Sandero, rumunjski je proizvođač u Parizu predstavio mali crossover. Poput prethodnika, Sandero Stepway je povišen i ušminkan raznim plastičnim detaljima. Motore će Stepway dijeliti s običnim Sanderom, a pogon na sve kotače nije u planu. Prodaja počinje na proljeće 2013. godine. 

Najava za Golf GTi ne donosi velike novosti

Iako je ovaj GTI za sada samo konceptni model, teško je vjerovati da će se do serije mnogo toga promijeniti. Novi GTI razvijat će 220 KS, a kupac će moći doplatiti i za Performance paket, koji donosi 230 KS. Slabija izvedba od 0 do 100 km/h ubrzava za  6,6 sekundi i postiže maksimalnih 246 km/h.

Chevroletov brat blizanac Opela Mokke

Chevrolet se uključuje u borbu u sve popularnijoj klasi kompaktnih crossovera s modelom Trax, koji je tehnički i dizajnerski gotovo identičan novom Opelu Mokki. Automobil je dugačak 425 cm, ima prtljažnik od 358 litara, a u punudi su benzinski i dizelski motori. Prodaja počinje u proljeće 2013.

Prvi karavanski Porsche i novi Gallardo

Studijskom Panamerom Sport Turismo Porsche ponovno plovi novim vodama. Hibridni automobil razvija 416 KS, a serijska proizvodnja je vrlo izgledna. 

Iako se to na prvi pogled ne vidi, Lamborghini Gallardo LP 560-4 temeljito je obnovljen. Osim manjih dizajnerskih promjena sprijeda i većih straga novost je - sustav start/stop. 

Nasljednik SX-a

Suzuki S-Cross svojevrsni je nasljednik popularnog SX-a.   Crossover od 431 cm za sada je studija, serijski model stiže 2013. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji