Obavijesti

Tech

Komentari 23

Dom na Marsu: Riješili pitanje kako će kolonija preživljavati

Dom na Marsu: Riješili pitanje kako će kolonija preživljavati
4

I dok studija pokazuje da bi mogla funkcionirati nastamba u kojoj će živjeti prvi kolonizatori, pitanje je hoće li Mars One skupiti novac i ikad poletjeti na Mars

VIDEO

Projekt Mars One, kojem je cilj na Crvenom planetu izgraditi prvu ljudsku koloniju, često su ismijavali zbog golemih ambicija i još većih troškova koje bi takva misija povukla za sobom. No, voditelji ovog projekta sada kažu da imaju i plan koji će osigurati da kolonizatori na Marsu i prežive u svojim nastambama. 

Idejni prijedlog njihove nastambe izradila je američka kompanija Paragon Space Development, a oni kažu da  nisu otkrili nešto što bi spriječilo izvedivost sustava. Nastamba je dizajnirana tako da spaja sustave za kontrolu atmosfere i vode te topline, a budući astronauti imat će na raspolaganju i sustav koji će iz tla u Marsu izvlačiti vodu te proizvoditi dušik i argon iz atmosfere Mars te sustav za preradu otpada. 

Paragon je angažiran da obavi studiju izvedivosti ovog sustava, a direktor tvrtke Grant Anderson kaže da ćemo istraživati i kolonizirati druge planete za naših života, ako će biti volje i sredstava. 

Naravno, kako ovakav sustav nigdje nije bio implementiran, Arno Wielders iz Mars One tima rekao je kako će trebati u obzir uzeti i jedinstvene izazove koje će predstavljati ekstremni uvjeti na Marsu. Barry Finger koji u Paragonu vodi odjel za sustave za održavanje života uvjeren je da sa današnjim tehnologijama i alatima ljudi mogu preživjeti i uspjeti na Marsu. 

Mars One

Hoće li ikad išta poletjeti?

Cijeli projekt koji je zamišljen s iznimno ambicioznim i kratkim vremenskim okvirom zasad se temelji samo na studijama i projektima, no nismo vidjeli kako će izgledati letjelice koje bi već za koju godinu trebale označiti pripremu cijele misije i letjeti na Mars. Uz to, cijela misija treba i milijarde dolara te je upitno i hoće li uspjeti prikupiti taj iznos. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan
HRVATSKA PREMIJERA

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan

Novi Volkswagen Passat i Volkswagen Tiguan stigli su na hrvatsko tržište, a mi smo ih već imali priliku voziti
Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo