Obavijesti

Tech

Komentari 1

BMW ulaže 750 milijuna dolara u proizvodnju električnih Minija

BMW ulaže 750 milijuna dolara u proizvodnju električnih Minija

Od 2026. godine BMW će u tvornici u Oxfordu proizvoditi Mini Cooper s tri vrata i kompaktni crossover Mini Aceman, koji će od 2030. biti isključivo električni

VIDEO

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je u ponedjeljak da će uložiti 600 milijuna funti (750 milijuna dolara) u pogone u Velikoj Britaniji kako bi legendarni brend Mini do kraja desetljeća potpuno prebacio na električni pogon.

Od 2026. godine BMW će u tvornici u Oxfordu proizvoditi Mini Cooper s tri vrata i kompaktni crossover Mini Aceman, koji će od 2030. biti isključivo električni. Iste modele proizvoditi će i u Kini, a izvoz bi trebao krenuti iduće godine.

Britanski ministar gospodarstva Kemi Badenoch posjetit će tvornicu u Oxfordu kako bi bio nazočan pri najavi ulaganja, koje će po vladi podići ukupnu investicijsku potrošnju u automobilskom sektoru iznad granice od šest milijardi funti.

"BMW-ovo ulaganje još je jedan svijetli primjer da je Ujedinjeno Kraljevstvo najbolje mjesto za proizvodnju automobila budućnosti", izjavio je premijer Rishi Sunak.

Njemačka kompanija objavila je da je britanska vlada poduprla investiciju, ali nije navela pojedinosti.

BMW će također investirati u tvornicu u Swindonu koja proizvodi dijelove za te modele. Nisu naveli što će se dogoditi s tvornicom motora u Hams Hallu.

Mali, brzi i cjenovno pristupačni originalni Mini krenuo je u prodaju 1959. godine, a BMW je 2001. oživio brend koji je pod njegovim vodstvom zadržao popularnost. No, njegova budućnost u Britaniji već je godinama neizvjesna, napominje Reuters.

Autoindustriju pak muče "propisi o porijeklu", prema kojima će električna vozila od iduće godine biti oslobođena carina ako je 45 posto njihove vrijednosti proizvedeno u Britaniji ili EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti