Obavijesti

Tech

Komentari 5

Cijela misija za Curiosity ovisi o "ludom" slijetanju na Mars

Cijela misija za Curiosity ovisi o "ludom" slijetanju na Mars
5

Zbog udaljenosti Zemlje i Marsa nije moguće uživo kontrolirati slijetanje letjelice te su sve unaprijed programirali. Curiosity će sletjeti uz pomoć "nebeske dizalice"

VIDEO

Rover Curiosity će sljedećeg vikenda sletjeti na Mars u područje Galeova kratera širokog 154 kilometra. Ta je lokacija izabrana zbog njegove geografske i geološke raznolikosti. Robot vrijedan 2,5 milijarde dolara istraživat će područje bogato mineralima, a koje je možda bilo pod utjecajem vode. 

No, da bi misija uopće mogla početi Mars Science Laboratory (MSL) mora sigurno sletjeti. Inženjeri u NASA-i, odlučili su se na potpuno novi pristup. Robotsko vozilo teško 900 kilograma prema Marsu će stići zaštićeno kapsulom, a u atmosferu će ući brzinom od 20.000 km/h. Sva ta energija mora se odbaciti, kako bi rover sedam minuta kasnije mogao voziti brzinom od 1 m/s. 

U prvom dijelu slijetanja kapsula će morati prilagoditi kut, a uz pomoć potisnika letjeti kroz gornji sloj atmosfere. Donji dio kapsule zagrijat će se na više od 2000 stupnjeva dok će prolaziti kroz atmosferu Marsa, a potom će se kapsula izravnati na 11 km visine. 

U tom trenutku kapsula je usporila na 1400 km/h te se aktivira i snažni padobran, a pola minute kasnije od letjelice se odvaja toplinski štit.

- Dok se to ne dogodi, radar Curiosityja ne vidi površinu Marsa, kaže Matt Wallace, koji vodi sustav slijetanja. Dodaje kako rover mora "mekano" sletjeti, a da je za to najbitnije znati visinu i brzinu. 

Uz pomoć padobrana rover i dalje usporava, a potom se "nebeska dizalica" koja drži rover odvaja od padobrana i usporava uz pomoć potisnika. Na visini od 20 metara dizalica spušta rover, odvaja se od njega te će odletjeti i na sigurnoj udaljenosti se razbiti. 

Cijeli ovaj sustav je automatiziran i unaprijed programiran jer nije moguće to raditi uživo zbog udaljenosti između Zemlje i Marsa i kašnjenja u signalu od 14 minuta, piše BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji