Tech

Komentari 5

Domaći startup Robotiq.ai je osigurao više od milijun eura investicije za širenje poslovanja

Domaći startup Robotiq.ai je osigurao više od milijun eura investicije za širenje poslovanja

Domaći startup Robotiq.ai osigurao je više od milijun eura investicije za širenja poslovanja u segmentu RPA (Robotic Process Automation) i razvoju softverskih robota za potrebe velikih sustava

Sredstva za investicije Robotiq.ai dobio je iz projekta EU Eurostars za potrebe istraživanja i razvoja softvera te veći dio ili 900 tisuća eura od od češkog fonda J&T Ventures (dio J&T grupacije).

Robotiq.ai je osnovan 2018. i bavi se RPA-om odnosno robotskom automatizacojom, za koju iz tog startupa kažu da je jednostavna tehnologija s opipljivim prednostima koja znatno podiže razinu učinkovitosti u tvrtkama i organizacijama, a kako bi što bolje riješili izazove s kojima se susreću u poslu koriste i AI tj. umjetnu inteligenciju za pružanje jednostavnosti te chatbotova za suradnju čovjeka i robota.

Iz te startup tvrtke jedan od osnivača Marko Gudelj poručuje da njihovi softverski roboti mogu uspješno odraditi gotovo sve zadatke kao i fizička osoba - analizirati podatke, stvarati izvješća, pronalaziti informacije, komunicirati, izvršavati veliku količinu tehničkih zadataka poput komunikacije s bazama podataka i dr., a uz ostalo i ljudima osigurava i vrijeme za kreativniji i kvalitetniji rad.

I Darko Jovišić, jedan od osnivača, ističe prednost njihovih robota u jednostavnoj i brzoj implementaciji te integraciji u postojeće sustave, ali i činjenicu da su lako upravljivi i da se rješenje implementira uz minimalno sudjelovanje IT odjela kompanije, što i smanjuje vrijeme i trošak.

Kaže i da u nekim procesima roboti zamjenjuju čak i do 90 posto potrebe za korištenjem osoba za repetitivne ili ponavljajuće zadatke kojih ima u svakoj kompaniji, a rboti su sposobni raditi i 24 sata dnevno i svakodnevno.

"Cilj nam je dodatno povećanje brzine i robusnosti samih robota, kako bismo ih učinili još učinkovitijima, a vjerujem da će upravo to biti naša glavna konkurentska prednost na globalnom tržištu", otkriva Jovišić.

Povodom tog posla, investicijski menadžer iz J&T Ventures fonda David Polach naglasio je da se robotska automatizacija procesa tiče svake tvrtke u svakoj industriji, te da Robotiq.ai nudi rješenje koje je jednostavno implementirati i lako pokrenuti, pa i u segmentu malih i srednjih tvrtki, te da vjeruju da će Robotiq.ai postati i relevantan globalni igrač u ciljanim sektorima.