Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Daj prst! Norvežani će prisiliti kriminalca da otključa mobitel

Lokalni sud u Norveškoj presudio je da policija ima pravo upotrijebiti i silu kako bi otključala telefon jednog zatvorenika koji je već priznao krivnju.

Frettie/Wikimedia
Foto: Frettie/Wikimedia
11 komentara

Naši pametni telefoni obilje su raznih privatnih informacija. Možda niste ni svjesni koliko podataka o vama ostane snimljeno u vašem mobitelu, bilo da se radi o arhiviranim porukama, chatu, e-mailovima, pregledu stranica koje ste posjećivali ili lokacija kuda ste se kretali…

Svjesna je toga i policija u Norveškoj. Naime, upravo se norveška policija naumila natjerati jednog 27-godišnjaka da otključa svoj mobitel koji je zaključan otiskom prsta. Policija vjeruje da njegov mobitel, koji su mu izuzeli te predstavili kao dokaz, sadrži informacije koje otkrivaju gdje je nabavio drogu. 

Muškarac je već priznao da je kriv, ali je odbio otključati svoj mobitel. No, lokalni sud okruga Nordhordland presudio je da policija ima pravo upotrijebiti i silu kako bi stisnula okrivljenikov prst na očitač prsta te tako otključati mobitel. 

Policija će analizirati njegove pozive, ali i pretražiti sve podatke na koji se nalaze na mobitelu. 

Nije objavljeno o kojem je modelu riječ, no ako je u pitanju iPhone nije poznato je li norveška policija upoznata s činjenicom da ako je nekorišten 48 sati ili restartan (ili ako je triput krivi prst učitan), da je uz otisak prsta potrebna i lozinka kao dodatna verifikacija. 

U SAD-u je sud u Virginiji presudio da otisak prsta nije zaštićen Petim amandmanom poput lozinki. Sudac Steven C. Frucci obrazložio je kako je davanje otiska prsta poput uzimanja uzorka DNK, ili rukopisa, ili predavanje ključa stana, što je dopušteno po federalnom zakonu u SAD-u. 

Tema: UpTech

Možda vas zanima i ovo:
Message