Tech

Komentari 32

DARPA ima plan kako će Mars pretvoriti u planet pun života

DARPA ima plan kako će Mars pretvoriti u planet pun života

Ljudi već desetljećima maštaju o posjeti Marsu, a znanstvenici i o njegovom naseljavanju. Ta je opcija, čini se, sada bliža nego ikad zahvaljujući planu SAD-a

Ljudska noga još uvijek nije stupila na tlo Marsa i zapravo je još uvijek veliko pitanje kada će se to dogoditi. Iako na tom planetu još nisu pronađeni konkretni znakovi života, to nije obeshrabrilo znanstvenu zajednicu da pokuša smisliti rješenje za nastanjivanje 'Crvenog planeta'. 

Dosad najveći korak u tom smjeru najavila je DARPA, agencija odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku SAD-a. Ukratko, ta je agencija iznijela plan koji uključuje zagrijavanje i zgušnjavanje atmosfere Marsa uz pomoć fotosintetskih organizama uključujući i biljke te bakterije, piše IFLScience.  Tako bi Mars zapravo postao 'druga verzija Zemlje', tj. druga verzija atmosferskih uvjeta koji su prisutni na našem planetu. 

Vjerojatnost teraformiranja Crvenog planeta još je uvijek vrlo, vrlo mala. No, DARPA tvrdi da sada napokon postoji tehnologija potrebna za transformaciju negostoljubivih područja ne samo na Zemlji, već i u svemiru. Nakon što se tehnologija usavrši i isproba upravo na Zemlji, sljedeći cilj je Mars. 

Naravno, uvijek postoji i mogućnost da se plan DARPA-e nikada neće maknuti s mrtve točke, no on daje nadu da će naseljavanje Marsa i pretvaranje tog planeta u mjesto ugodno za život zaista biti moguće.