Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Budući stručnjaci za aute ići će na praksu iz Buja u Njemačku

Srednja Gospodarska škola u Bujama povezala se sa srednjom školom Georg-Kerscheusteiner iz grada Mullheima, te će vrijedna iskustva primijeniti u školovanju učenika za traženo zanimanje

Foto: gospodarska škola buje
11 komentara

Srednja škola Georg-Kerscheusteiner iz njemačkog grada Mullheima, koja se diči visokotehnološkim obrazovanjem za sve buduće automehatroničare, primat će na praksu učenike iz srednje Gospodarske škole u Bujama, a jednako tako pomoći će istarskoj školi da opremi radionicu za automehatroniku.
Ova suradnja nastala je kroz projekt VET Schools Partnership Network koji ide preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva te Ministarstva rada i mirovinskog sustava, a Gospodarska škola u Bujama jedna je od tri u Hrvatskoj koje su izabrane su da budu dio ovog hvalevrijednog projekta, u području automehatronike. To je složeno zanimanje koje je prije nekoliko godina pojavilo u naš obrazovni sustav, te uključuje automehaniku, električarska znanja, ali i visokotehnološke vještine koje su vezane za današnju automobilsku industriju, robotiku i kompjutorizaciju. Riječ je o strukovnom i deficitarnom zanimanju.

Ulažu industrija i lokalni obrtnici

Proteklih dana u Bujama je boravila delegacija iz škole u Mullheimu. Domaćini su im pokazali kako funkcionira naša škola te ih vodili kod domaćih obrtnika i proizvođača. Tri profesora iz istarske škole prije toga su bila u Njemačkoj. Tamo su, kažu profesori, vidjeli kako automobilska industrija, ali i lokalni obrtnici koji se bave popravcima automobila, ulažu u školstvo kroz najsuvremeniju tehnologiju i brinući se da učenici imaju sve što im je potrebno za učenje i obrazovanje. Na taj način, zapravo, ulažu u svoje poslovanje i budućnost, jer iz strukovne škole izlazi vrhunski obučen kadar koji kasnije svoje vještine koristi kod onih koji su u njega i ulagali. Pa tako, dok istarski učenici imaju tek osnovnu opremu i vježbaju na starim motorima automobila koje im netko donira, njemački učenici to isto rade na testnim mašinama koje dolaze direktno iz tvornice. Primjerice, iz Porschea.

Više suradnje s proizvođačima

- Nijemci su kod nas bili deset dana, i kažu da uz sve nedostake u opremi više moramo jačati suradnju s proizvođačima, obrtnicima, gospodarskom komorom i zavodom za zapošljavanje, ali isto tako i s gradom, županijom i državom. Toga sada skoro i nema, pa ćemo se truditi da se to situacija promijeni - kaže Milivoj Gospić, ravnatelj Gospodarske škole u Bujama, dodajući da je njemačka delegacija zaključila kako istarska škola, unatoč skromnoj opremi i bez ikakve podrške sa strane, odlično radi s djecom te ima kvalitetan obrazovni program.
Profesor Gospić ravnatelj je već 25 godina, a kaže kako se tek prošle godine nešto počelo ulagati u školstvo, što smatra benefitom ulaska u Europsku Uniju. Ovakve međunarodne suradnje omogućit će našim učenicima da u inozemstvu steknu visokovrijedna znanja u sustavu koji je posložen do najmanjih detalja, a nudi obrazovanje u skladu s najmodernijom tehnologijom.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message