Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Jednostavno i bez stresa: dokumentacija za gradnju kuće

Usprkos averziji koju mnogi imaju prema obilaženju državnih ustanova, Jelušići su imali pozitivna iskustva prilikom prikupljanja potrebne dokumentacije.

Thinkstock
Foto: Thinkstock

Usklađivanje vizije svog novog doma, procjenjivanje tehničkih prednosti i nedostataka, usklađivanje želja i potreba s financijskim mogućnostima prvi je korak koji su Renata i Marko uspješno riješili. Sljedeći je korak prikupiti konkretne informacije te ponude od projektnih ureda i izvođača, i naoružati se strpljenjem jer slijedi – prikupljanje dokumentacije.

Usprkos averziji koju mnogi imaju prema obilaženju državnih ustanova, Jelušići su imali pozitivna iskustva prilikom prikupljanja potrebne dokumentacije. Uredna dokumentacija koju su dostavili prethodni vlasnici uvelike je olakšala i ubrzala proces. Za prikupljanje potrebne dokumentacije u prosjeku treba izdvojiti 6 mjeseci.

Dozvola za gradnju građevine ispod 400 m2 nosi naziv Rješenje o uvjetima građenja i neophodna je. Rješenje o uvjetima građenja predstavlja osnovu za početak izvođenja radova. Ishodi se u nadležnom upravnom odjelu grada ili općine. Uz zahtjev za izdavanje Rješenja o uvjetima građenja predaju se dokazi o vlasništvu, geodetska podloga i tri primjerka Idejnog projekta sa svim potrebnim prilozima i potpisima investitora i arhitekata. Idejni projekt čini opis građevinskih radova, položajni nacrt/situacija, nacrti (presjeci, tlocrti, pročelja), planovi odvodnje i kanalizacije te plan javnih površina s rasporedom parkirališnih mjesta.

Dokaz o pravu gradnje: u zemljišnim knjigama mora se izvaditi zemljišno-knjižni izvadak, ne stariji od 6 mjeseci, kojim se dokazuje vlasništvo. Kupoprodajnim ili darovnim ugovorom ili nekim drugim dokumentom o nasljeđivanju dokazujete pravni slijed, odnosno Vaše vlasništvo koje možda još nije uknjiženo u zemljišnim knjigama. Upis vlasništva u gruntovnici nije nužan prilikom predaje zahtjeva za izdavanje RJEŠENJA O UVJETIMA GRAĐENJA, nego tek u fazi neposredno prije početka građenja.

Urbanistički uvjeti: je li zemljište građevinsko i može li se na njemu graditi obiteljska kuća, morate provjeriti u odsjeku za graditeljstvo i urbanizam općine na kojoj se Vaša parcela nalazi. Tamo ćete zatražiti urbanističke uvjete gradnje, odnosno potvrdu o planskoj namjeni parcele, na osnovi izvoda iz katastarskog plana ili položajnog nacrta kojeg podižete na katastru kao i posjedovni list za Vašu parcelu, oboje ne starije od 6 mjeseci. 

Posebna geodetska podloga: temeljem Zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07) situacija u idejnom projektu treba se postaviti na od Katastra ovjerenoj posebnoj geodetskoj podlozi s visinskim kotama terena, koju ćete morati pribaviti kod ovlaštenog geodeta.

Postojeće građevine: ukoliko se na parceli nalazi postojeći stari objekt, morate dokazati njegov legitimitet (građevinska dozvola s nacrtima ili potvrda iz katastra da je isti izgrađen prije veljače 1968. godine). Ako nemate valjane nacrte tog objekta, morate naručiti arhitektonsko snimanje i iscrtavanje projekta. Ovo je potrebno između ostalog i radi smanjenja troškova komunalne naknade za novi objekt.

„Štednja počinje od prve skice“, reći će arhitekt Tomislav Rukavina iz projektnog ureda Magnituda Projekt, kojem su se obratili Jelušići. Kako je teklo upoznavanje investitora i arhitekta, te što su morali uzeti u obzir prilikom projektiranja kuće, čitajte u članku koji slijedi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message