Tech

Komentari 5

DARPA radi robotske letjelice kao iz filma o Transformerima

DARPA radi robotske letjelice kao iz filma o Transformerima

Bespilotnom letjelicom moći će se upravljati preko aplikacije, imat će zakretne motore, a ona će moći dostaviti i preuzeti razne module, ovisno o potrebi misija

Američka vojska i službeno razvija robote poput onih iz Transformera. Neće odmah biti poput onih iz filmova Michaela Baya, koji mogu promijeniti oblik u Chevrolet Camaro, ali osnovna svrha i funkcionalnost neće biti toliko daleko.

Agencija za napredna istraživanja, DARPA, u utorak je objavila konceptne slike svog plana da vojsku opremi modularnim dronovima, koji se mogu transformirati prema određenim potrebama misije.

Dronovi se zovu ARES (Aerial Reconfigurable Embedded System) i trebali bi se koristiti kao bespilotne letjelice sposobne za prijevoz jedinica u opasno područje, ali i kao opskrbno vozilo. ARES će moći pomagati u evakuaciji ozlijeđenih vojnika. Na letjelicu će se moći spojiti razni moduli i posebni spremnici. Modul će ima zakretne motore, a ovim sustavom moći će sletjeti u puno manji prostor od onog potrebnog za helikopter. Vojnici bi modulom mogli upravljati i preko aplikacija na svojim mobilnim uređajima. 

ARES je nasljednik projekta Transformer, kojem je prvi cilj bio napraviti vozilo koje se može transformirati u letjelicu sposobnu za vertikalno uzlijetanje s dovoljnim dosegom i performansama uz mogućnost da nosi četvero vojnika s opremom. 

- ARES i njegove mogućnosti bit će dostupni puno većem broju individualnih jedinica. Naš cilj je pružili fleksibilni transport, koji ne ovisi o terenu i izbjegava prijetnje na tlu, a pritom podržava misije i poboljšava vjerojatni uspjeh misije - kaže Ashish Bagai iz DARPA-e. 

Integraciju sustava i dizajn razvija Lockheed Martin Skunkworks, a ARES je trenutno u trećoj i posljednjoj fazi razvoja.