Obavijesti

Tech

Komentari 0

Jednostavno i bez stresa: dokumentacija za gradnju kuće

Jednostavno i bez stresa: dokumentacija za gradnju kuće
4

Usprkos averziji koju mnogi imaju prema obilaženju državnih ustanova, Jelušići su imali pozitivna iskustva prilikom prikupljanja potrebne dokumentacije.

VIDEO


Usklađivanje vizije svog novog doma, procjenjivanje tehničkih prednosti i nedostataka, usklađivanje želja i potreba s financijskim mogućnostima prvi je korak koji su Renata i Marko uspješno riješili. Sljedeći je korak prikupiti konkretne informacije te ponude od projektnih ureda i izvođača, i naoružati se strpljenjem jer slijedi – prikupljanje dokumentacije.

Usprkos averziji koju mnogi imaju prema obilaženju državnih ustanova, Jelušići su imali pozitivna iskustva prilikom prikupljanja potrebne dokumentacije. Uredna dokumentacija koju su dostavili prethodni vlasnici uvelike je olakšala i ubrzala proces. Za prikupljanje potrebne dokumentacije u prosjeku treba izdvojiti 6 mjeseci.

Dozvola za gradnju građevine ispod 400 m2 nosi naziv Rješenje o uvjetima građenja i neophodna je. Rješenje o uvjetima građenja predstavlja osnovu za početak izvođenja radova. Ishodi se u nadležnom upravnom odjelu grada ili općine. Uz zahtjev za izdavanje Rješenja o uvjetima građenja predaju se dokazi o vlasništvu, geodetska podloga i tri primjerka Idejnog projekta sa svim potrebnim prilozima i potpisima investitora i arhitekata. Idejni projekt čini opis građevinskih radova, položajni nacrt/situacija, nacrti (presjeci, tlocrti, pročelja), planovi odvodnje i kanalizacije te plan javnih površina s rasporedom parkirališnih mjesta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dokaz o pravu gradnje: u zemljišnim knjigama mora se izvaditi zemljišno-knjižni izvadak, ne stariji od 6 mjeseci, kojim se dokazuje vlasništvo. Kupoprodajnim ili darovnim ugovorom ili nekim drugim dokumentom o nasljeđivanju dokazujete pravni slijed, odnosno Vaše vlasništvo koje možda još nije uknjiženo u zemljišnim knjigama. Upis vlasništva u gruntovnici nije nužan prilikom predaje zahtjeva za izdavanje RJEŠENJA O UVJETIMA GRAĐENJA, nego tek u fazi neposredno prije početka građenja.

Urbanistički uvjeti: je li zemljište građevinsko i može li se na njemu graditi obiteljska kuća, morate provjeriti u odsjeku za graditeljstvo i urbanizam općine na kojoj se Vaša parcela nalazi. Tamo ćete zatražiti urbanističke uvjete gradnje, odnosno potvrdu o planskoj namjeni parcele, na osnovi izvoda iz katastarskog plana ili položajnog nacrta kojeg podižete na katastru kao i posjedovni list za Vašu parcelu, oboje ne starije od 6 mjeseci. 

Posebna geodetska podloga: temeljem Zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07) situacija u idejnom projektu treba se postaviti na od Katastra ovjerenoj posebnoj geodetskoj podlozi s visinskim kotama terena, koju ćete morati pribaviti kod ovlaštenog geodeta.

Postojeće građevine: ukoliko se na parceli nalazi postojeći stari objekt, morate dokazati njegov legitimitet (građevinska dozvola s nacrtima ili potvrda iz katastra da je isti izgrađen prije veljače 1968. godine). Ako nemate valjane nacrte tog objekta, morate naručiti arhitektonsko snimanje i iscrtavanje projekta. Ovo je potrebno između ostalog i radi smanjenja troškova komunalne naknade za novi objekt.

„Štednja počinje od prve skice“, reći će arhitekt Tomislav Rukavina iz projektnog ureda Magnituda Projekt, kojem su se obratili Jelušići. Kako je teklo upoznavanje investitora i arhitekta, te što su morali uzeti u obzir prilikom projektiranja kuće, čitajte u članku koji slijedi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance