Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
30 komentara

BMW naručio baterijske ćelije vrijedne više od 10 milijardi eura

BMW je ćelije naručio od kineskog Contemporary Amperex Technologyja (CATL) i južnokorejskog Samsung SDI-ja. Očekuje se da će do 2021. udvostručiti prodaju električnih vozila.

Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
30 komentara

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je u četvrtak da je od kineskog Contemporary Amperex Technologyja (CATL) i južnokorejskog Samsung SDI-ja naručio baterijske ćelije ukupne vrijednosti veće od 10 milijardi eura.

Vrijednost narudžbe dostavljene CATL-u povećana je s prošle godine najavljene četiri na 7,3 milijarde eura, navode u BMW-u, dodajući da je ugovor potpisan na razdoblje od 2020. do 2031. godine.

Ugovor sa Samsung SDI-jem vrijedan je 2,9 milijardi eura, a obuhvaća razdoblje od 2021. do 2031. godine.

IAA in Frankfurt. PROIZVOĐAČI UPOZORILI 'Vlade moraju pomoći kako bi električni automobili uspjeli'

Iz njemačke su kompanije priopćili i da će kobalt potreban za proizvodnju ćelija nabavljati iz rudnika u Australiji i Maroku i potom ga dostavljati CATL-u i Samsungu. Sami će nabavljati i litij, izdvajajući među zemljama-proizvođačima Australiju.

Baterijske ćelije potrebne su im za planirano uvrštenje u ponudu 25 električnih modela do 2023. godine, pri čemu bi više od polovine njih trebalo biti u potpunosti električno. Očekuju da će od 2019. do 2021. udvostručiti prodaju električnih vozila.

Europska autoindustrija promovira automobile sa nultom stopom emisija štetnih plinova kako bi ispoštovala propise o čistom zraku. Taj je strateški pomak prisiljava da restrukturira svoje opskrbne lance za potrebe proizvodnje električnih umjesto automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message