Obavijesti

Tech

Komentari 40

Dodatno će se plaćati: Ukida se 'gratis' MAXtv na mobitelima

Dodatno će se plaćati: Ukida se 'gratis' MAXtv na mobitelima
1

STIŽE STREAM ON Gledajući video, onaj tko ne plati novu uslugu, trošit će gigabajte uključene u tarifi, a to bi u konačnici moglo jako skupo koštati...

VIDEO

Od rujna se MAXtv To Go može neograničeno streamati preko opcije Stream On bez trošenja podatkovnog prometa ugovorenog u tarifi, izvijestio je početkom kolovoza Hrvatski Telekom. Dobru vijest na početku ove obavijesti slijedila je loša, skrivena pri njezinu kraju: 

- U skladu s tim, MAXtv To Go bit će kao i dosad dostupna kao samostalna opcija, no bez uključene Stream On usluge od 1. listopada trošit će podatkovni promet uključen u tarifi - napisali su. 

- Ugovoriti tarife koje uključuju MaxTV2go pa poslati ovakvu obavijest nije u redu zato što gledanje streaming TV-a troši mnogo podatkovnog prometa - požalio se korisnik usluge koja omogućuje gledanje TV sadržaja na mobitelu, tabletu ili laptopu. 

- Da, nažalost, to je novost - odgovorili su mu iz Hrvatskog telekoma na pritužbu. 

- MAXtv To Go dosad nije trošio podatkovni promet, a promjena je posljedica usklađivanja s komunikacijskim trendovima i razvojem novih tarifnih formata. Videosadržaj moći ćete i dalje streamati bez potrošnje podatkovnog prometa na mobilnoj tarifi ako ste na Wi-fi mreži - objasnili su i ponudili gledanje televizijskog programa na mobitelu bez potrošnje podatkovnog prometa, ali uz dodatno plaćanje. 

- Može se uključiti opcija Stream on, koja uključuje neograničen podatkovni paket namijenjen za pregled sadržaja na mobilnim aplikacijama YouTube, Netflix, HBO go i Pickbox na smartphoneu, u rezoluciji 480 P. Cijena opcije Stream on je 49 kuna na mjesec s PDV-om, a s njom će korisnik moći gledati servise YouTube, Netflix, HBOgo i Pickbox uz rezoluciju 480 P bez mogućnosti dodatne kupovine HD zapisa - pojasnili su ponuđenu opciju, koju treba dodatno platiti. 

Ali i tu postoji “ali”. 

- Korisnicima možemo jamčiti besplatni pregled YouTube, Netflix, HBO go i Pickbox servisa samo ako im pristupaju putem mobilne aplikacije. Ako pristupaju putem browsera, razni pop-upovi i reklame mogu generirati internetski promet koji nije sadržaj YouTubea, što će trebati platiti - upozoravaju u Hrvatskom telekomu. 

Nisu, nažalost, odgovorili na pitanja koja smo im poslali, a čime bi dodatno pojasnili uvođenje dodatne naplate. 

U Vipu su nam rekli da trenutačno gledanje njihove TV za van ne troši podatkovni promet, iz čega se može naslutiti da će i oni to promijeniti. No ni sad njihov TV za van ne može besplatno gledati onaj tko je potrošio gigabajte iz svoje mobilne tarife. 

- Nakon što potroši promet uključen u mobilnu tarifu, na gledanje televizijskih programa preko usluge Vip TV za van primjenjuju se jednaka pravila kao za ostali promet izvan tarifnog paketa - objasnili su. 

To teoretski znači da kod dva najveća teleoperatera dvosatni film koji pogledate na mobitelu u UltraHD rezoluciji, nakon što ste potrošili svoj podatkovni paket, može stajati 490 kuna. Za taj novac deset klinaca može proslaviti nečiji rođendan u zagrebačkom Cinestaru. I gledati film bolje nego na mobitelu.  

Sat vremena videa može potrošiti do 7 gigabajta 

YouTube, Netflixi i slični servisi su veliki gutači prometa. Sat vremena videa u standardnoj rezoluciji potrošit će do 1 GB, dok u HD-u to može narasti i do 3 GB, ovisno o kvaliteti videozapisa. Tu je i Ultra HD rezolucija kod koje sat vremena videa može potrošiti do 7 GB.

Neograničeni internet ukinuli su 2015. 

Niti po hrvatskim niti po europskim propisima teleoperateri nemaju obvezu ponudi flat rate, odnosno neograničeni internet. To je stvar tržišne utakmice i svaki operater može odlučiti hoće li ga imati u ponudi ili ne te tako privući ili odbiti korisnike, rekli su nam u HAKOM-u prije dvije godine, kad je Vip ukinuo neograničeni internet. Jedini neograničeni mobilni internet trenutačno u Hrvatskoj nudi Tele2. No u njihovoj ponudi interneta s Evotv-om Hrvatske pošte za 194 kune na mjesec ipak je samo 50 gigabajta prometa.

Dodatni internetski promet skupo naplaćuju 

Želite li opet surfati na 4G brzini nakon što ste potrošili svoj podatkovni paket, Hrvatski Telekom i Vipnet će dodatnih 1 GB izvan tarife naplatiti 35 kuna. No trebate paziti jeste li aktivirali paket jednokratno ili će se automatski obnoviti čim se potroši, jer to može donijeti dodatni trošak. Kod Tele 2 se dodatnih 2 GB prometa naplaćuje 39 kuna.

Treba zaraditi na video sadržajima

Očekuje se da će video sadržaj do 2020. globalno zauzimati čak 85 posto ukupnog internetskog prometa, kažu u Hrvatskom telekomu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.