Obavijesti

Tech

Komentari 11

Čak i ako imaju vašu lozinku, ovako hakeri neće moći ništa

Čak i ako imaju vašu lozinku, ovako hakeri neće moći ništa
1

Koristite alate za upravljanje lozinkama i ne klikajte na sumnjive linkove u pošti, a ako se hakeri i domognu vaše lozinke, ovako im možete otežati posao toliko da one postaju bezvrijedne

VIDEO

Gotovo svakog dana čitamo kako se neka skupina hakera domogla gomile lozinki i podataka o nama kako bi mogli unijeti kaos u naš život ili prodati te podatke. Kako bi bili sigurni u ovakvim napadima, lozinke bi trebale biti što kvalitetnije, međutim ponekad ni to nije dovoljno. Najbolji način da zaštitimo svoje online račune je da hakerima lozinka bude bezvrijedna bez dodatne metode provjere vašeg identiteta. 

Koristite upravitelj lozinki

Mnogi servisi ne nude verifikaciju u više koraka (uz pomoć telefona i sl.), što znači da ih samo lozinka dijeli od vaših podataka. Lozinke poput "123456" ili "lozinka" nisu sigurne i to je kao da ste ostavili otvorena vrata svoje kuće. Kako bi lozinkom otežali posao hakerima, ona bi trebala biti duža i što teža za probijanje, ali i trebali bi ih mijenjati češće. Ovo su stvari koje su mnogima od nas naporne, zbog čega upravitelji lozinki taj posao mogu preuzeti na sebe. To su alati koji će čuvati sve vaše lozinke, a vi trebate samo zapamtiti lozinku za njega koja bi u tom slučaju trebala biti nešto sigurno. Dobra stvar kod ovakvih alata je i da mogu detektirati ako na različitim stranicama imate identične lozinke te ih promijeniti za vas ili poboljšati one loše lozinke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne klikajte

Osim krađe lozinki, najčešća metoda krađe podataka je phishing - prevara preko pošte, gdje se kroz naoko uobičajenu poruku pokušava korisnika natjerati da klikne na link. Takav mail može izgledati kao poruka PayPala ili nekog online servisa koja izgleda relativno autentično. No klik na taj link vas može i odvesti na lažnu stranicu prije nego vas preusmjeri na željenu adresu, a malware krade vaše podatke kako ih tipkate. Najbolji lijek je da ne otvarate linkove u pošti za koje niste apsolutno sigurni da su autentični. Obratite pažnju na linkove jer hakeri svakog trena rade na novim načinima kako bi vas uvjerili da kliknete na linkove.

Verifikacija u više koraka

Wikimedia Commons

Kako nam čuvanje i pamćenje dobrih lozinki ne ide najbolje, sve veći broj servisa nudi opciju dodatne razine provjere i potvrde našeg identiteta. Uz upisivanje lozinke, tako se na nekim društvenim mrežama ili servisima može tražiti i dodatni kod koji nam šalje aplikacija na naš mobitel. Tu su još i opcije potvrđivanja identiteta preko skeniranja šarenice, lica ili otiska prsta. Sve su ovo dobre metode u slučaju da se netko pokušava ulogirati u vašu poštu s drugog uređaja jer u tom slučaju lozinka mu nije dovoljna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica