Obavijesti

Tech

Komentari 4

Centar izvrsnosti na strojarstvu: Robotski pas Čip bez greške poveo premijera u budućnost

Centar izvrsnosti na strojarstvu: Robotski pas Čip bez greške poveo premijera u budućnost
1

Regionalni centar izvrsnosti za robotsku tehnologiju na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje osmislio je prof. dr. sc. Bojan Jerbić, naš vodeći stručnjak za robotiku. S planovima je počeo prije 16 godina

VIDEO

U obilazak novootvorenog Regionalnog centra izvrsnosti za robotsku tehnologiju na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje premijera Andreja Plenkovića poveo je Čip - pas koji ne laje, ne grize, nije dlakav, a sve zna.
Na sebi je imao zastavicu na kojoj je pisalo “follow me.” OK, rekao je Plenković pomalo iznenađeno, hajmo, pratim te.
Taj robotski pas premijera je na odredište je doveo sigurno i precizno. Sve prepreke je obišao, kao pravi. Premijer ga je bespogovorno pratio, a pri tom ga je Čip silno fascinirao i zabavio.

Čuda u 70 kvadrata

Ušavši u Centar koji se sastoji od tri laboratorija, premijer je, malo je reći, bio oduševljen. Prvi je to Centar izvrsnosti za robotiku u Hrvatskoj, a koji objedinjuje laboratorije za autonomne sustave, računalnu inteligenciju i medicinsku robotiku. Projekt vrijedan gotovo 38 milijuna kuna osmislio je prof. dr. sc. Bojan Jerbić, naš vodeći stručnjak za robotiku. Još prije 16 godina na papiru je napravio skicu kako bi sve to izgledalo. Tada su dobili 70 kvadrata prostora.
- Bilo je drugo vrijeme, nije bilo EU novca pa smo sredstva prikupljali sami. I doista smo vlastitim rukama izgradili prvi laboratorij. Bio je mali, ali tehnološki napredan. U tom laboratoriju su nastali brojni vrhunski doktorati. Ronna s kojom je 2016. izvedena prva neurokirurška operacija u KB Dubrava nastala je, eto, u tih 70 kvadrata - prisjetio se prof. Jerbić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rade 0-24, i studenti i roboti

No kako je broj njegovih suradnika narastao s dva na 20, ali i broj studenata, dodao je, prostor jednostavno nije više bio adekvatan. Danas se ovaj Centar prostire na 770 četvornih metara, a njegova izgradnja gotovo u cijelosti je pokrivena iz EU fondova.
- Želimo promovirati robotiku, umjetnu inteligenciju, općenito tehniku kao kulturu. Mi smo ti koji stvaraju tu tehnologiju. Centar je također zamišljen kao centar u kojem će se stvarati budućnost i kadrovi za budućnost, koji će nositi na svojim leđima tu digitalnu transformaciju. To su ogromni izazovi - rekao je Jerbić dodavši kako Centar radi od 0-24 sata pa ga studenti mogu koristiti u bilo koje doba.
- Vjerujte mi, oni to itekako koriste, ponosan sam kada tu prolazim u kasne sate i vidim da gori svijetlo - rekao je.

Četvrta industrijska revolucija

Dekan FSB-a, Dubravko Majetić, istaknuo je kako se od Centra, pod akronimom CRTA, puno očekuje.
- Studenti će vrlo brzo početi s radom na vrhunskoj opremi. Prvi put pokrećemo i prediplomski studij mehatronike, već sad imamo više od 80 kandidata za 60 mjesta - rekao je.
Premijer je u obilasku ovog zaista impresivnog Centra pomno gledao sve detalje, ulazeći u prostoriju po prostoriju u kojima su razni roboti koji rade na principu umjetne inteligencije, ali i entuzijastični studenti na svakom koraku.

'Podižemo ulaganja u znanost i obrazovanje'

Plenković je istaknuo kako je upravo to pravi primjer kako Hrvatska, zahvaljujući ovakvim ljudima, lovi korak sa četvrtom industrijskom revolucijom. S nekima se premijer i “poigrao”, a studenti su mu spremno odgovarali na pitanja.
- Zaista možemo biti ponosni. Oduševljen sam dosadašnjim postignućima. Nastavit ćemo ulagati u znanost, obrazovanje i tehnologije kako bi Hrvatska sa ovakvim centrima bila i predvodnik u inovacijama - rekao je dodavši kako su svi roboti koje je vidio fascinantni.
- Ovo su budući asistenti koji ne piju kavu, ne čitaju novine, nisu bolesni, ne gledaju utakmice i rade non stop, dižu produktivnost i razinu preciznosti koja je zaista fantastična - istaknuo je pohvalivši se kako je njegova Vlada do sada uložila tri milijarde kuna u znanost i obrazovanje, a da je plan do 2030. to povećati na tri posto BDP-a.

Rektor Damir Boras poručio je, pak, kako ulaganja u Sveučilišta trebaju  biti na razini Europe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'